RECENZE: Život v utajení - Příběh agentky CIA - Amaryllis Fox

27.8.20






Poznáte pravdu a pravda vás osvobodí



Info o knize:

  • název: Život v utajení - Příběh agentky CIA
  • orig. název: Life Undercover: Coming of Age in the CIA
  • autor: Amaryllis Fox
  • žánr: Literatura světová, Biografie a memoáry
  • rok vydaní: 4.9. 2020
  • nakladatelství: Cosmopolis (GRADA Publishing, a. s.)
  • počet stran: 240

Píše se rok 1980, 1. září a v New Yorku se právě narodila holčička, která dostala překrásné květinové jméno - Amaryllis. Toho dne ještě Amerika netušila, že se narodila budoucí hrdinka a osoba, která nejen pro Ameriku, ale i pro celý svět, udělá tolik pro nastolení míru a záchranu nespočtu lidských životů.

Kniha Život v utajení - Příběh agentky CIA je autobiografií Amaryllis Fox, ženy, která se teprve jako jednadvacetiletá dostala do útrob elitní tajné operační jednotky CIA. A to mi přijde opravdu velmi brzy. 

V první kapitole knihy se ocitáme v Karáčí, kde se společně s Amaryllis proplétáme uličkami a hledáme jedno dané místo hrozícího bombového útoku. V kapitole druhé se ovšem už ocitáme na začátku toho všeho, v dětství. Protože právě v dětství byla Amaryllis nejvíce ovlivňována jak svým politicky angažovaným otcem, matkou angličankou, jež bezmezně uctívala tradice a zvyky, tak dalšími světovými situacemi, které se nesmazatelně vryly do paměti její i dalších lidí na planetě. S tím rozdílem, že ostatní lidé pak nezačali pociťovat potřebu “spasit svět”. 

Kniha od druhé kapitoly velmi podrobně a přesto stále jen okrajově popisuje život dítěte, dívky a posléze ženy, která za svůj krátký život zažila mnoho poznamenávajících momentů, které se staly milníky jejího života. Když jí bylo osm, přišla o svou nejlepší kamarádku. Ona i celá její rodina zahynuli na palubě letadla Pan Am, které po útoku libyjských teroristů vybuchlo u skotského Lockerbie. V neposlední řadě se pak dalším milníkem staly teroristické útoky z 11. září 2001. 

Nelze shrnout vše do jedné malé “kostky”, zkrátka a dobře, na jednu mladistvou dívku toho bylo více než dost. Startérem se pak stalo zadání závěrečného projektu na střední škole, který se týkal politické situace v Barmě a tak se pomalu začala zhmotňovat myšlenka “boje” za lepší budoucnost celého světa. Rostla nám další ženská bojovnice za mír.

Amaryllis Fox je vskutku neobyčejná žena, není to sice žádná Wonder Woman ani Captain Marvel, ale i tak je hrdinkou v nebezpečném světě plného nástrah. Jako žena a matka dvou dětí jsem ji při čtení knihy nechápala, ale vlastně jsem ji chápat musela. V knize nám líčí svůj životní příběh od začátku, nikoli však do konce, maximálně do konce své služby v útrobách CIA, ale i pak se nadále věnovala pomoci druhým, ale už více s ohledem na svůj osobní život a roli matky.

Kniha se čte velmi lehce a svižně, možná i proto, že jde o skutečné vyprávění, že jde o skutečnou bytost z masa a kostí. Za svůj doposud krátký život toho stihla mnoho. I přesto, že se s ní dokonale vžijete do role v celém příběhu, bude pro vás jako čtenáře těžší to pochopit, myslím to, jak to vše zvládla, s jakou vervou a odhodláním se do všeho pouštěla, jak přemýšlela nad svým životem i životem druhých. Jako další pozitivum a zajímavostí je síla celkového zamyšlení se nad knihou, příběhem i samotnou aktérkou i tím, kolik dalších takových lidí "s posláním" po světě chodí a my o nich ani nevíme, neoceníme je, nikdo je pořádně neocení a nedocení. Nejde tu o vyznamenání, řády a medaile, jde o pokornou úctu k lidem tohoto ražení.

Ještě pár vět na závěr...


Toto není žádný obyčejný či klasický román. Je to autobiografie, je to vyprávění,...je to zpověď. Je to neobyčejný příběh o neviditelném článku řetězu, který je nedílnou součástí celku. Pro takové poslání se musí člověk narodit. Nejde se jen něco naučit, musíte tím zkrátka být! Pro mě je to opravdu nepochopitelně pochopitelné, zvláštní... 

Poslání, kuráž, odhodlání, síla vůle, cit, instinkt a hlavně VÍRA!

Jde o zajímavou knihu pro milovníky skutečných životních příběhů, kteří chtějí nahlédnout, byť vlastně stále jen okrajově, hlouběji do života agenta v utajení. Do života "herce", který hraje životní roli za miliony lidí na planetě. A to je jen tím jedním článkem řetězu, který neustále balancuje nad životností a pevností pout...

Jak jsem již psala, jako matka jsem Amaryllis v určité chvíli nechápala, ale chápat jsem ji vlastně musela, neboť usilovala o to nejdůležitější ... o mír a naději v budoucnost s lepšími zítřky. 

Jde o celkem nenáročné, avšak velmi zajímavé čtení o něčem, co známe pouze z amerických filmů. Rozhodně stojí za pozornost i přečtení. 

Kniha vychází u nakladatelství Grada 4.9. 2020, společně s tištěnou knihou vychází i audiokniha.

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství GRADA Publishing, a.s.

4 komentáře:

  1. Ahoj, skvěle napsaná recenze :-) dobře napsanou autobiografii jsem nečetla už pekelně dlouho...Tohle psala sama paní agentka nebo tu máme někoho, kdo to přepsal a dal tomu formu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, psala to ona sama. Je to jednoduchý styl psaní, takže se čte velmi dobře. Jak jsem psala v recenzi, je vidět, že to je stále jen okrajově, těžko nám může prozradit vše, ale i tak to bylo super. Dá se říci, že více je tam toho z osobního života, ale právě to je na tom to důležité.

      Vymazat
  2. Taky mám teď v plánu sepsat pár recenzí, ale nějak se mi nedostává čas a hlavně mi odešla klávesnice na notebooku. Ale už jsem si našel jiný. Je to sice již použitý a zrenovovaný od HP repasovane notebooky, ale lepší než nic. Navíc já si myslím, že repasované notebooky nejsou nic špatného. Když to člověk potřebuje jenom na psaní článků a internet, tak to bohatě stačí. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[