RECENZE: Infernum - Mark Maria Kraft

4.12.17





Zvrácené a prohnilé skrz na skrz!

Info o knize:

  • název: Infernum
  • autor: Mark Maria Kraft
  • žánr: literatura česká, dobrodružné, thriller
  • nakladatelství: Grada
  • rok vydání: 11/2017
  • počet stran: 312
     Najít mrtvolu by pro kriminalisty nemělo být nic překvapivého, ale najít ji v tak příšerném stavu v jakém ji našli, to s nimi opravdu zamávat dokáže... 

     Případu se ujímá mladá, ambiciozní a atraktivní vyšetřovatelka Eva, která ovšem svou práci odvádí víc než jen zvláštním způsobem!

     Kdo může za smrt mladé ženy, která si prošla hotovým peklem? Bude vrahem bratr, přítel nebo snad někdo jiný? Pojítka vyplouvají na povrch, ale ne vždy jsou vhodná k použití. 

     Eva má plnou hlavu starostí a také všetečných věcí, řeší svůj aktuální komplikovaný vztah a také vztahy bývalé. Ví co chce? Neví co chce? K vyšetřování a odhalování pravdy je schopna použít jakékoli ženské zbraně. Ale její naivita jí ku prospěchu rozhodně nebude. 

     V knize Infernum budeme řešit jednu velmi bestiální vraždu, která odhalí všechno a nic! Při čtení na vás čeká postupné odhalování informací a také nervy drásající postupování. Zvrácené, perverzní, nechutné a šokující. Ale také deprimující a neskutečně vytáčející!

     Infernum je dozajista velmi zvláštní a ojedinělý příběh, který ve čtenáři vyvolá bouři emocí. Otázkou je, jaké emoce vyvolá právě ve vás. 

Můj dojem:

     Stále váhám. Stále si říkám: ANO i NE. Asi z toho nejste moc moudří, ale pokusím se to vysvětlit. Infernum není jen tak nějaká a obyčejná detektivka. Infernum je kousek, který s vámi zatočí a emocionálně vás "odšťavní". 

     Autor záměrně od začátku knihy spoustu věcí neprozrazuje, vy sice najdete mrtvolu, ale velmi dlouho trvá, než zjistíte co se jí stalo, či jak vypadala. Jen vás bude neskutečně točit, že se z toho každému dělá zle a jak moc strašně dopadla. A tento postup autor zachovává co nejdéle je to v příběhu možné, stále vás jen točí okolo pocitů a vjemů, ale vy sami budete tápat a toužit vědět víc.

     Hlavní hrdinka a naše vyšetřovatelka Eva je kapitola sama o sobě. Tato žena nemá u policie a na takovém postu co pohledávat. A takových osob tam najdeme mnohem víc.

     V knize to žije hnusem a korupcí vysoce postavených lidí. Zvěrstvo! A to doslova. Modlím se, aby se toto v našem světě nedělo a už vůbec ne v ČR a konkrétně v Praze. Kam bychom dospěli? Politickou stránku nebudu komentovat vůbec. Pro mě bylo nejhorší počínání vyšetřovatelky Evy, která se v jednu chvíli chovala jako správná vyšetřovatelka a v druhé jako káča na entou!

     Infernum je jednoznačně kniha, která za pozornost stojí. Dlouho jsem nečetla knihu, která by mě vytáčela k nepříčetnosti a přitom bych ji hltala jako divá. Bohužel, stále nevím, co si o díle myslet. Bavilo, to ano, ale můj pocit i přes spoustu kladů a čtivosti kolísá na hraně dobrého čtení a kriminální slátaniny. Asi je to nelogické, ale to je můj pocit po dvou týdnech po přečtení a stále přetrvává a asi ještě dlouho bude.
Hodnocení: 60%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihám Dobrovský

Anotace knihy:

Z Vltavy je vytaženo zohavené ženské tělo. Honby po bestiálním vrahovi se ujímá mladá atraktivní vyšetřovatelka Eva se svým kolegou Jakubem. V průběhu vyšetřování vyplouvají na povrch zcela očividné důkazy proti Samovi, naivnímu americkému příteli mrtvé Heleny. Evě ale instinkt napovídá, že něco není v pořádku. Je jediná, kdo se zabývá i nenápadnými detaily a klade si další a další otázky. V pátrání po pachateli ji podporuje i její bývalý přítel Martin, který jí coby státní zástupce pomáhá, jak může, ač se sám ocitá v ohrožení a hrozí mu ztráta místa. Martin ale není jediný muž, který se v Evině blízkém okolí pohybuje. Její divoký osobní život se stále více prolíná i s jejími případy.

Během vyšetřování se Eva ocitá stále hlouběji v soukolí moci, chtíče a intrik. V pozadí mezitím spřádají své sítě policejní prezident i ministr vnitra – a oba sledují své vlastní zájmy…

8 komentářů:

  1. Knihu jsem zaregistrovala, ale nijak mě nelákalo se pídit po ní víc. A asi ani nebudu. Nicméně skvělá recenze, Míšo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře, protože zrovna tebe by ranila mrtvice :-D
      Spousta nelogičností, sice chápu, že ten příběh má něco naznačovat. Ale i já bych vyšetřovala líp a rozhodně bych se chovala více profesionálně. Zvláštní, prostě!

      Vymazat
  2. Do knihy se určitě poštět nebudu, ale tvoje recenze mě bavila :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha by mě mohla bavit. Docela mě láká to "postupné odkrývání důlěžitých informací". Rozhodně mě ale odrazuje "nekvalitní" hlavní hrdinka. Hrdinové jsou pro mě v knihách všeobecně hodně důležitý a hodně ovlivňují můj celkový dojem.
    Knihu si zapíši a budu si ji muset promyslet. Každopádně děkuji za typ a skvěle zpracovanou recenzi! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, že to bylo asi podstatou příběhu, ale i tak to prostě nemělo smysl a hlavu ani patu. Fiasko!

      Vymazat
  4. Já jsem si říkala, kdo napíše první ne tak pozitvní recenzi :D Všude jsou kolem takové pozitvní recenze, až jsem si říkala, že to není ani možný :D Tak je vidět, že to zas takový boom nebude :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nechápu, psala jsem si chvilku i s autorem, který si asi myslel, že jsem knihu nepochopila. Jenže já ji pochopila a tím, že můj mozek při čtení funguje už trošku jinak, tak hledám i v pozadí děje. Nestačí mi jen hlavní linka - bylo nebylo. Řekla bych, že se autor tímto stylem dostane pod pokličku pouze čtenářům, kteří nehledají mezi řádky a stačí jim jednoduchý děj, to okolo totiž dost pokulhávalo. Ovšem, hlavní hrdinka byla opravdu neskutečně tupá, i když dokážu pochopit, že to možná byl i záměr. Ale za mě prostě ne! Psát autor rozhodně umí, ale když něco dělám, tak to mám dělat pořádně, přes to nejede vlak. Moje recenzi ani nechtěli v tomto stavu publikovat, ale přepisovat jsem ji nechtěla, proč? Klamat čtenáře? Příběh potenciál má, o tom není pochyb. Ale těch nelogičností a nepropracovaností tam bylo prostě přespříliš. A ne, boom to rozhodně není :-D

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[