RECENZE: Metoda 15/33 - Shannon Kirk

18.5.17


Já mám svůj seznam výhodných položek
a co má on?
Přikrm jeho pocit moci a pak ho nečekaně překvap!



Info o knize:

  • název: Metoda 15/33
  • orig. název: Method 15/33
  • autor: Shannon Kirk
  • žánr: světová literatura, thrillery, psycho thrillery
  • rok vydání: 05/2017
  • nakladatelství: Knihy Dobrovský - Edice Omega
  • počet stran: 231

K obsahu knihy:

METODA: způsob, většinou plánovitý a systematický, jak dosáhnout nějakého teoretického či praktického cíle
     Do rukou se mi dostal tento neskutečně originální kousek. Jde o thriller, dá se říci i s prvky psycho thrilleru. Metoda 15/33 vypadá díky své obálce velice lákavě, ale to, co se ukrývá uvnitř knihy je velmi tučné, dokonale promyšlené a geniální sousto!

     Teprve před pár dny oznámila rodičům, že je těhotná. Už v sedmém měsíci. Pro rodiče to byl samozřejmě šok, ale po první návštěvě lékaře se smířili se skutečností, že už se nedá nic dělat. Ona byla stejně rozhodnutá si dítě nechat. Bude to chlapeček, její chlapeček, kterého bude bezmezně milovat a ochraňovat.

     Nikdy nezapomene na výraz lékaře i recepční...všichni nad ní ohrnovali nos. Malá holka, která se nechá zbouchnout. V jejich očích byla jen odpadem. Ať se jdou bodnout! Jenže ten výraz v jejich tvářích...měla si to uvědomit dřív...

Zvláštní, že ano? 4. Den v zajetí a já se vůbec nenudím. Někdo by si pomyslel, že několik dní samotky v uzamčeném pokoji se začne projevovat na vašem mentální stavu, ale já měla štěstí.
     Teď sedí ve vínové dodávce se svázanýma rukama a čeká co se bude dít. Od začátku její únosce udělal spoustu chyb a dělá je stále. Spínač lásky vypnout a zapnout spínač nenávisti. Přemýšlej a počítej. Vše trvalo pouhých deset vteřin. I přes zavázané oči, mimochodem dost špatně zavázané oči, si pamatuje každou odbočku i každý výjezd z dálnice. Teď jsou někde na opuštěném poli a ona počítá kroky do své cely. Do cely, která se jí stane na 33 dní nechtěným domovem. 

     15 - podle položky na mém seznamu výhod
33 - den, kdy se vysvobodím a on toho bude navždycky litovat

     Jsem normální holka, až na to, že můj čelní lalok je asi tak o 101% větší než u vás. Lékař tenkrát matce oznámil, že jsem v celku normální, že nejsem sociopat, jsem schopna chápat i vyjadřovat se, dávat najevo pocity - ovšem, vše také dokáži vypnout. Můj mozek funguje jinak než ten váš. Já si totiž dokáži vybrat, který spínač vypnout a zapnout. Můžu ovlivnit to, jestli budu mít radost nebo jestli budu nenávidět. Reaguji tak, jak se mi chce a jak je to v tu danou chvíli nejlepší a nejlogičtější.

     Dny ubíhají a já se postarám o to, abych svého syna zachránila, nikdo mi ho nedokáže vzít. Jsem sice v pokročilém stupni těhotenství, ale to neznamená, že nedokážu myslet a toho hajzla dostat jen s pomocí svého mozku. Spínače lásky vypnout. Je na čase zosnovat plán. Vše musí být do nejmenšího detailu připravené. K mé záchraně a jeho zkáze mi stačí můj bídný seznam výhodných položek...pár maličkostí, které byste vy ani nepostřehli... 
Když se vrátil zpět, mrkl na mě s výrazem, který říkal jasně, zabil bych vás všechny. Rozhodně nejsem na vaší straně, načež jsem si pomyslela: Nemrkej na mně. Pokud se mi naskytne příležitost, za ten pohled ti vyříznu oči z důlků. Zorničky si zalaminuju do pryskyřice a budu je nosit na klíčence.

Můj dojem:

Geniální!!!
     Celá kniha je postavena na vyprávění unesené dívky. Pocitově to působí jako její deník ze dnů, které strávila uvězněná. Mezi tímto vyprávěním jsou také kapitoly, které vypráví vyšetřovatel FBI, kterého si nelze neoblíbit. 

     Kapitoly jsou celkem dlouhé a mimo přímé vyprávění k věci, také obsahují i vyprávění z minulosti těchto postav. Jsou to takové příběhy v hlavním příběhu. Celou knihu tak příjemně odlehčují a hlavně tak získáváte lepší představu o nich samotných. Nepůsobí to stroze, ale naopak velmi osobitě. 
Ta temnota v mém nitru nadále přetrvává. S každým novým dnem, s každou novou minutou se s ní potýkám a svádím bitvu se svými vnitřními spínači.
     Hlavní hrdinka je kapitola sama o sobě. Ona je prostě neskutečná. Její vyprávění vám vezme dech. Budete neskutečně překvapeni její genialitou hraničící s obsesí a přijdou chvíle, a věřte mi, bude jich dost, kdy si budete klást otázku, zda je vůbec normální. Jenže ona není blázen, ona je systematička, metodička a excelentně logicky myslící dívka! Pro záchranu svého dítěte udělá každá matka naprosto cokoli. 

     Omega přichází s originálním románem, který byste neměli přehlédnout. Neskutečně čtivý příběh, od kterého se nebudete moci odtrhnout. Zaznamenala jsem pár výhrad ke stylu vyprávění. Nevím, já s tím neměla absolutně žádný problém, ba naopak. Podání ze strany unesené dívky mi přišlo výstižné, příjemné a nijak jsem si na něj nemusela zvykat. Sedlo mi to dokonale. Knihu nešlo odložit, svědčí o tom také fakt, že jsem ji přečetla během jednoho dne. Musela jsem prostě vědět jak to dopadne a stále jsem dychtila po dalších informacích. Hlavní hrdinka v této knize není jako každá jiná, rozhodně není ani tuctová. Možná si i, jako já, řeknete: ta holka je fakt blázen, ale! Rozhodně geniální!

     Knihu jednoznačně doporučuji a hodnotím plným počtem hvězd. Pokud máte chuť na něco netradičního, pak je Metoda 15/33 tou pravou volbou. 
Hodnocení: 95%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:
📖 Knihu Metoda 15/33 můžete zakoupit buď u

Anotace knihy:

Představte si bezmocnou, šestnáctiletou, těhotnou dívku, kterou právě někdo unesl z domova a naložil do špinavého auta.

Jenže: dívka je sociopatka, má IQ na hranici geniality a je to skvělá manipulátorka. Od první chvíle únosu touží po dvou věcech – ochránit své nenarozené dítě a nemilosrdně se únosci pomstít. Promyšleně a s klidnou hlavou kalkuluje a čeká na správný okamžik k útoku.

Tento thriller je o tom, co se stane, když oběť je stejně bezcitná jako únosce. Příběh plný zvratů vede k zamyšlení, kdo je tu vlastně oběť a kdo agresor.

Fascinující psychologický thriller mladé americké autorky vychází ve 20 zemích a získal několik ocenění, například National Indie Excellence Award (2015) nebo School Library Journal's nejlepší kniha pro dospívající mládež za rok 2015.

10 komentářů:

  1. Skvělá recenze, Míšo, knížka vypadá fakt dost dobře :)

    OdpovědětVymazat
  2. Recenze je napsaná úžasně, kdybych knížku už nečetla , tak si ji určitě okamžitě pořídím. Knížka je 100% pro fanoušky psycho thrillerů, ti budou nadšení v tomto směru se jí žádná knížka nemůže rovnat. Žádný dlouhý nudný rozjezd jako u jiných, v této knize jste napnutí od první stránky ......

    OdpovědětVymazat
  3. Takhle geniálně napsanou recenzi jsem hodně dlouho nečetla. napsala jsi to úpně suprově a já díky tomu tu knihu musím rozhodně mít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc. A to jsem přitom měla obrovský problém, jak to sepsat... Beze jmen a bez spoilerů... Vůbec jsem nevěděla jak začít a pak to nějak šlo. Díky. Určitě se po knize mrkni, já byla nadšená :-)

      Vymazat
    2. Nemáš zač, fakt mě tvá recenze dostala, je taková originální.

      Vymazat
  4. me uz zaujala nedavno ta anotace a ted se tesim jeste vic :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[