RECENZE: V Pasti - Lilja Sigurðardóttir

27.1.17


Nevěř nikomu...
Jen sama sobě!
Jinak se dostaneš do pasti!






Info o knize:

  • název: V pasti
  • orig. název: Gildran
  • autor: Lilja Sigurðardóttir
  • žánr: světová literatura, detektivky, thrillery
  • rok vydání: 12/2016
  • nakladatelství: LEDA
  • vazba: pevná
  • překlad: Lucie Korecká
  • počet stran: 312

Recenze:

     Opět se na mě usmálo čtenářské štěstí! Nakladatelství Leda v prosinci vydalo další knihu z žánru detektivek a thrillerů. V pasti je kniha, která vás možná na první pohled nijak neupoutá, protože je velmi nenápadná. Když už se na knihu zaměříte, trkne vás do očí jméno autorky, které se velmi nápadně podobá velmi známé islandské autorce. Jde ale pouze o shodu jmen a země původu. Lilja sice nedosahuje takových kvalit jako Yrsa, ale to neznamená, že její kniha nestojí za přečtení!
     
     V knize V pasti zůstáváme na autorčině domovské hroudě. Jako první vás na knize ohromí sympaticky krátké kapitoly, díky kterým čtení odsýpá jedna radost. Trošku budu za "šťouru", ale díky tomu si také neuvědomíte, že vlastně čtete celkem normální příběh. Během pár hodin jste v půlce knihy, ale jste nadšeni ze svižného čtení nebo z příběhu jako takového? U mě fungovalo obojí. 

     Sonje je 31 let a je uvězněna v pasti! Po tom, co jí její manžel, ruku v ruce s malým synkem, načapal v posteli se svojí kolegyní z práce, se jim rozpadlo manželství. Adam se od té doby choval jako chladnokrevný a ublížený manžel, který ji o vše připravil. Nic jí neusnadnil. I přes pomoc advokáta přišla Sonja o privilegium být hlavním rodičem. Svého synka může vídat pouze jeden víkend za 14 dní.

     Finanční situace byla první věc, kterou musela řešit a poté co neměla na zaplacení ani svému advokátovi, musela kývnout na jistou nabídku. Nabídku, kterou ji předložil její vlastní advokát. A tak se Sonja lapila do pasti, ve které se stala loutkou převážející do země kokain. Matka udělá pro svoje díte asi vážně cokoli. 

     Je vám tedy jasné, že hlavní pákou jak Sonjou manipulovat je právě její malý synek Thomas. Jak z téhle pasti ven? Je vůbec možné, že se jí podaří uniknou tak propletenému gangu, který se neštítí vyhrožovat jí ublížením dítěti? 

     Toto je jedna z linek příběhu - Sonja a její pašování drog. Druhou linkou příběhu je vyšetřování bankovního podvodu, do kterého je zapleten její bývalý manžel a žena, se kterou se Sonja "zpaletla". Tato druhá linka je tu ovšem zatím nedořešena a domnívám se, že se jí dostane velkého rozuzlení až v dalším pokračování. V pasti má být totiž prvním dílem trilogie. Myslím, že se máme nač těšit.

     Jak to se Sonjou a jejím synem dopadne, to už vám neprozradím. V pasti stojí rozhodně za vaši pozornost. Velmi dobré čtení, které vás upoutá a nadchne.

Můj dojem:

     V pasti je hodně povedená detektivka. Thriller? Tím si nejsem úplně tak jistá, ale nevadí. Ke knize mám ovšem jednu a to dost podstatnou výtku. Já jsem totiž celkem brzy přišla na celou zápletku příběhu. 😒 Věděla jsem kdo, co, jak a proč. Což  je maličko škoda. Sice mě to pořád hodně bavilo, ale ochudila jsem se tím o takové to šokující odhalení na konci knihy. U mě se totiž nic šokujícího nekonalo a ještě jsem na to přišla téměř v první třetině knihy.

     Knihu vám ale můžu s klidným svědomím doporučit, protože mě opravdu bavila. Je to vcelku neotřelý příběh, kde společně se zoufalou matkou bojujeme o budoucnost její i jejího syna. Budete svědkem toho, co všechno žena dokáže vykoumat, aby propašovala do země 5 kg čisté drogy a přitom neztratila hlavu. Hodně zajímavé!

     Další zajímavou věcí bylo sledovat pocity dítěte, na které bezohledný otec nebral zřetel. Díky tomu jsem prostě hlavní hrdince chtě nechtě musela fandit. Klidně bych s ní propašovala nějaké to kilo navíc!

     Takže, čtyři hvězdy! Kdybych nepřišla na zápletku tak brzy, dala bych jich pět. A rozhodně velké doporučení!
Hodnocení: 80%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:



Anotace:

Jednatřicetileté Sonje se rozpadlo manželství – po dramatickém rozvodu se ocitla prakticky bez prostředků… a bez syna. V islandské krizi je Sonja bez práce a síly jí docházejí. Její rozvodový advokát jí nabídne pracovní cestu do ciziny a Sonja si pozdě uvědomí nebezpečí…Banka, kde pracoval její bývalý manžel, zkrachovala a jeho vyšetřují kvůli účasti na rozsáhlých finančních machinacích. Sonja celou dobu nic netušila – co všechno ještě před ní skrýval? Domyslí si to, když jí syn náhodně ukáže jednu fotografii… Pod hrozbou, že jí gang unese syna, je schopna vymýšlet nové a nové způsoby, jak uniknout pozornosti celníků, nakonec ji ale jeden z nich zastaví. Znamená to pro Sonju definitivní konec, anebo naopak naději na únik z pasti?
Zdroj: https://www.leda.cz/Autor-info.php?jmeno=Lilja-Sigur%C3%B0ardottir|326

O autorce: 

Lilja Sigurðardóttir se narodila roku 1972. V roce 2008 zvítězila v soutěži nakladatelství Bjartur, jejímž cílem bylo najít „islandského Dana Browna“, a na základě toho získala možnost vydat svou prvotinu Spor (Kroky, 2009). Po ní následoval druhý kriminální román Fyrirgefning (Odpuštění, 2010). V dalších letech se autorka věnovala především dramatické tvorbě a za svůj divadelní debut Stóru börnin (Velké děti, 2014) získala ocenění „Gríman“ za nejlepší islandskou divadelní hru roku. Románem Gildran (V pasti, 2015), který je první částí připravované trilogie, se vrací ke kriminální próze.
Zdroj:https://www.leda.cz/Autor-info.php?jmeno=Lilja-Sigur%C3%B0ardottir|326

9 komentářů:

  1. Kniha mě láká od té doby, co vyšla. A asi ji potřebuji :))) Já totiž velice vzácně odhadnu zápletky, tak možná by mě nadchla třeba i víc :) Pěkná recenze, Míšo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že by se mohla líbit i tobě :-). Tak ti nevím, mě to přišlo celkem dost průhledné, ale kupodivu to vůbec nevadilo :-)

      Vymazat
  2. Jak vidím tohle příjmení, vím, že to bude stát za to. Já teď čekám naopak od Yrsi další knihy, ale asi přečtu prvně tuto, díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  3. jmeno autora me docela vydesilo :-P jak se to proboha cte? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já příjmení v těchto islandských knihách zásadně nečtu :-D. Páč jsou všechna hodně podobná, tudíž nečitelná :-D

      Vymazat
  4. Povedená recenze :) O knize slyším poprvé, ale rozhodně mě zaujala :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkná recenze! :) Přidávám se a také řeknu, že o knize slyším poprvé, za to mě doopravdy zaujala :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[