RECENZE: Vánoce po francouzsku - Fiona Valpy

29.12.16



Schovat se před Vánocemi není vůbec snadné...
Schovat se před láskou...
to je nemožné...





  • název: Vánoce po Francouzsku
  • orig. název: The French For Christmas
  • autor: Fiona Valpy
  • žánr: román pro ženy, romantika, literatura světová
  • nakladatelství: Baronet
  • rok vydání: 09/2016
  • počet stran: 208

...Recenze...

     Evie si prochází složitým obdobím a ještě k tomu se blíží Vánoce... Čas, který mnoho lidí rozradostní, ale Evie, ta na ně nemá zrovna dobré vzpomínky...
Stalo se to před rokem. Od té doby se její život změnil a zdá se, že už se nikdy do starých kolejí nevrátí. Vánoce jsou pro ni připomínkou velké ztráty, kterou není možné nijak překonat.

     Nabídka na propůjčení venkovské chaty své kamarádky přichází právě včas. Tam by se mohla před Vánocemi ukrýt a možná i před sebou samou. Odjíždí s pár kousky oblečení, babiččinými recepty a svým vlastním bezedným smutkem.

    Francouzský venkov je malebným prostředím, kde si může užít chvilku vytouženého klidu. Snad přijde i na chuť svojí největší vášni, která ji opustila v den, kdy ztratila svůj druhý život. Všechno chce svůj čas, ztráta, víra i naděje v lepší dny.


     Jenže jen naivka si může myslet, že uteče před klasickým vánočním shonem, vůní svařeného vína a cukrovím... A i na nejodlehlejším místě světa se může objevit někdo, kdo rozdmýchá v uzavřeném srdci jiskřičku čehosi, co se zdálo býti zahrabané v nejhlubším nitru.


     Naše Evie se musí vypořádat s mnohým a ještě těžším. Musí ale přijít na všechno sama. Musí se smířit s něčím, s čím není snadné se smířit. Život jde dál...život půjde dál i Evie.


     Najde naše hlavní hrdinka opět chuť do vaření i do života? O všechno se postará krásné kouzlo Vánoc.

...Můj dojem...

     Máte rádi klasické vánoční romantické filmy, ale raději si čtete než sledujete televizi? Pak je tohle to pravé pro vás. Kniha, která potěší nejen o Vánocích. Vánoce po francouzsku se hodí právě pro toto zimní období. Pohladí a potěší dušičku. 

     Je to jednoduché čtení, které se velmi dobře čte a nijak vás nezatíží. Prostě kniha pro chvilku pohody. Po celou dobu čtení si budete vychutnávat kouzlo Vánoc a dobrých pokrmů. Mě osobně to neustále nutilo něco zobat a ozdobit stromeček o týden dříve.

     Knize vlastně nemám ani co vytknout. Potěší každou čtenářku, která má rada romantické knihy. Někde jsem četla, že ji někdo považoval za depresivní. Mě to tak nepřijde, ono spíše jak se to vezme. Naše hlavní hrdinka se potýká s životní nepříjemností, která je velmi bolestná a smutná, ale i to k životu patří a myslím si, že je s touto záležitostí v knize nakládáno nanejvýš opatrně. Ale je možné, že tento příběh bude na každého působit jinak. 

     Máme sice pár dní po Vánocích, ale to neznamená, že je na tuto knihu pozdě, ba naopak. Proč si je znovu nepřipomenout a proč ne zrovna z jiného soudku.
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihám Dobrovský

...Anotace...

Evie kdysi Vánoce milovala, ale teď se nemůže dočkat, aby se jich zbavila. Úplně sama odjede na francouzský venkov, aby zapomněla na nejhorší ztrátu, která může ženu potkat. Vyzbrojená jen sešitem receptů po babičce je Evie odhodlaná Vánoce ignorovat a nejradši nikoho nevidět. Ale stane se, co vůbec nečekala. Sladké pokušení vyvolá ty nejromantičtější představy a zasuté pocity, světlo svíček zahřeje duši – a Vánoce přece jen přijdou i pro Evii, ačkoliv je nechtěla a nečekala… A když se seznámí se svým sousedem – hezkým a charismatickým doktorem Didierem, který má za sebou podobně bolestné zážitky a ztráty jako ona, začnou se dít pravé vánoční zázraky. Padající sníh, skvělá štědrovečerní tabule a trocha vánočního kouzla – bude to ale stačit, aby zmizel přízrak předchozích Vánoc?

2 komentáře:

  1. Hezká recenze! Četla jsem od autorky Láska po francouzsku, tak se asi podívám i po téhle knize. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle teď četl snad každý druhý :-P

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[