RECENZE: Maestra - L. S. Hilton

12.12.16

Dívejte se a učte se!
Vezmu vás do světa, ve kterém jsem si vybojovala svoje vlastní a důležité místo.
Nebylo to ovšem snadné!

A možná ani ne tak docela čestné...

  • název: Maestra
  • série: Maestra (1.)
  • autor: L.S. Hilton
  • žánr: literatura světová, thrillery
  • nakladatelství: Ikar
  • rok vydání: 09/2016
  • počet stran: 301

...Recenze...

Možná jsem neměla to správné jméno nebo jsem nechodila do té správné školy a nejezdila na pošahané víkendy s těmi správnými lidmi, ale Ruperty tohoto světa jsem neodmítala a nebyla jsem ani tak nejistá, abych se tvářila, že jimi pohrdám. Nenávist je lepší, udrží vás v běhu, uchová vám samotu. Jestliže ze sebe potřebujete udělat někoho jiného, samota je ten nejlepší začátek.


     Naše hlavní hrdinka se jmenuje Judith Rashleighová a pracuje jako "poskok" v uznávané aukční síni na Prince Street. Na první pohled se vám může zdát, že je to obyčejná žena, s obyčejnou prací a s obyčejnými zvyky. Ani netušíte, jak tato dáma klame tělem a to doslova! 
     Judith je celkem zkušená odbornice, co se umění týká, ovšem nedostává se jí příliš mnoho prostoru. Ale to jí přece nemůže zastavit a nestrkat nos, tam kam nemá. Obzvlášť, když si je jistá chybou svého nadřízeného.
     Ten si s Judith ovšem poradí po svém. Vyhodí ji! Shodou náhod natrefí v podzemce na bývalou spolužačku, kterou neviděla již řadu let, skočí si na drink a tra dááá. Judith se naskytne nová pracovní příležitost, ovšem tentokrát půjde o umění z jiného soudku. O ženské umění. A tak se z Judith stane velmi dobře placená společnice. Nejprve se vše učí, ale abych pravdu řekla, celkem rychle se přizpůsobí. Řekněme, že naše hlavní hrdinka se neštítí ničeho, ráda experimentuje...téměř ve všem a se vším a prostě touží po penězích, jako každý!
     Jenže Judith opravdu ví, co chce a tak, když se ji naskytne příležitost odcestovat s jedním ze svých klientů, neodmítne, kdo by se nechtěl dostat na Francouzskou riviéru, podívat se do Canes a kdy se ji naskytne taková příležitost, aby mohla dovolenou spojit i s možnou návštěvou historických míst a podívat se do různých muzeí. 
     Ano, v knize se to stále točí okolo umění, což je velmi zajímavé, ale podtext příběhu je úplně o něčem jiném. A to vám Judith velmi rychle ukáže. Tahle malá dovolená začne celkem nevinně, ale řada nešťastných příhod zapříčiní další, ne příliš korektní a zákonné, události. 
     Říkáte si, že stále chodím kolem horké kaše a nic nevyzrazuji... Není třeba, Maestra vám ukáže, jak se z podřadné holky pro všechno stane žena, která si jde za svým i když by to mělo být třeba i přes mrtvoly. Maestra v tom umí chodit a zdá se, že z každé situace hravě vybruslí. 

     Žádný thriller vás letos nebude šokovat tolik jako Maestra!
     
     Tímto nás láká obálka, ale je tomu skutečně tak? Já sama bych knihu nenazývala thrillerem, o tom by se dalo dost diskutovat. Ale o čem není rozhodně pochyb? O tom, že vás tato kniha šokuje. U mě se jí to opravdu povedlo. A je vlastně úplně jedno, jestli v dobrém nebo špatném slova smyslu. Protože pokud toto kniha umí, tak je vlastně dobrá! A to i přesto, že vám příběh ne zcela sedne...

...Můj dojem...

     Maestra je v celku gurmánský zážitek, mě bohužel tato chuťovka příliš nesedla a zanechávala ve mě nepříjemný a občas i místy nechutný pocit. Mám dojem, že poslední dobou se s těmito "rádoby" peckami roztrhl pytel. Také s knihami, které jsou prostě nějakým způsobem zvláštní (pro příklad uvádím Kulka, V mlze, Přítelkyně smrti). Tyto knihy, včetně Maestry, totiž nesednou každému čtenáři. Jedni z ní budou unešení a budou si říkat, wow!!! Pak tu budou tací, jako já sama, kteří si po přečtení řeknou: Mnoho povyku pro nic! Opět jsem dala na reklamu a propagandu, jako kdybych nevěděla, že jsem se už tolikrát zklamala. Bohužel, opět! 
     Nechápejte mě ovšem špatně. Kniha je psaná dobře, je poutavá a místy opravdu šokující. Podle mě i místy nechutná a vulgární. A to pozor, jsem milovnice erotických románů. Možná je to tím, že mi hlavní hrdinka k srdci nepřirostla. Přišla mi prostě jedním slovem divná. 
     Ale přesto je mi jasné, že to, co já v knize odsuzuji, přijde jinému jako perfektní a dech beroucí. Proto je vždy velmi těžké psát recenzi na knihu, která vám příliš nesedne a vy víte, že někomu se líbit prostě bude.
     L.S. Hilton napsala dobrý román na téma, které tu ještě nebylo. Spojila umění se sexem, krví a byznysem. Ukázala nám v tomto příběhu, jak daleko jsou ženy schopny zajít pro to, aby se každý den halily do Chanelu, na nohou nosily lodičky od La Bottine a oblékaly Pradu aj. Naše Jodith zůstala věrná umění a ještě k tomu všemu získala mnohem více. 
     Knihu doporučuji, ne že ne. Prostě ano, pokud máte chuť na něco jiného, peprného, vražedného a prostě na něco, co tu skutečně ještě nebylo, pak Maestru zkuste a udělejte si na ni vlastní názor. 
Hodnocení: 50%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

...Anotace...

JE OCHOTNÁ PŘEKROČIT KAŽDOU HRANICI, CO EXISTUJE…A TAKY TO UDĚLÁ.

JUDITH RASHLEIGHOVÁ je slušné děvče. Pracuje přece v uznávané aukční síni, protože miluje umění, s nikým nechodí, na večírky ji neužije. Když přijde o práci, protože odhalí podvod s obrazem, zdá se, že odstrkovaná hodná holka ke štěstí tentokrát nepřišla a ještě ztratila iluze. Jenomže že věci nejsou vždycky takové, jaké se zdají být.
Judith totiž není jen odevzdaná tichá květinka. Je to cílevědomá žena, kterou není radno podceňovat, a také velmi dobře placená luxusní společnice, jež přijme nabídku jednoho klienta, aby ho doprovodila na Francouzskou riviéru. Brzy se však ocitá v nebezpečí a na útěku. A v tu chvíli se obrátí na starého přítele, který ji vždy držel nad vodou: na vlastní hněv. Tenhle přítel však není vždy tím nejlepším rádcem…

12 komentářů:

  1. Koukám, že máš hodně podobný názor jako ostatní. Velké lákadlo,ale pak ten boom prostě chyběl :/
    Už kvůli tomu mě kniha prostě neláká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi tak... Někdy si říkám, jestli u mě něco není špatně, když natrefím na kladnou recenzi...

      Vymazat
  2. Já si myslím, že by tohle téma šlo zpracovat rozhodně dobře, je to hodně aktuální a lákavé, nicméně na knihu tak obecně neslyším moc chvály a ani to není čtení tak úplně pro mě, proto tuhle konkrétní vynechám, ale věřím, že spojení sexu, byznysu a krve v budoucnu jistě pod taktovkou někoho talentovaného zaboduje :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
  3. Nemyslím si, že by se mi kniha líbila. I když některé věci zní zajímavě... ještě si to nechám projít hlavou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona opravdu nesedne každému a hlavně, je to opravdu "mnoho povyku pro nic". Bohužel, opět velký marketingový tah.

      Vymazat
  4. Jak na to koukám, tak jsem ráda, že jsem nedala na lákavou obálku a Ježíškovi napsala o jiné tituly. :-) Možná si ji někdy přečtu, ale nebude to kniha na prvních příčkách mého zájmu. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko říci, jestli by ti sedla, to se odhadnout nedá, ale určo se najdou mnohem lepší ;-)

      Vymazat
  5. Tuto knihu jsem dostala jako dárek k svátku a právě jí čtu.Myslím,že až jí dočtu budu mít úplně stejný názor,protože jsem asi v 1/3 a nemůžu se sní nějak sžít,ztotožnit.Prostě tam není žádné to WOW musím si přečíst ještě jednu kapitulu než půjdu do hajan.Pro zatím jsem dost zklamaná.Škoda,jelikož jsem se na ní dost těšila.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak myslím, že tuto knihu si mohu nechat s klidným svědomím ujít :) Nicméně moc pěkná recenze, Míšo :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[