RECENZE: Deník fejsbukové matky - Lucie Nachtigallová

20.4.16


"Díky, díky, díky!"
"Po přečtení této knihy nabývám dojmu, že jsem úplně normální matka jednoho (zaplať bůh za tento počet) úžasného dítka. :-D"
  • název: Deník fejsbukové matky
  • autor: Lucie Nachtigallová
  • žánr: Humor, Literatura česká, Pro ženy
  • nakladatelství: Omega
  • rok vydání: 05/2016
  • počet stran: 160
...Anotace...
     Knížka, kterou držíte v ruce, je naprostým unikátem. Je to totiž zřejmě jediná kniha na světě, která je napsaná pouze s pomocí statusů.
     Je to kniha, ve které nenajdete klasický začátek ani konec. Nemá strhující děj, ba ani žádnou hlavní dějovou linku. Nemá ani ilustrátora či slavného spisovatele, jak bývá zvykem. Nemá dokonce kladného či záporného hrdinu. Můžete ji začít číst zepředu, zezadu, nebo třeba i odprostřed, a přesto vám nic neuteče.
Je plná statusů. Obyčejných, ale přesto neuvěřitelných, vtipných, nepředvídatelných minipříběhů, které přináší sám život. Příběhů matky tří dětí, věčně pracujícího manžela, psa, želvy, šneků a několika koček. Matky, která má neobyčejný smysl pro humor, sebeironii a schopnost vypointovat své příběhy coby maminky na mateřské dovolené do statusů, ve kterých se budete možná poznávat i vy a u jejichž čtení se budete nepřetržitě usmívat.
     Knížka, kterou (a v tomto případě nejde o klišé) napsal s úsměvem na rtech sám život.

...Recenze...
     Znáte ty fámy: Těhotenství vám sebere 10% mozku a nebo třeba, mateřská dovolená je přece opravdu dovolená? Já tedy ano, znám jich dokonce i více. Teď vám představím někoho, kdo se nebojí jednu fámu potvrdit a druhou vyvrátit. Někoho, kdo se nebojí ze sebe udělat naprostého blázna a zoufalce a přitom si zachovat chladnou hlavu. Respekt! 
"Vyrazila jsem s dětmi do centra. Přípravy pochopitelně probíhaly od rána. Oblékla jsem nakojené mimino a vložila ho do kočáru na chodbě. Oblékla jsem dvojčata a nechala je se na chodbě vedle kočáru obouvat. Běžela jsem vyvenčit psa. Vrátila jsem se a znovu oblékla dvojčata a obula je, protože se mezitím svlékla a zula. Zahnala jsem psa na pelech, nahnala dvojčata do výtahu a pak jsem je venku narvala do autosedaček. Po 500 metrech se zezadu ozvala Viki: "Mamí, kde je mimi?"
   
     Lucie Nachtigallová, do teď jsem to jméno ani nepostřehla. Od teď? Jsem jejím dalším a hrdým fanouškem na FCB. Lucie je absolventka Fakulty sociálních věd UK, přispívala do tištěných médií jako novinářka už od šestnácti let. Postupně zastávala post produkční, dramaturgyně a šéfredaktorky pro řadu českých deníků, časopisů a televizí. Mnoho let žila a pracovala ve Velké Británii, Španělsku a Itálii. Toto je jen část toho, co Lucie za svůj život zvládla. V první řadě je to ale MATKA. Matka tří dětí, dvojčátek Frantíka a Viktorky a nejmladší Alžbětky. Samozřejmě je také manželka skvělého chlapa. A já jí ještě přidávám přezdívku "Super žena" :-D.
"Ze školky přišel pokyn promluvit s dětmi o povolání rodičů, tak jsme se do toho pustili. Děti usazeny na sedačce proti mě, křížový výslech začíná.
Matka: "Viktorko, jaké je zaměstnání našeho tatínka?"
Viki: "Je šéftraktor."
Matka: "Fando, co táta v té práci dělá?"¨
Fanda: "Já myslím, že tam pije pivo!"
Matka: "A co dělám já?"
Viki: "Ty jsi uklízečka!"  
     Už když mi byla tato kniha nabídnuta k recenzi věděla jsem, že ji rozhodně neodmítnu a že budu určitě nadšená a spokojená. Stalo se. Jako matka jsem si tohle "bláznivé" čtení opravdu užívala. Nesčetněkrát jsem se tak pobavila, že jsem u pracovního stolu doslova nadskakovala. Byla jsem pak nucena, (díky mému prozrazení, že nepracuji) přečíst své kolegyni pár úryvků. Žádný div, že jsme tu od té chvíle nadskakovaly obě :-D. 
"Manžel je skutečně, co se týče mých autonehod (vlastně tak nějak celkově), velmi tolerantní. I tak jsem se ho snažila po svém posledním incidentu (s větví, která propíchla střechu) ušetřit informace, že jsem minulý týden najela při parkování na kamínek o velikosti nočního stolku. Manžel: "můžeš mi vysvětlit, proč, když ti dolévám vodu do odstřikovače, mi ta voda teče do bot?"
     Kniha je sepsána formou statusů z facebooku. Začíná rokem 2009 a loučí se s námi posledním statusem 24.12.2011. Někomu se tento formát a styl může zdát zvláštním, ale já ho schvaluji. Lepší formu tato kniha mít nemohla. Když jsem knihu po rozbalení otevřela a chtěla ji jen tak zběžně prolistovat, dopadlo to tak, že jsem si otevřela lahev vína, naložila se do vany a prolistovala jsem se za půlku :-D. To prostě nešlo pustit z rukou. Víte, abych vám to trošku vysvětlila. Ono číst o někom, kdo je na tom občas ještě mnohem hůře, než vy sami, je možná trošku sobecké, ale tak osvobozující :-D.
     Lucie nám dává nahlédnout do svého soukromého života, její statusy se týkají celé rodiny i jejích přátel, příbuzných, známých i neznámých. Líbí se mi její bezprostřednost, sarkasmus, ironie, pragmatismus....občas i její zoufalá rezignace či melancholie a v neposlední řadě i ona sama a její postoj k vážným i banálním věcem. Je to žena, která se nebojí udělat si ze sebe legraci nebo se totálně zesměšnit. Stále si zachovává chladnou hlavu a nadhled.
      Tato kniha je opravdu život sám. Náhled do života jedné ženy a jejích běžných a všedních starostí. Vše je podáno s humorem a peprnou nadsázkou. Co musím pochválit a vypíchnout jsou statusy, kterými Lucie komentovala i situaci týkající se veřejných informací z TV nebo novin. Obzvláště pak chválím i zmínku o její nejlepší kamarádce...nechci prozrazovat, ale přistihla jsem se, že čekám na další status s informací, která se bude týkat jí. A díky bohu jsem se dočkala.
"Mám ráda své děti. Mám je ráda, i když jim foukám na bebíčka v jednu hodinu ráno, miluju je, když se mi všechny narvou do postele ve tři hodiny ráno. Mám je dokonce ráda, i když chodí po 20 minutách čůrat mezi čtvrtou a pátou hodinou ranní. Ale nikdo se nesmí divit že čas od času je zas tak ráda nemám. Aktuálně bych aspoň na hodinu ráda vyzmizíkovala ze svého života nejmladší mrňavku. Už týden mě totiž budí v šest hodin ráno tak, že prsty roztáhne moje oční víčka a nevinně se zeptá: "Ještě spíš?"
     Na závěr bych ještě ráda upřesnila, proč je kniha tolik úsměvná. Je to hlavně díky dětem a krásným, legračním příhodám celé její rodiny. No, vlastně některé tolik legrační nejsou, ale Lucie je dokáže podat tak, že se prostě zasmát musíte, i když se třeba jedná o nemilou "katastrofu". My matky se s něčím podobným, mnohdy i stejným, setkáváme každý den, stejně jako Lucie. Někdy si zachováme chladnou hlavu, jindy vypěníme a pak toho litujeme. Díky této knize jsem zjistila, že nejsem zase tak hrozná :-D a bláznivá matka. Jsem vlastně úplně normální. Všechny jsme úplně normální. A věřte, že jsou mnohem horší věci, než několik vagonků od mašinky v záchodové míse :-D. Jsou i horší věci, než poškrábané auto nebo brzký ranní budíček od našich ratolestí. Vždyť za tu radost v dětských očích a těch pár vrásek navíc to stojí. Stojí to za ty zážitky, protože nikdy nevíte, co se může stát mnohem horšího. Smějme se, nervujme se, buďme pro své děti tím nejlepším pomocníkem, přítelem i rodičem.
     Díky Lucie, díky za to, že jsi mi dala nahlédnou do svého pestrého života. A tím jsi mě uklidnila, že nejsem sama. A to podotýkám, mám jen jednoho sviště :-D. A těch pár procent mozku co je pryč? Pche...ještě pořád toho dost zbývá :-D. I když... ptát se svého šéfa po nástupu do nové práce po MD, jestli bude chtít něco papat a jestli má pitíčko, je opravdu dost podivné :-D. Ještě, že je můj šéf tolik tolerantní :-D.

...Můj dojem...
     Dojmy jsou jistě patrné. Tahle kniha bude malý velký trhák. A já jí to přeji. Je jiná, je zvláštní, je neobvyklá, ale je skvělá. Dokáže povzbudit a rozesmát. Dokáže ovlivnit a to je dobré. Lucii přeji hodně sil a nervů do dalších životních eskapád. S nadšením každý den čekám na její nový status, protože vím, že to bude zase perlička :-D. Knihu doporučuji každé ženě (matce), která si myslí, že není perfektní nebo o sobě z nějakého důvodu pochybuje. Doporučuji ji hlavně proto, že vám zvedne náladu a nevýslovně vás pobaví. Zhltnete ji tak rychle, že budete litovat toho, jak byla krátká. A pak uděláte to samé jako já, půjdete na facebook (popřípadě si ho založíte) a začnete ji sledovat i v reálu.
Skvělé odpočinkové čtení, které si jisto jistě najde své obdivovatele i fanoušky.


Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji nakladatelství 




Knihu zakoupíte ZDE nebo ZDE.

13 komentářů:

  1. Matka sice nejsem, ale pobavení a příprava dopředu neuškodí :) díky za doporučení, paní začnu sledovat taky :)
    Moc pěkná recenze!

    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Míšo, parádní recenze :-)
    Určitě to byla moc pěkná kniha, když to tu čtu.
    Píšu si na seznam :-D :-p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Marcelko, byla to radost číst :-). Myslím, že i Šárka z ní bude nadšená .

      Vymazat
    2. Míšo, je to parádní počin, včera jsem si s ní zpříjemňovala chvíle v nemocnici :) Člověk se zasměje i nad příhodami, které asi původně úplně k smíchu nebyly, ale autorka je podá takovým způsobem, že se prostě smát musím.

      Vymazat
    3. Šárko, přeji ti brzké uzdravení a snad je vše v pořádku :-). Lepší knihu jsi si sebou vzít nemohla. Já se s ní opravdu pobavila a věděla jsem, že se pobavíš i ty :-D.

      Vymazat
    4. Míšo, děkuji :) A máš pravdu, lepší knížku jsem si vzít nemohla, opravdu mě skvěle pobavila :D

      Vymazat
  3. Ráda čtu příspěvky DFM, a ještě raději si knihu zakoupim, je naprosto úžasná!!! A nemůže chybět v knihovnicce... Už se těším!!! A paní Lucince přeji ať se těší z dalších dnů se svými dětmi, také mám tři a jsou úžasný :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, je úžasná :-D. Mrzí mě, že jsem na ni nenatrefila už dříve :-)

      Vymazat
  4. Opět moc povedená recenze, jsem ráda, že se Ti kniha líbila. Myslím, že po ní s chutí časem sáhnu - vidím to na prázdninové čtení :) Hezký večer :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, bylo to skvělé čtení. Opravdu jsem se hodně pobavila a abych pravdu řekla, tak přesně tohle jsem zrovna teď potřebovala. :-D
      Měj se krásné :-)

      Vymazat
  5. skvělá recenze, přesvědčila mě ke koupi knihy a až bude dostupná hned si ji pořídím také do své knihovničky:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[