"mini"Recenze: Nemilovaní - John Saul ★★★★☆

17.3.15

Nemilovaní - John Saul


Klasická "hororovka", která nezklame a neurazí!


  • originální název: The Unloved
  • počet stran: 350
  • nakladatelství: Domino
  • rok vydání: 2012

...Anotace...

Kevin ze svého rodného města před lety utekl i proto, že se jmenovalo stejně jako on: Devereaux. Jeho předci je založili k velké slávě, ale město nakonec zpustlo stejně jako jeho rod. Spornou slávu připomíná už jen zchátralé rodové sídlo, které obývá poslední strážkyně tradic Helena Devereauxová: Kevinova zlá, sobecká a egoistická matka.
Nyní však tato tvrdá žena umírá a ještě než opustí tento svět, chce vidět syna. A Kevin jede s celou svou rodinou zpátky na jih, skoro proti své vůli, jako by ho tam cosi táhlo. Proč se znovu a znovu sám sebe ptá, zda se odtamtud vrátí?
Ihned po příjezdu shledá, že dům je stejně tajemný a zlověstný jako jeho obyvatelka. A nic se na té ponuré atmosféře nezmění ani po Helenině smrti. Jako by dům nasál všechny hrůzy a bolesti, které se v něm odehrály, a teď je předkládá pozůstalým. Starobylé zdi nastolují bolestné vzpomínky na nevyřešené vztahy, v nichž zoufale chybí láska. A Kevin má neodbytný pocit, jako by jeho matka stále žila...

...John Saul...
John Saul se narodil 25. února 1942 v Pasadeně v Kalifornii. Vyrostl ve Whittieru, kde absolvoval v roce 1959 Whittierskou střední školu, poté navštěvoval různé univerzity, například: Antioch v Ohiu, Cerritis v NOrwalku, Montana State University nebo San Francisco State University, kde se věnoval studijním oborům antropologie, volná umění nebo divadlo, ale žádný titul nikdy neobdržel. Po opuštění univerzity začíná psát a během 15 let vystřídá mnohá zaměstnání. Nevydané rukopisy se hromadí, ale peníze nepřibývají. Situace se mění v roce 1977, kdy mu vychází v nakladatelství Dell první román Suffer the Children, kterého se prodalo přes milion kusů. Od té doby pravidelně vydává a stává se bestsellerovým autorem, kterému vyšlo již 32 románů. Angažuje se také v divadle - jeho díla (jednoaktovky) hrají v Los Angeles, Seattlu a chystají je k uvedení divadla v New Yorku. Jeden z jeho románů byl zfilmován. Saul je zanícený čtenář, hráč bridže, golfu a milovník vaření. Střídavě žije v Seattlu a na ostrovech Sv. Juana a má také rezidenci na Havaji.

...Recenze...

     Tohle byla moje první kniha od Johna Saula a vím, že není poslední. Bylo to sice něco trochu jiného, než na co jsem zvyklá, ale i tak mě tenhle žánr celkem dost bavil. Já to prostě nazývám takovou hororovkou, protože tak to opravdu působí. Kniha je poutavá a napínavá a rozhodně nezklamala a nenudila.
     Jde o rodinný příběh, postavený na tradicích, majetku a vlastnictví. Název Nemilovaní, je celkem dost výstižný. Mám ráda knihy, které jsou tajemné, které se odehrávají na tajemných místech, opředených záhadou starých domů a rodinných tajemství. 
     Anotace hodně napoví, na čem se příběh zakládá, takže není třeba více rozmazávat děj. Kevin se vrací po několika letech zpět do rodného města a do rodného domu, protože jeho matka je na pokraji smrti. Vrací se s celou svou rodinnou a ani náhodou netuší, že tím se pro ně vše změní a to rapidně. Po smrti Heleny (matky), si naivně myslí, že se v klidu vrátí s celou svou rodinou domů, ale Helena měla vše velmi dobře promyšlené. Chtěla dostat Kevina zpět na rodnou hroudu, chtěla aby zůstal a staral se o rodinné sídlo a to se jí také povedlo. Postarala se o to její závěť a také její vypočítavost. 
     Kevinova manželka je asi jediná, která z vidiny toho, že budou muset zůstat v tom příšerném domě, není nadšená. Děti se s tím ovšem smířily lépe, dokonce i Kevin je nadšen a má v plánu z domu udělat hotel. 
Zapomněla jsem však ještě zmínit Kevinovu sestru, která se zdá být jako hodná tetička, která řadu let snášela teror své panovačné matky. Zdání však může někdy klamat....
     Očekávejte samozřejmě dost mrtvol, jejichž smrt je celkem brutální. John Saul nám to vše naservíruje s bravurností a celkem podrobným líčením, které knize dávají ten správný "psycho" šmrnc. Pokud máte chuť na velmi slušný, i když tak trošku "béčkový" horor a nejste zrovna příznivci televize, raději si něco přečtete, pak je tato kniha, tou správnou volbou pro vás. Hodnotím 4/5. Další Saulova kniha na mě už čeká v knihovně...Trest pro hříšné, myslím, že je na co se těšit. 












1 komentář:

  1. Jsem moc ráda, že se Ti kniha líbila:)
    Jinak mě hodně zaujal život autora: že nikdy neobdržel titul - to jsem nevěděla, zajímavé! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[