RECENZE: Sběratel motylů - Dot Hutchinson

24.10.17



Kde je hranice mezi krásou a ošklivostí?
Kde je hranice mezi láskou a posedlostí...


Fascinace a děs s křídly!

Info o knize: 

  • název: Sběratel motýlů 
  • orig. název: The Butterfly Garden
  • série: Sběratel (1.)
  • autor: Dot Hutchinson
  • žánr: romány, thrillery, dobrodružný
  • rok vydání: 09/2017
  • nakladatelství: XYZ
  • počet stran: 352
     Měli jste někdy pocit, že vás něco fascinuje a děsí zároveň? Já ano a právě u čtení Sběratele motýlů. Samotná ta představa toho, co ve mě kniha vyvolávala mě děsila. Je těžké popsat slovy, co všechno jsem při čtení této knihy cítila, ale fascinace a děs jsou tomu hodně blízko...

     Představte si tu nejkrásnější zahradu na světě.  Krásné rostliny, potůčky, vodopády, skalní převis, útesy... Nestačí si to jen představovat, musíte to i tak cítit. Musíte cítit tu nádheru v každém pohledu na jakoukoli věc v této vysněné zahradě. Představte si motýly, ty nejkrásnější motýly všech možných barev a tvarů. Právě jedna taková nádherná zahrada existuje, potíž je v tom, že je izolovaná od všeho ostatního, od lidí, od venkovního světa... Tato zahrada je čistě soukromou záležitostí. Tato zahrada patří Zahradníkovi!

Callophrys Eryphon - Maya
     Mít sbírku motýlů v rámečcích už je pasé. Lepší je mít sbírku svých vlastních živoucích a nádherných motýlích dívek. Zahradník unáší mladičké dívky. Jeho odhad věku se téměř nikdy nesplete. Většinou jde tedy dívky od 16 let. Stejně jako motýli i ony mají své "datum spotřeby"...

     Jednou z unesených dívek je Maya, která mezi ostatními výrazně vyniká. Ona je zkrátka jiná. V Zahradě "žila" více jak dva roky. Poznala spoustu druhů motýlů a se spoustou už se i rozloučila. Ona jediná ještě nikdy neplakala a svým vlastním osobitým způsobem dokáže snášet Zahradníkovo počínání. Všichni motýli v zahradě jsou jeho osobním majetkem, miluje je, pečuje o ně a když nadejde jejich čas, uchovává je, aby nebyli nikdy zapomenuti. A právě jeho počínání je děsivé a fascinující zároveň. Vše totiž dělá s láskou a dobrou vírou.

     Maya sedí ve výslechové místnosti naproti agentům FBI. Tělo má pokryté čerstvými jizvami a spáleninami. Ona jediná jim může převyprávět celý příběh. Na ni jedinou spoléhali i všichni motýli. A tak Maya začíná odpovídat na otázky vyšetřovatelů, ovšem po svém. Agent Victor Hanoverian jí poskytuje tolik času, kolik jen dokáže, protože Maya se rozhodla vypovídat po svém a její neustále odbíhání od hlavních bodů dokonale vystihuje pozadí celého příběhu.
Lycaena Cuprea - Lyonette

Můj dojem:

     V prvních okamžicích čtení vás asi jistě překvapí styl, jakým je kniha pojata. Nezačíná totiž jako tradiční detektivka nebo krimi. Od začátku nejsme svědky několika vražd a společně s vyšetřovately nepátráme po vrahovi. Začínáme totiž výslechem jedné přeživší dívky. Kapitoly se střídají, jednou jsme ve vyšetřovací místnosti, kde se trpělivý agent snaží získat z dívky podstatné informace a podruhé zažíváme slabou chvilku vyslýchané, která má zrovna chuť o něčem vyprávět. Postupuje svým vlastním tempem a odkrývá tak celý příběh a i to, co všemu předcházelo.

     Dlouho se mi nestalo, abych četla a nemohla přestat a to i přes to, že kniha nebyla nijak zvlášť akční. Táhla mě právě ta fascinace a děs. Táhl mě ten pocit, kdy jsem nedokázala rozlišit, jestli se mi to líbí nebo ne. Jestli mě to skutečně děsí... Zvláštní, ale tak to prostě bylo. 
Myscelia Ethusa - Bliss
     Sběratel motýlů je první díl série Sběratel, budu upřímná - neskutečně se těším na další díl. Netuším, jestli se další díl bude věnovat tomu samému nebo půjde tentokrát o sbírku něčeho jiného, každopádně, díky čtivému stylu a plíživému pocitu děsu jsem odhodlaná jít i do dalšího dílů a budu jen doufat, že vyjde brzy!

     Příběh mi přišel dost originální a nápaditě podaný. A i přesto, že v něm šlo o zvrhlé touhy i praktiky, byl krásný. Mám dojem, že pokaždé, když uvidím venku "na svobodě" poletovat motýla, vzpomenu si na zahradu, Zahradníka i jeho sbírku křídel. Nemusíte se bát, že by kniha byla nějak nechutná, měla by možná být, ale není. Autorka celý příběh totiž podává tak, že vás doslova očaruje. Hodně dlouho na tento příběh nezapomenu a budu jej doporučovat. Však už můj výtisk putuje do dalších zvědavých rukou a jistě bude velmi brzy nadšeně dočten. 

Prostě pecka! Sběratel motýlů je jednou z nejlepších knih tohoto roku!
Hodnocení: 95%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Anotace knihy:

Krása ještě nikdy nebyla tak děsivá… První díl oceňované trilogie Sběratel.

Izolovaná zahrada, kvetoucí rostliny a… sbírka nádherných motýlů – mladých žen, které byly uneseny. O to vše pečuje Zahradník, zvrhlý muž posedlý uchováváním krásných dívek. Jediná přeživší Maya postupně odkrývá podrobnosti o tomto děsivém místě i o svém vězniteli. Jak se jí ale podařilo utéct? Přežily i další dívky? Agenti FBI Victor Hanoverian a Brandon Eddison musí vyřešit rozhodně nejotřesnější případ své kariéry.

6 komentářů:

  1. No Míšo, vysoké hodnocení, to zas budu mít o čem přemýšlet. Poslouchala jsem už i Danušku, jak o knize mluvila, ale ty jsi vyloženě nadšená. Asi poputuje na seznam, aby se mi neztratila úplně z dohledu. A pane Bože, ta tvoje recenze Míšo, je prostě skvělá. Úplně mi naskakuje husí kůže při slově motýl. Je vážně sugestivní. Tleskám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, že Holkamodrookata nadšená nebyla vůbec, ale tohle nemá s krvákem nebo thrillerem nic společného. Vím, že i Danča měla nějaké výtky, ale já absolutně ne!!!! ne, ne, ne!!! Tam totiž vůbec nešlo o strach nebo šílené napětí, šlo tam o plíživý pocit, vlastní pocit nad tím, jak to působí. Mě se to prostě líbilo. Četlo se to senzačně a hrozně se mi to líbilo. Těžko říct, jestli ti to sedne, podle toho, co budeš očekávat :)

      Vymazat
  2. Super recenze! Ale bohužel nemůžu souhlasit s hodnocením, kniha měla spoustu nápadů, které mi přišly využité tak napůl, konec mi přišel sešitý hodně horkou jehlou, ale hlavně mi úplně chyběla atmosféra. Potenciál to mělo veliký, ale nějak to u mě nedopadlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky a chápu. To, že se s názorem různím se mi stává dost často a často si připadám jako exot :-D. Nevím, je to na jednotlivcích, na mě to tedy působilo fakt dokonale. Ale tvůj názor opravdu beru :-)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[