RECENZE: Hora mezi námi - Charles Martin

26.10.17









Neuvěřitelně sugestivní zážitek!





Info o knize:

  • název: Hora mezi námi
  • orig. název: The Mountain Between Us
  • autor: Charles Martin
  • žánr: romány, romány pro ženy, ze života
  • rok vydání: 10/2017
  • nakladatelství: Motto
  • počet stran: 328
     Abych pravdu řekla, tak nemám slov. Po dlouhé době kniha, která mě nenechala a stále nenechává chladnou. Příběh, jež v sobě snoubí tragédii, dobrodružství a nezlomnost ducha. Příběh, který je neskutečně uvěřitelný, absurdní a nervy drásající.

     Hora mezi námi byla dlouho očekávanou novinkou od nakladatelství Motto, svůj dokonale načasovaný boom si zasloužila. Dalším pozitivem bylo, že nedlouho po vydání románu do českých kin zavítalo i filmové zpracování, kde si hlavní roli střihla Kate Winslet a Idris Elba. 

     Přiznám se, že jsem po knize sáhla díky její filmové obálce a hlavně díky filmovému ztvárnění jedné z postav. Kde hraje Kate Winslet, to musí být prostě pecka! Srovnávat film a knihu je jako srovnávat jablka a hrušky. Víme své. Ale vraťme se ke knize samotné.

     Náš příběh začíná na letišti v Salt Lake City, kde zuří sněhová bouře. Lety jsou zrušené a šance na dostání se z bodu A do bodu B je téměř mizivá. 

     První z hlavních postav je novinářka Ashley, která se chystá na svou vlastní svatbu. Druhou postavou a naprosto protikladnou ve všech směrech je Ben, který je chirurgem a potřebuje se dostat za svými pacienty a k plánovaným operacím. Oběma našim hrdinům jde o jedno a to samé. Dostat ke svému cíli včas. Ben si Ashley všímá hned, proto není překvapením, že poslední a jediné místo v sehnaném charterovém letu nabídne právě jí. Štěstí ji doposud přeje, ale jen do té doby, než dojde k poruše a oni se střemhlav řítí vstříc zasněžené krajině a jisté smrti.

     Dva naprosto odlišní lidé, kteří v jedné vteřině zůstávají odkázaní jeden na druhého. Dva lidé, kteří v jedné vteřině stanou tváří tvář smrti a v té druhé přežijí, aby jí mohli čelit v následujících dnech!

     Pilot je mrtvý, Ashley je zraněná a tím pádem odkázána na Bena, ve všech směrech. Ona novinářka s fotoaparátem, on chirurg s diktafonem v ruce. Vzpomínky na diktafonu Ben uchovává pro svou ženu. 

     Oba dva přeživší jsou si vědomi své akutní a velmi kritické situace. Otázkou jen zůstává, jestli to přežijí, jestli se zachrání a jestli pokoří nejen hory kolem sebe, ale i ty, které se ukrývají v každém z nich. 

     Zdrcující a dobrodružné drama plné síly a odhodlání. Ale také zoufalství a strachu. V knize je krásně vystižena důvěra mezi Ashley a Benem. V příběhu je hodně kladen důraz na duševní rovnováhu, sílu a nezlomnost lidského ducha. Jedním slovem je kniha zkrátka odzbrojující, tedy alespoň pro mě. 

     Musím říci to samé jako na začátku, dlouho jsem nečetla něco "takového". Autor si mě dokonale omotal kolem prstu. Prostředí i situace vylíčil naprosto sugestivně a věrohodně. Hora mezi námi je velmi silný a dojemný příběh o dvou lidech, kteří bojují o přežití a kteří se vyrovnávají s mnohým. Silný a vlastně i tak trošku emočně vyčerpávající zážitek. Velké doporučení!
Hodnocení: 95%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Anotace knihy:

Strhující příběh o lásce a o přežití, kde hlavní role ve filmové adaptaci ztvárnili Idris Elba a Kate Winslet.

Přichází bouře a provoz na letišti v Salt Lake City je ochromen. Novinářka Ashley je nervózní, že nestihne vlastní svatbu, a na chirurga Bena čekají pacienti. Ačkoli se tihle dva vůbec neznají, objednají si spolu charterový let, aby se navzdory nepříznivému počasí dostali domů včas. Jejich letadlo ale havaruje a oni se ocitají uprostřed zasněžených hor bez naděje na záchranu. Jak dlouho tu budou uvězněni? Jak si obstarají potravu a přístřeší? Hledají k sobě vztah, přehodnocují minulost a čelí krutým nástrahám nemilosrdné divočiny. Dramatický boj o přežití v extrémních podmínkách v nich probudí sílu, o níž neměli tušení... Podlehnou v mrazivé pustině zraněním těla a duše, nebo znovu uvěří v lásku?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[