RECENZE: Do vody - Paula Hawkins

21.7.17



Tajemství ukryté v hluboké tůni

Naslouchej tomu, co ti našeptává řeka...

Info o knize:

  • název: Do vody
  • orig. název: Into The Water
  • autor: Paula Hawkins
  • žánr: světová literatura, pro ženy, thriller
  • rok vydání: 06/2017
  • nakladatelství: Ikar
  • počet stran: 416

Recenze knihy:

     Říkala jsem si: počkej, počkej až pomine ten prvotní humbuk a pak teprve si knihu přečti. Nějaký ten čas jsem tedy počkala. Pak jsem si říkala: vyprdni se na ta negativní hodnocení a neboj se, vždyť se ti Dívka ve vlaku přece líbila.

     Mám výhodu v tom, že dokáži ke knize přistupovat bez očekávání a předsudků. Snažím se neporovnávat díla autorů a snažím se na každou jednotlivou knihu koukat jako na ojedinělý unikát. Možná proto se moje hodnocení bude lišit nebo také možná proto, že jsem tuto knihu vnímala a chápala úplně jinak.

     Tam, kde teče TA řeka. Divoká, nespoutaná a přitom místy malebná, klidná a lidsky živá. U této řeky to začíná a u této řeky náš příběh také skončí... Možná ale taky ne a dál si bude plynule žít svým vlastním životem a uchovávat tajemství, našeptávat a přitahovat svou temnou hloubkou další "potížistky".

     Malé městečko Beckford má svoji vlastní historii, temnou historii, která sahá až k počátkům čarodějnictví a jejíž součástí je právě řeka, která toto jinak malebné městečko obepíná jako had. Někdy je hnána nespoutaným proudem, jindy plynule a tiše plyne. Někdy je tichá a jindy, když budete pozorně poslouchat, vám bude našeptávat svůj příběh. Někdy řeka rozevře svou náruč a vyjeví co v sobě ukrývá. Pokaždé, když toto udělala, naskytl se obyvatelům městečka pohled na nebohé utopené ženy, které přišly ukončit svůj nešťastný život do míst, kde byla řeka nejklidnější. Skokem ze skalního výběžku se vrhly do jejího náručí. Tato řeka ví, tato řeka chrání, tato řeka je v Beckfordu symbolem smrti, obzvláště pak její tůň, která je v létě pro všechny obyvatele místem vodních radovánek a nikdo jí neřekne jinak než Tůň tonoucích. Za velmi krátkou dobu tu však ukončila svůj život další žena, další potížistka...

     Jules Abbotová se vrací do rodného městečka, ze kterého kdysi utíkala hlavně kvůli své sestře a dalším nehezkým zážitkům. Nyní, se po několika letech vrací zpátky, aby identifikovala její tělo a postarala se o její dceru. Každého v tomto městečku nějakým způsobem řeka ovlivnila i Julii... Neví co si počít s problémovou Lenou a neustále přemýšlí, proč to její sestra Nell vůbec udělala. Proč se zabila? Může za to ta publikace o historii řeky? 

     V tomhle městečku má snad úplně každý svoje tajemství a my je budeme pomalu společně s řekou odhalovat. Jestli se nám to podaří, to je ve hvězdách...nebo v tomto případě spíše ve hlubinách... Pozorně poslouchejte, možná na vás budou promlouvat...

Můj dojem:

     Předem upozorňuji na to, že knihu nemám jako recenzní výtisk, tudíž ji nechválím kvůli vydavateli nebo marketingu!
Asi jsem exot nebo divná, ale zjevně jsem zatím jediná, kdo knihu hodnotí plným počtem hvězd. Já jsem zkrátka a dobře nadšená. Dokonce je Do vody, podle mého názoru, ještě lepší než Dívka ve vlaku a i ta se mi hodně líbila.
  
    Bezesporu jsou knihy P.H. hodně diskutabilní, názory na ně se značně různí a pokud to nebylo jasné po její prvotině, tak teď už jistě je - její knihy nesednou každému. 

     To, co jiní považují za vleklé a nudné, já považuji za skutečně poutavé a napínavé. Množství postav (10), které v příběhu vystupují a vypráví svoji verzi příběhu, je pro většinu čtenářů matoucí, chaotické a přehnané, já jsem si v tom už od začátku značně libovala. Proč by to mělo být matoucí? Všichni byli ze stejné vsi a tak nějak logicky to do sebe zapadalo, nebylo těžké si uvědomit kdo je kdo a kam vlastně patří. To množství postav, jejich úhly pohledu a vlastní důležité role v příběhu mi na knize přišlo to nejlepší. Ale konec dalšího rozebírání pro a proti, tady je krásně vidět rozmanitost čtenářského publika a nejsem exot ani já a ani vy, kterým se to nelíbilo. 

     Příběh možná plyne pomalu jako řeka, ale také místy nabírá na obrátkách a bouří se. Střídají se krátké kapitoly v podání deseti různých postav, které jsou všechny nějakým způsobem propojeny, znají se. Jako příjemnou  vsuvku a zpestření celého příběhu chválím samostatné kapitoly věnované Tůni tonoucích - příběh, který vypráví řeka o utopených ženách.

     Jádrem příběhu je tajemství, které ukrývá řeka a vlastně nejen ona. Jenže díky další utopené vyvstávají na povrch různé souvislosti s předchozími utopenými ženami. 

     Autorčin styl mi neskutečně sedí a já jsem moc ráda. Jasně, po přečtení několika hodnocení a recenzí jsem se bála, že budu zklamaná, ale já se začetla okamžitě a pořád jsem si kladla otázku, proč se to někomu nelíbí? Ale očividně jsem prostě naladěna na stejnou notu, jako autorka. Líbí se mi, jak do poslední chvíle uchovává tajemství a stejně si ještě nějaké ponechá, ale pozorný čtenář ví...

     Hawkinsová sice apeluje na přání svých čtenářů, ale neplní jejich požadavky jako hodný psík. Píše pro ně, ale zároveň si píše po svém i za to riziko, že ne každému to sedne. Zkrátka a dobře si "jede" to své a zůstává věrna svému osobitému stylu a to se cení!

     Knihu nepovažuji za nudnou, vleklou ani matoucí. Příběh je tajuplný a každá kapitola mi dávala ochutnat kousek tajemství a tím mě krásně táhla kupředu. Stejně tak, jako jsem nelitovala přečtení Dívky ve vlaku, tak nelituji ani přečtení autorčiny druhé knihy. Nejde toho litovat, protože za mě je to jedna z nejlepších knih tohoto roku a dokonce předčila i Dívku ve vlaku. Beze studu dávám plný počet hvězd!
Hodnocení: 90%

Anotace knihy:

Vyhýbejte se tichým vodám, nikdy nevíte, co se skrývá pod hladinou… V říční tůni se najde tělo svobodné matky – a to právě na místě, kde bylo téhož léta objevena mrtvola mladého děvčete. V historii malého městečka Beckford to sice nejsou první ženy, jejichž osud se na onom místě uzavřel, jsou to však právě ony dvě, jejichž smrt rozčeří nejen hladinu řeky, ale i poklidné životy zdejších obyvatel. A z temných vod začínají najednou na světlo dne vyplouvat dlouho zamlčovaná tajemství…
Druhý román Pauly Hawkins, jejíž předloňský debut Dívka ve vlaku se stal fenoménem, když překonal všechny rekordy v rychlosti prodeje (doposud se ho po celém světě prodalo přes 18 milionů výtisků), 79 týdnů se držel na prestižním žebříčků bestsellerů New York Times a na jeho motivy byl natočen znamenitě obsazený film. Není pochyb – tohle bude knižní událost roku!

zdroje foto:
https://www.theguardian.com/books/2017/may/16/paula-hawkins-into-the-water-review-girl-on-the-train-followup#img-1
https://www.google.cz/search?q=beckford+paula+hawkins&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiVscXL95nVAhUoOJoKHWTfBkMQ_AUIBigB&biw=1920&bih=901#imgrc=dN4eNeAXh7cMSM:
https://www.goodreads.com/book/show/34998833-do-vody

13 komentářů:

  1. Výborná recenze, Míšo a lákačka jako blázen :) No nejdřív dám tu Dívku ve vlaku, která čeká a potom uvidím. Ale už to vidím, že se zlákat nechám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já fakt nevím, Šárko. Bude to buď a nebo, jsem si toho vědoma. Ale já jsem prostě neskutečně spokojená, určitě budu číst brzy znovu a to se mi jen tak nestává!

      Vymazat
  2. Na knihu se chystám, jsem ráda, že čtu první opravdu nadšenou recenzi, protože knihu jsem si koupila a už se celkem bála, že nebude dobrá. Dívka ve vlaku se mi hodně líbila a totéž očekávám od knihy Do vody. Děkuji za moc hezkou recenzi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcel, těžko opravdu takhle říct, u této knihy bude záležet na jednotlivci, netroufám si nikomu vnucovat, jestli se to bude líbit nebo ne, ale já za sebe doporučit můžu :-)

      Vymazat
  3. Divka ve vlaku me samotnym obsahem vubec nezaujala, takze jsem ji neresila. Ale tahle kniha me moc laka. Jenze kazdy ma na to jiny nazor a ja zatim nevim, jestli do ni jit nebo ne...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do vody je úplně jiné, zaváním mystikou, fakt super kniha. Já mohu jedině doporučit. Lepší než dívka ve vlaku :)

      Vymazat
  4. Připadala jsem si trochu jako exot, když se mi kniha taky líbila :-D Já ke spokojenosti potřebuji, aby mě chytl styl psaní a nějakým způsobem se mi kniha líbila. Nepotřebuji, aby tam byla miliarda zápletek, nebo aby se v ději skákalo neskutečným tempem. U této knihy mi vyhovovalo to pomalé tempo, díky němuž všechno krásně plynulo :-)
    Moc hezká recenze, jako vždy, Míšo :-)

    OdpovědětVymazat
  5. I já patřím k těm, které knihu chválí, a také ji považuji za ještě zdařilejší než Dívku ve vlaku. Domnívám se, že za množstvím (polo)negativních hodnocení např. ohledně velkého počtu postav, které se rychle střídají v roli vypravěče, nestojí nic jiného než čtenářská pohodlnost,neřku-li přímo lenost. Knížka se nebodbízí lacinými triky ve formě morbidních detailů, přestřelek či honiček všeho druhu.Chce na čtenáři, aby si na ni udělal čas, přemýšlel o tom, co četl,a třeba i hledal mezi řádky. To ale mnoho dnešních "hltalů komiksů" nechce, a ani nedokáže. Těším se na další autorčinu knížku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trefně napsané, musím souhlasit a jsem ráda, že se postupně nachází další čtenáři, kteří knihu chválí a oceňují její originalitu a vlastně ji i svým způsobem chápou.
      Taky se moc těším na další knihy, doufám, že budou brzy :-)

      Vymazat
  6. Já jsem knihu četla, dokonce ve slovenštině. A bylo to skvělé. Dlouho jsem v nějaké knize neležela tak jako u téhle. A ještě poslední odstavec mě úplně zmátl. Doufám, že natočí film. Líbí se mi ten nádech minulosti a bosorek - čarodějnic. Za mě má tahle knížka také 5*.
    Četla jsem plno negativních recenzí ohledně toho, že je v knize moc postav a člověk je z toho zmatený. Tak hrozně to opravdu nebylo. :-) Takže doufám, že Paula Hawkins brzy napíše další a další knihy. ♥

    OdpovědětVymazat
  7. Dobry den :) mohla bych se svami spojit pres email? Dekuji moc
    Barbora Millerova

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, samozřejmě můžete napsat na e-mail uvedený zde na blogu: kniznidenicek.blog@gmail.com

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[