RECENZE: Stínová královna - C. J. Redwine

7.11.16


Je jen obyčejnou dívkou, která se na první pohled zdá být tulákem?
Nebo je v ní mnohem víc?
Ztratila už mnoho a je připravena bojovat za sebe, svou rodinu i za svůj lid!
Je na čase postavit se královně tváří v tvář a změřit síly!
  • název: Havraní říše: Stínová královna
  • orig. název: The Shadow Queen
  • série: Havraní říše (1.)
  • autor: C. J. Redwine
  • žánr: Sci-fi a fantasy, pro děti a mládež
  • nakladatelství: Baronet
  • rok vydání: 07/2016
  • počet stran: 360

...Anotace...
Zrcadlo, zrcadlo, kdo je nejmocnější?
     Po matčině smrti se život korunní princezny Lorelei dramaticky změní. V zájmu posílení odvěkého spojenectví její rodné Havraní říše a sousedního Morkantu se Loreleiin otec znovu ožení, a sice se sestrou zesnulé královny, Irinou.
     Zpočátku se zdá, že je všechno v nejlepším pořádku: panovník Havraní říše i jeho dvě děti jsou konečně šťastní. Irina však pomocí temné magie postupně ovládne celý zámek včetně krále, jenž se stává pouhou loutkou, závislou na vůli své manželky...
     Lorelei ví, že proti Irině může bojovat jen jedinými zbraněmi – a to kouzly, která budou mocnější než královnina. Musí však být rychlejší, důvtipnější a silnější než Irina a v boji o trůn Havraní říše a záchranu lidu svého království je ochotná obětovat i to nejcennější – svůj vlastní život.
...Recenze...
     Kdo by neznal pohádku o dívce s pletí bílou jako sníh a rty rudými jako krev, o královně jež byla plná zášti a zloby? Nakladatelství Baronet přišlo na český trh s dalším povedeným retellingem na motivy pohádky o Sněhurce. Ale tohle není jen tak obyčejná pohádka, kde krásnou Sněhurku v nesnázích zachrání udatný princ a kde jí bude pomáhat na každém kroku sedm roztomilých trpaslíků. Tady žádnou roztomilost nehledejte, v této knize totiž naleznete příběh prohnilý skrz na skrz!

     Ve chvíli, kdy si malá korunní princezna Lorelei uvědomila, koho si její otec přivedl domů jako svou novou ženu a matku svých dvou dětí, bylo už příliš pozdě na jakoukoli záchranu. Pro ni, pro bratra i jejího otce. Nová královna si podmanila svými šťavnatými jablíčky úplně všechny...kromě Lorelei, na kterou její začarovaná jablka nefungovala. Proč? Jednoduše proto, že i v Lorelei koluje dědičná magická energie. Bohužel ještě není natolik silná, aby se dokázala svojí nevlastní matce postavit. Ale přesto to zkusí...

     Zaklínadlo, které na Irinu svým dotekem sešle sice bude účinné, ale Lorelei není připravena čelit Irinině síle, je ještě příliš malá a svůj magický útok nepromyslela. To, co se strhne po jejím neplánovaném útoku je jedním slovem strašné. Místnost, ve které si doteď poklidně hrál její bratr a apaticky rozjímal její otec, se začne silně otřásat. Mysl všech se sice pročistí a všichni si díky zrušenému kouzlu leccos uvědomí, ale není čas...

     "Seberte se a utečte." "Ochraňuj bratra." Poslední slova, která ji její otec, král, stihne říci, než se na něj svalí mohutná zeď a na místě ho zabije. Čísi silná ruka popadne obě děti a prchá ze zámku, za zády je slyšet krutý a proradný smích Iriny, nové královny Havraní říše!
     O devět let později se krajem plíží stři postavy, dívka, chlapec a kulhající starší muž. Okrádají královnu Irinu o potraviny a snaží se vyvolat vzpouru. Ta dívka, jež byla kdysi dítětem žijícím v přepychu, je nyní potulnou, avšak mrštnou a velmi nebezpečnou osobou. Každý den pilně trénuje své magické schopnosti a dělá to, co po ní chtěl její otec. Ochraňuje svého bratra!

     Zem je zpustošena, lidé trpí hladomorem a mnohdy se odhodlají z nedostatku k tak šíleným činům, že rozum zůstává stát. Královna vládne nelítostně a ovládá všechny svými kouzly. Lorelei je ale jejich skutečnou a právoplatnou královnou, ona by měla sedět na trůně a pečovat o svůj lid. Jenže musí ještě počkat, ale jak dlouho, jak dlouho ještě? Královna Irina ji připravila o mnoho a ještě ji i o mnoho připraví...

     Lorelei Rossalinda Taťána Diederich - dítě, dívka, žena, korunní princezna Havraní říše a vlastně ještě něco! Lorelei - mocná a nebezpečná morkantská Marduška.

     Být Marduškou je dědičné, ona tuto moc získala ze strany své matky, která byla vlastně také sestrou Iriny, jenže zemřela...proč?

     Lorelei ve svých rukách drží magickou energii a sílu, stačí jeden jediný dotek... trénovala a učila se několik let, je ovšem připravená postavit se mocné Irině? Má dostatek sil na to ji zničit? 

     Na otázky a dedukce už není čas, boj totiž právě začíná a věřte mi, nebude to žádná procházka růžovou zahradou. Bude to kruté, mstivé a nechutné! Irina se totiž nezastaví před ničím. Teď je otázkou jestli Loreleinino dobré srdce bude pro ni překážkou nebo darem....

...Můj dojem...
     Víte, já jsem u této knihy byla tolik naivní! Říkala jsem si, další pohádka pro odrostlejší děti...pche...tohle mělo vážně grády. Bylo to drsné, místy nechutné a taky dostatečně šťavnaté!
     Zbožňuji kouzla a tady jich bylo opravdu požehnaně. V knize nechybí žádné pořádné fantasy prvky. Ve vedlejších rolích se podíváme na zoubek i nelítostným drakům. Což bude vážně jízda.
     Abych pravdu řekla, nečekala jsem, že to bude místy až tak drsné. Ale vůbec mi to nevadilo. Mělo to opravdu sílu. Skvěle propracovaný příběh do detailu, nechybí zde ani romantika a to je jedině dobře.
     V průběhu čtení mi neustále lezla na mysl dvě slova:  JEDOVATÉ a PROHNILÉ! A to skrz na skrz! Nejen, že k tomu nabádá samotná obálka, to černé jablko na ní, ale tu knihu to prostě  vystihuje i obsahově.
Přiznám se, na jablko jsem neměla chuť po celou dobu čtení!
     Stínová královna má moje vřelé doporučení a to nejen fanouškům fantasy. Tato "drsná pohádka" dokáže, podle mého názoru, upoutat nejednoho čtenáře!
Hodnocení: 75%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji
e-shopu:

Knihu můžete zakoupit ZDE
E-book můžete zakoupit ZDE

18 komentářů:

  1. Stínovou královnu jsem taky četla, ale občas jsem měla problém se do příběhu začíst. I když se mi právě před zraky odehrávala napínavá scéna, se mnou to ani nehnulo. Žádný adrenalin v krvi. Dokonce jsem u jedné akční scény knihu zaklapla a povídala jsem přítelovi:,, To je tak nudné". Pořádně jsem se začetla až kolem půlky knihy a pak už to byla docela parádní jízda :).

    Jsem ráda, že Tobě se kniha líbila. Recenze na mě působí velice pozitivně, a proto mám dotaz - proč jsi dala knize jen 75%? :) Kvůli občas až nechutným scénám?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš co, já jsem fantasy propadla až nedávno, takže pro mě je to pořád hodně nové a fakt mě to baví, věřím tomu, že pak taky přijdou knihy, které už mě tolik nenadchnou, protože v nich nebude nic nového.

      Co se hodnocení týká, nedávno jsem ho nově upravila, používám hvězdičky a procenta současně. Možná se to zdá málo, ale Skleněnému trůnu jsem dala 79% a to mi přišlo o něco lepší než Stínová královna, tak proto jsem dala teď méně. Ale i tak si myslím, že je to pořád slušné číslo. Spíše knihu hodnotím jako celek i když taky se někdy stane, že uberu hvězdičku či procento kvůli postavám nebo chování atd...

      Vymazat
    2. Možná bych ještě měla dodat, že procentuální hodnocení ke 4* je 61% - 80% - takže 75% není opravdu málo ;-)

      Vymazat
    3. Já neříkám, že to hodnocení je špatně. To v žádném případě :) Jen mě to zaujalo, nic víc :)

      Vymazat
  2. Teda Míšo, opět povedená recenze. Koukám, že tě tyto převyprávěné příběhy doopravdy nadchly :-) Já sama se chystám na sérii Šepotání a na Měsíční kroniky, tak doufám, že se u mě taky zrodí láska k tomuto žánru :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, fakt mě to baví. Na Měsíční kroniky se také chystám, už je mám ve čtečce, jen více času hy to chtělo. A doufám, že mě tento "fantasy amok" jen tak neopustí :-)

      Vymazat
  3. Stínová královna mě taky láká, čtu zatím hodně rozporuplné recenze, tak stále váhám... ale asi neodolám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ty recenze jsou hodně různorodé, ale to budeš muset risknout a pak si udělat svůj vlastní názor. Je to hodně divoké, ale líbilo se mi to :-)

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze, Míšo :) A kniha je krásně zpracovaná, prohlížela jsem si ji v knihkupectví :)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělá recenze :) Knihu se právě chystám začít číst, tak doufám, že nezklame :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se líbí, doufám, že budeš patřit do "tábora" oblíbenců :-)

      Vymazat
  6. Moc hezka recenze Miso :-)Kniha by se mi mohla libit, posledni dobou mne fantasy svet laka, asi to bude tim zachmurenym pocasim a kdo vi, cim jeste :-)Mej se krasne :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-). Stínová královna je opravdu pěkná, tak ji zkus. Já sama jsem v tomhle světe nováčkem, možná proto jsem z každé zatím nadšená. Ale je to opravdu příjemná a vítaná změna. :-)

      Vymazat
  7. Sice jsem si chtěla knihu přečíst už před tvou recenzí, ale teď mám skutečně chuť se sebrat a zajít do knihkupectví. Ale když opominu, že je devět večer, tak jí mám na vánočním seznamu, tak snad tohle jedovaté a prohnilé jablíčko najdu pod stromkem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem tě v rozhodnutí utvrdila. Knížka se ti bude určitě líbit a doufám, že se Ježíšek nezklame :-D

      Vymazat
    2. Já taky :D Tohle si jednoduše musím přečíst :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[