RECENZE: Půlnoční koruna - Sarah J. Maas

17.11.16


Celeana se stala královou bojovnicí.
Ale dříme v ní mnohem víc.
Násilí se přiostřuje a magie se probouzí!



  • název knihy: Půlnoční koruna
  • orig. název: Crown of Midnight
  • série: Skleněný trůn (2.)
  • autor: Sarah J. Maas
  • žánr: Sci-fi a fantasy, pro děti a mládež
  • rok vydání: 01/2016
  • nakladatelství: CooBoo
  • počet stran: 397

...Recenze...


Vítejte zpět v Adarlanu!
     Celeana vyhrála souboj bojovníků a musí sloužit králi Adarlanu celé čtyři roky. Je jeho popravčím, je katem, který jedná ve jménu krále a špiní si za něj ruce. Mnohým by se mohlo zdát, že to pro Celanu není nic nového, vždyť má na rukou už spoustu krve. Ale Celeana i přes veškerou svou minulost je člověk, který má duši a také svědomí. Královy rozkazy se jí příčí, ale pokud neuposlechne, pozabíjí její přátele a pak i ji samotnou.


OVLÁDÁNA ZLEM. VÁZÁNA POVINNOSTÍ. ROZPOLCENÁ LÁSKOU.
      Po jejím boku stále stojí její přítelkyně, princezna Nehemie, která stále přetrvává v Adarlanu. Ale z jakého důvodu? Má v plánu krále obměkčit, aby ušetřil její lid a zrušil tábory v Endovieru a Calaculle.

     Králova krutost nezná hranic, je přesvědčen, že se proti němu chystá povstalecké spiknutí a tak Celeaně po několika prvních úkolech zadává další a tím je odstranění zrádců ze samotného středu Adarlanu. Někde v hloubi města se šušká, že se našel skutečný dědic Terrasenu a povstalci v čele s ním, chtějí bojovat proti králi. Celeana bude dostávat jedno jméno po druhém a každého bude muset zabít.

     Nikdo stále netuší kam a proč se vytratila magie z celého světa. Nikdo netuší, kde král vzal takovou moc, aby pokořil půlku světadílu a ovládl zemi. Je jen jedno jediné místo, které stále vzdoruje, ale jak dlouho! Kde král bere takovou moc?

    Celeane stále stojí po boku obou mužů, kteří na ni, po tom, co se stala královým poskokem, pohlížejí trochu jinak. Děsí je tato nová Celeana, která se neštítí odříznout hlavu a přinést ji královi pod nos. Všichni věděli, kdo Celeana je, ale na okamžik na to zapomněli.

     Jen ať si myslí, že je bezpáteřní a že se ničeho nezalekne, toto je součást plánu.

     Jak si Celeana povede na počátku své služby králi, který má velké plány s celým světem? Získá si jeho důvěru? V nitru skleněného hradu opět číhá nebezpečí, které nemá s tímto světem nic společného. Celým příběhem nám budou osvěcovat cestu znamení sudby. Někde v zámku se zrodí střípek magické moci, která bude pro všechny velkým překvapením, ale o které se neví a jen tak se nikdo dozvědět nemůže.

"Možná jí trvalo dlouho , než to pochopila, ale tento muž - chtěla s ním sdílet život."
     Vstupte opět do světa fantasy od S.J. Maas a probojujte se společně s Celeanou o kousek blíže její svobodě, třeba je blíže, než byste čekali. Poznejte, co je pro Celeanu největší boj v jejím životě, s čím ona sama nedokáže bojovat a co se může stát její zkázou.

     Jádrem a podstatou celého příběhu není jen boj na život a na smrt, láska a velký kus ztracené nebo zapomenuté magie. Podstatou se tu teď stává i samotná Celeana a její skutečná minulost!

...Můj dojem...

     Ach, och, wow! Ano, bohužel jsem se musela vyjádřit jako puberťačka, ale to byly moje bezprostřední reakce po dočtení. Doneslo se ke mě, že díl za dílem Sarah ve svém příběhu sílí a graduje. Je to pravda. Sarah vytvořila opět neskutečný a drsný svět, který ovšem nadlehčuje i srdcem a hlavně notnou dávkou magie. Jedním slovem skvělé! 

     Oceňuji gradaci co se násilí i magie týká. Očekávala jsem i nějaké to pohnutí v našem "trojúhelníku" a dostala jsem ho. Vše, tedy téměř vše, bylo přesně tak, jak jsem si přála. Nenudila jsem se ani minutu.

     Čtenář se může připravit na nové postavy a s některými se bude muset bohužel rozloučit. Magie nám začne probublávat i v samotném hradě, což bude jistě velmi překvapivé a nečekané. Násilí bude hojně po všech směrech a dokonce poznáme i druhou tvář naší vražedkyně. Více ale prozrazovat už opravdu nebudu.

     Tato série si mě získala na svojí stranu už prvním dílem a těmi dalšími si mě bude jednoduše neustále motat kolem prstu. 

     Líbí se mi autorčin styl, který je skvěle popisovací a neztrácí fantazii ani překvapující momenty. Občas jsem měla pocit, že jsem součástí příběhu. Skvěle napsané, skvěle propracované a skvěle postupující. Jestli bude další díl opět o level výše, tak se moje recenze asi zmůže opravdu jen na ta citoslovce.

     I tento díl má moje velké doporučení a kdo ještě tuto sérii nečetl a stále nad ní uvažuje, pak prostě přestaňte. Jsou knihy, které za přečtení jednoduše stojí a tohle je jedna z nich.
Hodnocení: 90%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:
Recenze prvního dílu ZDE.
Video recenze obou dílů:

...Anotace...

Nelítostný boj pokračuje … Druhý díl bestsellerové série Skleněný trůn.
Celaena se stala královou bojovnicí a má za úkol pro něj dělat tu nejšpinavější práci. Ovšem sama dobře ví, že král je mimořádně krutý a jeho chování ovládá tajemné zlo. Proto se snaží odhalit jeho tajemství, ale přitom mu nezavdat příčinu, aby ji podezíral. Rozehrává tak smrtelně nebezpečnou hru, v níž jde nejen o její život, ale i o život všech jejích přátel. A jedné noci se stane to, čeho se nejvíce obávala a co její živit rozmetá na kousky.

6 komentářů:

  1. Pokud si tak nadšená z dvojky, jsem zvědavá, co řekneš na trojku, protože to byla naprostá jízda.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsi z toho pěkně nadšená. Počkej na další díl. To je ještě lepší :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Teda Miso, skvela recenze :-)Jde videt, ze se ti kniha opravdu moc libila :-)Ja na tento zanr moc nejsem, i kdyz par knih scifi, fantasy jsem take precetla a moc se mi libily, ale ta tva recenze mne laka dat teto knize nekdy sanci:-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[