RECENZE: Mrtvý klíč - D. M. Pulley

14.11.16


"Nikdy nekraď na hřbitově. 
Mohla bys vyrušit duchy."


  • název: Mrtvý klíč
  • orig. název: The Dead Key
  • autor: D. M. Pulley
  • žánr: literatura světová, thrillery
  • nakladatelství: Mystery Press
  • rok vydání: 09/2016
  • počet stran: 400
...Recenze...
ŽÁDNÝ TREZOR NEOCHRÁNÍ VAŠE NEJSKRYTĚJŠÍ TAJEMSTVÍ…
     Další "pecka" od nakladatelství Mystery Press!!!
Ocitáme se v Clevelandu, roku 1979. Beatrice Bakerová se uchází o místo v místní clevelandské bance. Proč je tolik nervózní? Její teta Doris, u které bydlí, jí dala přeci potřebné instrukce, aby místo bez problémů dostala. Ale dokáže tato nezkušená dívenka u pohovoru opravdu obstát? Dokáže být důvěryhodnou osobou, která si zaslouží pracovat v této bance, která spravuje peníze těch nejvlivnějších clevelandských rodin města? 

     Beatrice místo získává, postupně se zapracovává a stává se z ní pokorná kancelářská síla. Najde si zde i přítelkyni Maxine. Max je živel, nebere si servítky a je si jistá v kramflecích. Jenže Max není také vůbec hloupá a instinkt jí napovídá, že tenhle "drobek" před ní něco tají. A na to Max jisto jistě brzy přijde. Nervózní Beatrice může jen doufat, že se dá Maxine důvěřovat.
     Jenže ani Beatrice, která na první dojem působí uzavřeně, nevinně a tiše, není tak hloupoučká a velmi brzy, jen díky své vnímavosti a pozornosti, přijde na to, že i Maxine má svoje malá tajemství. A to tajemství, má zřejmě hodně co společného se samotnou bankou! Mezi kamarádkami narůstá nedůvěra, která u Beatrice vyvrcholí ve chvíli, kdy se Max beze slova a beze stopy vypaří. Prý odjela na dovolenou. Když se dívky naposledy viděly, došlo u nich k menší roztržce, protože Max zjistila, že Beatricina teta Doris v bance také kdysi pracovala. Bylo snad v tetině plánu, aby se do banky dostala i Bea a proč vlastně. O co tu vůbec jde?!
     Beatrice velmi brzy zjistí, že v bance se dějí podivné věci. Lidé na nejvyšších místech se chovají podezřele a banka je obviněna z krádeží týkajících se bezpečnostních schránek. Jenže v tu chvíli už je pro Beatrice příliš pozdě, už je v tom namočená až po uši. 
     Několik dní před Vánoci roku 1979 se ale z ničeho nic banka přes noc uzavírá a lidé tím přijdou o práci...vlastně nejen o práci. Dveře clevelandské banky jsou obtěžkány řetězy...

     O dvacet let později...Iris je stavební inženýrka, která má tak nějak všechno na háku. Cigarety, káva, alkohol a pozdní příchody do práce. To Iris celkem dost vystihuje. Možná se na ni ale usměje konečně štěstí. Z nepohodlné kancelářské práce ji vytrhne nabídka na práci v terénu. Znamená to ovšem práci přes čas a hlavně i o víkendu. Iris není zrovna nadšená, ale šéf jí slíbí, že ji po splnění úkolu náležitě odmění. Podmínkou ovšem je, že pracovat musí nanejvýš diskrétně... Nikdo se nesmí dozvědět žádné podrobnosti. Jejím dočasným pracovním místem se stává dvacet let zavřená clevelendská banka.
     Iris její nové pole pracovní působnosti celkem děsí. Je to jako kdyby v budově vybuchla atomovka, která ovšem sprovodila ze světa pouze lidi a vše ostatní zůstalo na místě. Banka měla se zavřením asi hodně naspěch. Vše zůstalo tak, jak bylo, jen s tím rozdílem, že jsou předměty a vše ostatní zavaleny tunou dvacetiletého prachu. To místo nahání hrůzu.
Foto: dailymail.co.uk
     Iris nezbývá nic jiného, než se pustit do práce tak mapuje patro za patrem a kreslí nákresy pro svého šéfa. Zvědavost však Iris nenechává chladnou, tohle místo na ní sice působí děsivě, ale i tak v ní vyvolává mnoho otázek. Není tedy divu, že se Iris v bance nevěnuje jen svojí práci, ale také šmejdění. Prohrabuje zásuvky, kartotéky...pak najde první klíč...
Nikdy nekraď na hřbitově Iris!!! Dobrá rada nad zlato...
     Malá, lesklá a cinkající věcička rozpoutá dvacet let spící peklo...

...Můj dojem...
Skvělé, skvělé, skvělé!!!
     Perfektní prostředí pro vytvoření neskutečně chytlavého a napínavého příběhu. Stará banka, která je už dvacet let opuštěná, ale která je jako mauzoleum s artefakty, které doslova lákají k prozkoumání. Já se vlastně Iris ani nedivím, že neodolala, spíše se divím, že u toho bádání stíhala dělat i svou práci.
     Autorka prostředí banky perfektně vykreslila a je vidět, že i ona sama je stavební inženýrkou, tudíž i popis Irisiny práce jí nebyl cizí. Nápad s mrtvým klíčem jedné opuštěné banky byl opravu fenomenální!!!
     Přiznám se, že i po přečtení knižní anotace jsem si nebyla jistá, co od knihy očekávat, nedovedla jsem si dost dobře představit podstatu příběhu. A povím vám, o to nadšeněji a překvapeněji jsem se tvářila při čtení. Běhal mi mráz po zádech a opravdu jsem se do příběhu ponořila od samého začátku a nešlo se jen tak odtrhnout. Je to napínavé, strašidelné, neskutečně poutavé a prostě - dost dobré!
     Jedinou výtku mám k hlavní hrdince Iris, já mam prostě celkově asi problém s tímhle typem ženských postav. Prostě mi lezou na nervy. Nejdřív je to taková "flákačská" holka, pak alkoholička, pak zase vystrašená a ufňukaná malá holka. K řešení jejích situací potřebovala kafe, cigáro a alkohol. Ale to je opravdu jen prkotina, protože i tak působil příběh jako celek velmi dobře a asi i ta Iris k tomu takhle patřila ;-). V knize se prolínají kapitoly s dvacet let starou minulostí a současností. Vše je poskládáno tak, že jste napínáni opravdu do posledního slova!
     Musím říci, že jsem hodně dlouho nečetla takhle krásně propletený a tajemný příběh, který v sobě nese prvky thrilleru a vlastně, dá se říci, i duchařiny. Po pravdě, chytne vás to od první stránky, ať chcete nebo ne. Mrtvý klíč není jen tak obyčejný příběh, nemá v sobě žádná hluchá místa. Je to ta kniha, u které budete mít po přečtení zvláštní pocit spokojenosti a nespokojenosti zároveň. 
     Mrtvý klíč má moje velké doporučení!!! Tuhle knihu si prostě musíte přečíst.
Hodnocení: 95%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:
...Anotace...
Rok 1978. Nad největší clevelandskou bankou, která spravuje peníze nejvlivnějších obyvatel města, se vznáší podezření z obrovských účetních podvodů souvisejících s bezpečnostními schránkami.
Neviditelná kancelářská myška Beatrice se shodou náhod dostane ke všem indiciím potřebným k odhalení obrovské sítě plné korupce, lží a krádeží zasahující do nejvyšších špiček městské hierarchie.
Kdo jiný, než dívka, jejíž jméno nikdo ani pořádně nezná, by mohl správně naložit s univerzálním „mrtvým klíčem“ ke všem schránkám a tajemstvím ukrytým uvnitř?

Rok 1998. Ambiciózní stavební inženýrka Iris dostane za úkol zakreslit plány budovy banky, která byla za záhadných okolností zavřena před dvaceti lety.
Interiér budovy připomíná časovou kapsli. Nábytek, dokumenty i veškeré vybavení zůstaly na svém místě, jako by se zaměstnanci měli každou chvíli vrátit. Když Iris v zásuvce stolu objeví záhadný klíč, myslí si, že ji čeká pouhé vzrušující dobrodružství.
Netuší, že právě roztočila smrtící kolotoč událostí, které vzápětí naberou prudký spád…

10 komentářů:

  1. Jééé ty si mě tak nalákala. !!! Tu musím mít :D
    Děkuju :*
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to opravdu super kniha, zamotaná a přesto se to dobře chápe. Od začátku je to plné tajemství a ta budova! Ta tomu dodává fakt šmrnc!!! :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze! Mrtvý klíč se mi líbil a ty prostory - hned bych tam šla hledat s Iris. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Veru. Ano, ty prostory bych prozkoumávala klidně taky :-)

      Vymazat
  3. Skvela recenze Miso :-)Vypada to hodne lakave.Tajemstvi, ktera otviraji zapomenute klice, to ja muzu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si připiš knihu na seznam, dlouho se neobjevilo něco tak moc zajímavého a tajemného :-)

      Vymazat
  4. Jako vždy perfektní recenze Míšo :-) Mrtvý klíč vypadá opravdu lákavě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, je to velmi dobrá kniha, pokud máš ráda tajemství a minulost, pak je to to pravé pro tebe! :-)

      Vymazat
  5. Parádní recenze :) Koukám, že Mystery Press vydává samé skvělé knížky, musím taky někdy nějakou zkusit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako, zatím bylo opravdu všechno perfektní :-). A tahle obzvlášť :-)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[