RECENZE: Černý anděl - Kjell Ola Dahl

10.5.16




"Dvě střelné zbraně, jen jedna je však vražedná."
A opět jeden nesnášenlivý polda...





  • název: Černý anděl
  • orig. název: Svart engel
  • autor: Kjell Ola Dahl
  • série: Komisař Gunnarstranda (3.)
  • žánr: literatura světová, detektivky, krimi
  • nakladatelství: MOBA
  • rok vydání: 04/2016
  • počet stran: 368
...Anotace...
     Detektiv šéfinspektor Gunnarstranda vede vyšetřování případu policisty Ivara Killiho, který byl v civilu zastřelen. Při zběžné obhlídce jeho bytu najde fotoaparát a v něm kontroverzní snímky velmi mladé dívky. Odnese ho na policejní ředitelství a uloží do zásuvky, ze které ale zakrátko materiál zmizí, stejně jako počítač z Killiho bytu... Policejní vyšetřovatel Frølich zatím pracuje na oddělení, které se zabývá pohřešovanými osobami, a aktuálně vyšetřuje případ zmizelého advokáta s pohnutým rodinným osudem. Gunnarstranda postupně nachází souvislosti mezi oběma zdánlivě nesouvisejícími případy.

...Recenze...
     Gunnarstranda, opět jeden z mnoha hlavních hrdinů, který je těžce svůj, nikdo ho nemá moc rád, dělá si co chce a nějaká pravidla mu můžou být ukradená. Ani jeho vlastní šéf si s ním neví rady, nejhorší je, že je to "sakra" dobrý polda. Jak jinak. Několikanásobně otřepané krimi klišé.



     Hned na začátku knihy vyšetřujeme vraždu policisty, který byl zastřelen na lavičce v parku. Svědků mnoho, ale nikdo si nevšiml střelce. Hledaní jehly v kupce sena může začít. Gunnarstranda se s tím vypořádává po svém, vyšetřuje tak, jak mu to vyhovuje. Nachází v kolegově bytě fotoaparát s podivnými snímky, které policistu nestaví do příliš dobrého světla. A jelikož obhlídku bytu dělá na vlastní pěst, tedy ne podle policejního postupu, odnáší si z bytu paměťovou kartu z fotoaparátu a bohužel pro něj, ji neodevzdá jako důkazní materiál. Mezi pár kolegy se namátkově zeptá na postup, jak se dají vytáhnout fotky z karty do PC, jelikož není zrovna moc technicky zdatný. Nu a po pár hodinách se karta ztrácí z jeho osobního pracovního stolu. Kdo a proč? Gunnnarstranda není hlupák, ví s kým o kartě mluvil a tudíž je mu jasné, kdo ji také ze stolu ukradl. Ale jak to dokázat? To už však nebude nutné, protože díky svým neprofesionálním postupům je Gunnarstranda odvolán z toho případu, pro přílišnou zaujatost vůči mrtvému kolegovi. A když se provalí jeho nelegální a nestandardní prohlídka bytu, je vše zpečetěno. Ale kam s ním? Když se s ním skoro nikdo nesnese?

     A tak je G. odvolán z případu vraždy a přeložen na oddělení pohřešovaných osob, kde má vypomáhat na případu zmizelého advokáta. Pohřešování nahlásila advokátova dcera, která si myslí, že se tatínek nemohl jen tak sebrat a odjet, muselo se mu něco vážného stát. Když je posléze nalezeno jeho tělo ve vodopádu a vše vypadá jako obyčejná sebevražda, začnou G. myšlenky pracovat na plné obrátky. A také se začnou projevovat různé spojitosti s jiným případem. Myslíte si, že když se pohřešovaná osoba najde, tak je vše uzavřené? Pro Gunnarstrandu nikoli. Je tu až moc souvislostí s vraždou policisty. Moc osob se proplétá a už moc osob je mrtvých. A tak se G. i bez pořádného povolení vrhá do vyšetřování. Přijde na mnoho faktů a jeho bývalý šéf, ač nechce, si je vědom toho, že G. je pro ně velmi důležitý. Vrátí se však zpět k předchozímu případu a povede se mu dokázat všem svým odpůrcům, že si svoje místo u policie právem zaslouží? Dokáže v řadách policie najít černou vránu nebo možná snad celé hejno?

     Tato krimi je jedno velké a dobře zamotané klubko. Dlouho jsem nečetla něco tak dobře zamotaného a přitom stále dost poutavého. Černý anděl je krimi jak má být!

    Otázkou však je, proč Černý anděl? Můžu se domnívat, ale pořád si nejsem jistá tímto názvem, který podle mě knihu zrovna moc nevystihuje, ale to se občas stává.

...Můj dojem...
     Musím říci, že jsem byla spokojená, klasická krimi zápletka, která byla velmi dobře zamotaná a nutila vás přemýšlet. Padoucha se mi podařilo odhadnou až na samém konci, kdy to již bylo jasně patrné. V knize jsem vzhledem k její propletenosti nenašla žádné hluché a nudné místo, takže klobouk dolů, protože se to většinou u zamotaných dějů stává. Kniha má klasicky otřepaného hlavního hrdinu, který je zkroušený osudem a o svoje místo na slunci si prostě bojuje po svém. Zvláštní člověk, který je ale bystrý a velmi chytrý, čert vem jeho nálady a problémy.
    Knihu doporučuji každému milovníkovi klasických kriminálek, nudit se rozhodně nebudete. Je v ní dostatek akce i napětí. Celkem mě mrzí, že se ke mě tato série nedostala dříve, protože mě chytla a určitě budu pokukovat i po předchozích dílech.
Na závěr bych velmi ráda poděkovala nakladatelství MOBA za poskytnutí tohoto recenzního výtisku. 
Velmi za něj děkuji, bylo mi potěšením.
Knihu můžete koupit ZDE.



Kjell Ola Dahl se narodil v roce 1958 v Oslo. Dodnes zde žije a pracuje jako učitel na místním gymnáziu. Prozatím napsal šest kriminálních románů. Ve všech vystupují kriminalisté Froelich a Gunnarstranda a kulisou je samozřejmě Oslo. Česky u nakladatelství MOBA dosud vyšly knihy Smrt za letní noci a Smrtící investice.

Zdroj životopisu: Nakladatelství MOBA

4 komentáře:

  1. Zajímalo by mě, jaká by byla detektivka, kdyby hlavním hrdinou byl velice milý člověk, prakticky bez vady, zato však moc špatný policajt :) ale to by asi byla spíš parodie.
    Hezká recenze. Na detektivku sice aktuálně chuť nemám, ale v budoucnu se na ni možná podívám.
    Pěkný den.
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Kačko, to je zajímavá poznámka. Taky Ti přijde, že je to pořád dokola? Mě tedy ano. Teď čtu Oběšené psi a jsem ráda, že tam je to konečně jinak. Sice je hl. postava opět super king, ale začíná jako bezdomovec. Prostě aspoň malá změna :-).
    Když přijde chuť určitě se po knize mrkni, ale více za to stojí spíše Všude kolem černý les a nebo právě mnou čtení Oběšení psi. Když už krimi nebo thriller, tak prostě pořádný :-)
    I Tobě pěkný den :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze, Míšo :) Docela se mi líbila knížka Běsni a zuř, kde nebyl žádný super policajt - nesmrtelný drsňák, ale paní v pokročilejším věku, byť s fyzičkou mladice a pěkně od rány. Vítaná změna :D Oběšení psi mě ještě čekají :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Šárko :-). Běsni a zuř stále čeká ve frontě, ještě jsem se k ní nedostala, ale oceňuji každou, kde je aspoň nějaká změna. Příběhy jsou sice jiné, ale hlavní hrdinové jsou téměř vždy totožní :-(, což je škoda

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[