RECENZE: Dcera Čarodějnice - Paula Brackston

9.5.17



Více jak tři sta let se schovává v ústraní. 
Ale ani čas ho nedokázal zastavit.
Gideon je jí opět v patách...


Info o knize:

  • název knihy: Dcera čarodějnice
  • série: Dcera čarodějnice (1.)
  • autor: Paula Brackston
  • žánr: historie, pro ženy, román, světová literatura, fantasy
  • rok vydání: 04/2017
  • nakladatelství: Knihy Dobrovský - Edice Omega
  • počet stran: 360

Recenze knihy:

     Pohodlně se usaďte a já vám povím příběh o čarodějnicích, tak jak ho znám já. Tak jak jsem ho prožila a tak, jak to skutečně bylo...

     Možná mi nebudete věřit, nemusíte, ale já vím své. Chodím po tomto světě již několik stovek let. Viděla jsem zemřít svou matku na šibenici. I mě čekal stejný osud. Jenže já byla ušetřena. Nedopadla jsem jako většina čarodějnic. Zažila jsem spoustu krásného i hrůzného, ty vzpomínky mám vypálené do paměti a jsou stále živé. Asi je mi souzeno zůstat sama, asi je mi souzeno stále utíkat a skrývat se před okolním světem, před ním...

     Dcera čarodějnice je krásný historický příběh, román, který vám dává nahlédnout do života jedné neskutečné ženy, která prošla mnohými obdobími. Elizabeth, Bess, Elisa... jedna a tatáž osoba - čarodějnice. Svoje schopnosti podědila po své matce, vždy měla vlohy ke kouzlení. K dobrému čarování. Už od nepaměti se věnovala léčitelství a záchraně ostatních. Vždy měla velmi blízko k léčitelství, v jakékoli době se nacházela, vždy pomáhala. Její schopnosti využívala ke konání dobra, nekouzlila ovšem, nesměla, jinak by se prozradila... Vždy když svoji moc použila, hned uslyšela tu povědomou hudbu a "on" jí téměř dýchal na záda. Nikdy ji nedostane, to se nesmí stát!


     V současnosti žije Bess v malebné vesničce a opečovává svůj dům a zahradu. Je velmi vitální padesátnicí, řekněme, ve skutečnosti je jí ale už přes stři sta let. Živí se výrobou různých olejů, mastí a dalších léčitelských tinktur. V dnešní době už lidé nejsou tolik skeptičtí vůči takovým věcem. Vyzkouší a vždy se vrátí pro další věc. Brzy se stane oblíbenou díky svému "umění". Na venek působí jako obyčejná žena, bylinkářka. Ale dívka Tegan v ní vidí zřejmě mnohem více. Že by Bess po dlouhé době našla skutečného přítele? Tegan jeví o Bessyino umění velký zájem a brzy zjistí, co je Bess skutečně zač. Nevyděsí se, ba naopak. Porozumí. Bess Tegan považuje téměř za svoji dceru a rozhodne se ji naučit svému řemeslu. Nese to ovšem s sebou velká rizika. Může být totiž odhalena mužem, který ji kdysi zasvětil do umění jiné magie než té, kterou oplývala. Do magie, která jí kdysi zachránila život. Je v ní hluboko skryta, ale bude ji muset použít, protože Gideon si ji opět našel.

Můj dojem:

     Neskutečně krásný, zvláštní a podmanivý příběh, ve kterém se snoubí, historická fakta, reálie a fantastika. Ačkoli, čarodějnictví bylo kdysi dokázáno, můžeme tedy mluvit o fantasy? 

     Byla jsem velmi mile překvapená jakým směrem se příběh linul. Já jsem totiž čekala něco jako "pohádku o čarodějnicích". Ale tento příběh je jedno velké životní vyprávění ženy, která mnoho prožila. Možná budou některé pasáže těžko uvěřitelné, ale to záleží jen na vás. Rozhodně je to velmi příjemný příběh obohacen a spoustu historických období, které z knihy činí velmi zajímavý, napínavý a čtivý kousek. 

     Příběh ženy, která utíká před zlem, možná i ďáblem v lidské podobě. Ona ale ví, co je jejím posláním. Konat dobro!

     Možná nevěříte na čáry a kouzla, ale to vám nemusí bránit v tom, si tuto knihu s klidným svědomím přečíst. Já nelituji jediné stránky. Bylo to čtivé, napínavé a krásně "lidsky" srdečné. Je to román, je to velký příběh a já se nesmírně těším na jeho pokračování. Nechci se s Bess a Tegan ještě rozloučit! Ještě ne...

Hodnocení: 80%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihám Omega
📖 Knihu Dcera čarodějnice můžete zakoupit buď
 u Knihy Dobrovský nebo 
na stránkách Knihy Omega 📖

Anotace knihy:

Je jaro roku 1628. Mladá Bess Hawksmithová vidí, jak se tělo její matky houpe na Stromě oběšenců. Ví, že ji před stejným osudem může zachránit jen jeden muž – Gideon Masters, čaroděj. Také ví, že za jeho pomoc zaplatí vysokou cenu.

Anglie, současnost. Elizabeth žije tichým životem. Celá staletí strávila o samotě. Po celou tu dobu se stěhovala z místa na místo, přežila morové epidemie, války a také žal, jejž nesmrtelnost přináší. Její osamělost ukončí až přátelství s mladou dívkou jménem Tegan. Elizabeth dobře ví, proč zůstává celá staletí uzavřená, ale přátelství Tegan ji obměkčí a Elizabeth se dívce otevře a začne ji učit řemeslu přírodních čarodějnic.

Ale Gideon je stále na lovu. Nezastaví se před ničím. I po staletích míní získat Elizabethinu duši. A teď už Bess nebojuje jen za sebe: teď musí ochránit dívku, kterou začala milovat jako vlastní dceru.

6 komentářů:

  1. Krásná recenze, jako vždy, Míšul. Asi Tě poprosím o půjčení. ☺

    OdpovědětVymazat
  2. Před chvilkou jsem četla recenzi u Sabinky a teď tvoji. Taky je skvělá a knížka vypadá fakt dobře. Myslela jsem, že půjde o klasickou fantasy. Ale takovýhle příběh by nalákal i mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky čekala klasickou fantasy, ale tohle bylo dost jiné. Fakt pěkný příběh. Asi nebude pro každého, ale velmi mile překvapil :-)

      Vymazat
  3. knizka vypada krasne, jen mit vic casu herdek... :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[