RECENZE: Vadná - Cecelia Ahern

30.1.17

Co je morální?
Co je správné?
A kdo rozhodne o tom, jestli jste přípustní a v pořádku?

Možná i vy jste vadní...
jen o tom zatím nevíte!

Hlídejte si záda!

Info o knize:

  • název: Vadná
  • orig. název: Flawed
  • série: Flawed (1.)
  • autor: Cecelia Ahern
  • žánr: literatura světová, pro děti a mládež, romány
  • nakladatelství: Knihy Dobrovský - Edice Omega
  • rok vydání: 11/2016
  • vazba: pevná
  • počet stran:320

Recenze knihy:

     Neptejte se mě proč, ale v jednom momentě čtení jsem si vzpomněla na Stepfordské paničky. Podobnost hledejte ovšem pouze v určitém - rádoby - "pozlátku". 

     Abych pravdu řekla, rozhodně jsem nečekala takový příběh. Po přečtení anotace jsem si samozřejmě říkala, že by to nemuselo být špatné, ale vzhledem k tomu, že jsem od Cecelie četla pouze knihy P.S. miluji tě a S láskou, Rosie, tak jsem nečekala něco v tomhle - geniálně odzbrojujícím stylu!


     Celestine je ve všech ohledech takřka dokonalá, žije v dokonalé rodině, s dokonalými rodiči, dokonalými sousedy... Za touto dokonalostí stojí ovšem striktní dodržování morálních zásad, slušných pravidel a dalších daných požadavků. Tyto pravidla v jejich poklidném a vzkvétajícím městečku vytvořil Výbor! Hlavním úkolem výboru je, aby zamezil špatnostem a vytvořil komunitu dokonalých lidí, kteří půjdou příkladem všem ostatním. 


     Nikdy nemůžete vědět kdy a kde vás Výbor a jeho hlídka pozoruje. Nemusíte si být ani pořádně vědomi toho, že něco děláte špatně. 


     Poklidnou večeři u Westů naruší ohlušující alarm hlídky, která se přiřítí do jejich ulice. Pro koho si jedou? Zrovna v naší ulici? Soudce Crevan je blízký rodinný přítel, Celestine chodí s jeho synem Artem. Možná to nabádá k tomu, že zrovna jejich rodině se nemůže nic stát, když mají za přítele právě hlavního "spasitele" dokonalých. Hlídka zadržela jejich sousedku...nikdo by neřekl, že zrovna ona by se mohla něčím provinit a být označena za vadnou.

     Pokud vás hlídka zadrží a odvleče z důvodu provinění, už není cesty zpět. Ač si nejste vědomi svého selhání či prohřešku. Jakmile jste označeni a odsouzeni jako vadní, jste navždy pro ostatní veřejnost pošpinění. Váš život už nikdy nebude stejný, budete vězněm na svobodě! To ale není to nejhorší. Prohřešky jsou posuzovány jednotlivě podle druhu provinění a podle toho budete ocejchováni. Ano! Téměř jako ve středověku, rozžhaveným železem a na určité místo na těle. Spánek, jazyk, chodidlo, kůže nad srdcem, dlaň. Nejvíce v historii města byly vypáleny tři cejchy. Ale někde mezi dokonalými je osoba, která si jich vyslouží mnohem víc!!! 

     Dokonalí žijí v jedné pospolitosti s vadnými. Nežijí ovšem ve stejných  podmínkách. Ani pro jednu stranu to není jednoduché. Existuje spousta zákazů, které musí obě strany dodržovat. Některé se ale staví proti morálním zásadám, na kterých paradoxně lpí sám výbor.  

     Jenže co je považováno za opravdu vhodné a co ne? Věci, které vám přijdou přirozené můžou být považovány za selhání a náznak vadnosti. Celestine nad tím nikdy neuvažovala, nikdy se nedostala do situace, která by byla v rozporu s pravidly...až teď!

Můj dojem:

     Nejsem odborník na literaturu, ale tenhle příběh maličko zavání "tak trochu jinou" science fiction - ač je to v rozporu s pravým slovním významem. 

     Já jsem si opravdu  přišla jako v jiném světě. Nechci si ani představit, že by mohlo něco takového existovat. Možná je prvotní myšlenka tohoto "programu" dobrá. Donutit lidi, aby byli dokonalí, aby dodržovali určitá pravidla. Ale kdo rozhodne o tom, jak soudit??? Kdo rozhodne o tom, co je opravdu závažné a není to v rozporu s morálními zásadami, které nám vštěpovala do hlavy už i samotná bible, rodiče nebo zákon? To, co se v knize dělo, bylo v mnoha ohledech rozporuplné, ale vždy se to vyřešilo tak, aby se to hodilo do "krámu". 

     Cecelia Ahern mě totálně odrovnala a dostala. Napsala geniálně absurdní román, který nenechá chladným žádného čtenáře a to nepřeháním. Vadná zacloumá každou buňkou vašeho těla. Možná je kniha řazena do literatury pro mládež, ale nic to nemění na tom, že kniha sedne úplně každému bez rozdílu věku. 

      Smekám před autorem, který dokáže napsat příběh, ve kterém zabrnká na všechny vaše emoční struny. Už jsem četla hodně knih, které mě opravdu nadzvedly, ale téhle se nic nevyrovná. Dlouho jsem nebyla takhle zoufale naštvaná na celý svět. Bezmoc a  pokoření cítím ještě teď a nespravedlnost ve mě doslova bublá!

     Vadná je prvním dílem série. Na rovinu vám říkám, že po přečtení budete chtít okamžitě další díl. Doufám, že nakladatelství Omega s tím urychleně něco udělá. Tahle kniha si zaslouží stoprocentní pozornost. Prostě geniální a dokonalé!

Bezprostřední dojem po přečtení?
Světe div se.
Jsem "VADNÁ"!!!
Hodnocení: 100%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Anotace knihy:

     Celestine Westová má skvělý život. Je vzorná dcera i sestra, spolužáci i učitelé o ní mají jen dobré mínění a ona sama randí s okouzlujícím Artem Crevanem.Ale pak se Celestine dostane do situace, ve které musí udělat zásadní rozhodnutí. Poruší pravidla a nyní musí čelit důsledkům. Mohla by být obviněna, odsouzena a označena jako VADNÁ.

     Ve svém dechberoucím debutu pro dospívající čtenáře líčí autorka několika bestsellerů společnost, pro kterou je na prvním místě dokonalost ve všech směrech a jakýkoli nedostatek či VADA jsou potrestány. A v této společnosti musí mladá dívka udělat rozhodnutí, které ji může stát vše...


Chytrá a pravdivá kniha o složitosti mezilidských vztahů 



"Cecelia Ahern je nesporný mistr, pokud jde o knihy o mezilidských vztazích ... Skvělá kniha plná zvratů má spád." - Heat
„Poutavé, radost číst.“ - Closer
"Chytrá a pravdivá kniha“ - Irish Times
„Výjimečná ... jak srdcervoucí a povznášející " – Daily Express
„Dar z nebes, kniha, která mluví od srdce. " - Irish Independent

O autorce:

Cecelia Ahern je oceňovaná a úspěšná autorka řady románů pro dospělé, včetně PS: Miluju tě, S láskou Rosie, oba romány byly zfilmovány. Román PS: Miluju tě získal ocenění Passionate Pen Honour za nejromantičtější příběh roku 2004/2005, které je udíleno britskou veřejností v rámci Valentýnských cen (Valentine’s Day Awards). Cecelia Ahernová byla zároveň nominována na ocenění v kategorii Objev roku Britských knižních cen (British Book Awards). Roku 2008 byla při udělování cen úspěšným ženám roku (Glamour Women of the Year Awards) v Londýně oceněna jako nejúspěšnější spisovatelka. Nyní přichází s prvním románem pro dospívající čtenáře. Žije v Irsku.
zdroj: http://www.knihyomega.cz/eshop-znacka-cecelia-ahern.html

21 komentářů:

  1. Tak teď si mě totálně dostala. Mě se kniha podle anotací moc nelíbila, ale po přečtení tvé recenze mám pocit, že si ji rozhodně musím přečíst. Opět si rozšířila můj nekonečný seznam :). Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. NO, ona právě ta anotace nedává moc tušit oč jde a to je velká, ale velká škoda!!! Nebudeš litovat, jedině co je na tom hodně špatně je to, že se bude čekat na další díl. Tahle knížka prostě umí pracovat se čtenářem, hlavně s emocemi. Fakt super a to nepřeháním !! :-)

      Vymazat
  2. Zpočátku jsem tuhle knihu víceméně ignorovala, vůbec mě nezaujala (ta obálka mi přijde trochu mimo). Ale nedávno jsem si přečetla jednu recenzi a říkala jsem si "sakra, tohle bude dobré". Tvoje recenze mě v tom jen utvrdila, knize dám určitě šanci. Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je právě ono, já jsem si také představovala nějakou pubertální slátaninu, ale to co se v té knize ukrývá, to je prostě pecka!

      Měj pěkný den :-)

      Vymazat
  3. Tak jsem ráda, že to nezamávalo jen se mnou! Už aby byl druhý díl! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soni, právě mi Michael psal, že bude až příští rok :-(

      Vymazat
    2. Také mi odepisoval. :-/ Ale dočkáme se...i s originálními obálkami :-D

      Vymazat
    3. Abych pravdu řekla, tak teď už bych ani netoužila po originální obálce, pak se to v knihovně jako celek tluče :-/

      Vymazat
  4. A já jsem si říkala, že jí nepotřebuju :-D To snad ne, tadá a už jí potřebuju. Super recenze....

    OdpovědětVymazat
  5. Na tuhle knížku jsem narazila v její anglické podobě... no a podle anotace mě tedy moc nezaujala, a tak jsem se i českému překladu chtěla vyhnout, ale podle recenze vypadá doopravdy skvěle! Udělala jsem asi chybu a podívám se po ní!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anotace absolutně nedává tušit tomu, co obsahuje! Já jsem při čtení úplně žasla a nestačila se divit. Nevím, kdo jim ty anotace píše, občas mi přijdou úplně mimo mísu

      Vymazat
  6. Jde napsat něco jiného než: ,,Tuto knihu potřebuji...okamžitě!!!" ?
    Nejde! :D
    Úžasná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. :-D
      Já nemohla jinak, to prostě lezlo samo a to si myslím, že v průběhu čtení jsem měla ještě mnohem lepší myšlenky, jak tu recenzi sepsat. Pak toho najednou bylo moc a tohle z toho vzniklo. Ale. Prostě super knížka!
      !

      Vymazat
  7. Skvělá recenze, celkem si mě navnadila, abych po knize mrkla. Děkuju ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Úžasná kniha o životě ve společnosti a nesmyslných společenských normách , vztazích a předsudcích.Když se nad touto knihou zamyslíme , zjistíme ,že leckdy velmi podobně nesmyslné společenské normy si pěstujeme i v naší společnosti.
    Určitě stojí za to přečíst.
    (pozn:Kniha byla směřována pro teenagery, ale rozhodně neurazí ani dospělé čtenáře)

    OdpovědětVymazat
  9. Super tipy. Jsem rád, že někdo dokáže doporučit i něco jiného než beletrii na podobné téma. Já jsem nedávno našel fajn nakladatelství Progresguru, které prodává taky super audioknihy o motivaci a osobním rozvoji. Osobně si myslím, že vsoučasné době je to téma, o kterém by se mělo aktivně diskutovat. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[