RECENZE: Hříšnice - Petra Hammesfahr

15.2.19





Jsi hodné dítě, Coro...

Info o knize:

  • název: Hříšnice
  • orig. název: Die Sünderin
  • autor: Petra Hammesfahr
  • žánr: literatura světová, detektivky, psychologický román
  • nakladatelství: Knihy Dobrovský - Edice Knihy Omega
  • rok vydání: 01/2019
  • počet stran: 464
Hříšnice, kniha, která v nás na první pohled vzbudí dojem šílenosti, hořkosti a ďábelskosti. Rudá kráska, která se na českých pultech rozhodně nepřehlédne. Kniha, která uhrane i svým obsahem, zdevastuje nás, zmate nás a totálně nás rozpoltí.

Petra Hammesfahr je úspěšnou německou spisovatelkou a tato kniha se stala předlohou i stejnojmennému seriálu, kde hlavní roli nadstandardně ztvárnila úžasná Jessica Biel.

Anotace knihy již mnohé naznačuje. Nenápadná maminka Cora Benerová se dopustí jednoho slunečného odpoledne hrůzného činu. Zdánlivě bezmyšlenkovitě na pláži u jezera k smrti ubodá cizího muže. Byl pro ni ovšem ten muž skutečně cizincem? 

V prvních počátcích knihy zjišťujeme, že její manželství je sice takřka bezproblémové, ale je nám také naznačeno, že se s ní samotnou něco začíná dít. To něco mezí ní a manželem vytvoří mírnou osobní a sexuální propast. Sama Cora si není jistá, co se s ní doopravdy děje. Východisko vidí jediné... Zmatené myšlenky ji dovedou k absolutnímu rozhodnutí, které je ovšem ve vteřině toho poklidného odpoledne rozmetáno na prach. Místo letního prachu z vyprahlé země je však všude kolem zmatek, panika a spousta krve, která pomalu vsakuje do vyprahlé země. 

Chladnokrevná vražda, je to jasné. Za daných okolností neobvyklý, přesto klasický případ. Svědecké výpovědi hovoří za vše a Cořino přiznání je jasné jako facka. Policejní komisař by mohl případ okamžitě uzavřít a brzy se dostat domů na večeři. Mohl by, kdyby mu na tom všem nepřipadalo něco divného. Jedna jediná otázka, ta nejdůležitější. Důvod? 

A není to snad jedno? Cora se přiznala, chce to mít co nejrychleji za sebou, jenže tenhle tvrdošíjný komisař toho jen tak nenechá. Tak dlouho do Cory bude vrtat, až se její hráze postavené na lžích a polopravdách začnou rozpadat jako domeček z karet. 

Hříšnice je vskutku velmi komplikované a obsáhlé dílo. Je to kniha, která vás nenechá usnout na vavřínech, která vaši mysl nenechá ani na vteřinu odpočinout. Tato kniha si vezme veškerou vaši pozornost a bude chtít ještě mnohem víc. Ona vás absolutně pohltí a dostane na samé dno a do jádra toho nejhoršího problému. Tuto knihu je třeba číst při absolutní soustředěnosti, jinak vám v hlavě nadělá pěkný guláš. Ta kniha, sama o sobě, totiž jako "guláš" i působí. Z prvopočátku je velmi těžké se zorientovat mezi přítomností a minulostí. Mezi pravdou a lží - tady se vám to možná ani nepovede. Je to téměř nemožné. Děj je velmi komplikovaný a matoucí, přiznám se, že jsem někdy měla čtení tak trochu i plné zuby. Jenže právě tato komplikovanost dělá z této knihy temný psychologický skvost.

S Hříšnicí jsem opravdu dost bojovala a tento nerovný souboj vyhrála právě ona. Můj bojovný postoj ovlivnilo mnoho aspektů: charakter hlavní hrdinky, zmatenost děje, frustrace z minulosti hlavní hrdiny a hlavně z náboženské tématiky, která knihu ovlivňuje snad úplně nejvíc. Náboženský fanatismus, ano, to bylo jádro celého problému a taky fakt, který mi nedal pokoje. Celkově je pro mě hodně těžké knihu ohodnotit, protože ve mě vyvolala mnoho protichůdných pocitů, ale i přes ten boj jsem se prokousala na samý konec a jen nevěřícně žasla. Velmi zajímavé čtení, které asi nebude pro každého. Tak je také třeba ke knize přistupovat, s rozvahou. Je to totiž hořký příběh plný utrpení, zmatku, bolesti a osobní lidské kapitulace...
HODNOCENÍ: 70%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihám Dobrovský
Kniha vychází v Edici Knihy Omega


2 komentáře:

  1. Hledala jsem jakou další knížku si přečíst a tohle nevypadá vůbec špatně. :) Já komplikovanější knížky celkem ráda tak snad nebude komplikovaná až příliš. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[