RECENZE: Veřejná tajemství - Nora Roberts

9.1.18




Více jak dvacet let bouřlivého
Rock'n rollu

Info o knize:

  • název: Veřejná tajemství
  • orig. název: Public Secrets
  • autor: Nora Roberts
  • žánr: literatura světová, romány, romány pro ženy
  • rok vydání: 11/2017
  • nakladatelství: Motto
  • počet stran: 456
     Když Brian McAvoy viděl svou dcerku poprvé, byly jí tři roky. Krčila se schoulená a vystrašená ve skříňce pod dřezem. Věděl to, věděl, že je skutečně jeho dcerou. Stačil jeden jediný pohled, viděl totiž sám sebe. Drobounká, vystrašená holčička s velkýma modrýma očima a světlými vlásky. V ruce svírala malého ušmudlaného plyšového psíka. Jmenoval se Charlie a znamenal pro ni jediné dobro, které doposud zažila. 

     Emma byla neplánované dítě začínajícího hudebníka a lehkovážné ženy. Jane si velmi brzy uvědomila, že to dítě by jí mohlo zajistit budoucnost, protože Brianova kariéra rostla každým dnem. Nebyla dobrou matkou, sama to o sobě věděla, ale o prachy se vždy postarat uměla, také o chlast a drogy. Emma trpěla každičký den svého života, než přišel ten hodný pán se svými kamarády a odvedl ji z toho smradlavého bytu. 

     Emma ho znala z matčiných plakátů a také znala jeho hlas z rádia. Byl hodný, laskavý a měl pěkný dům, obrovský dům. Řekl jí, že mu má říkat tatínku, protože je její skutečný otec a teď se o ni bude starat on a jeho milá paní. Emmě se v domě líbilo, ale její vystrašenost jen tak nezmizela. Stále očekávala pohlavky, křik a bytí. Jenže ono nepřicházelo. Tohle měl být její nový život, život s tatínkem a novou maminkou, kterou začínala mít čím dál tím víc ráda. 

     K dokonalosti celé rodiny přibyl ještě bratříček, Emma o něm říkala, že je to ten nejkrásnější a nejmilovanější chlapeček a on skutečně byl, starala se o něj, chránila ho a chtěla ho ochraňovat na věky. Jenže jednoho večera všechno propadlo v prach. Emma ho nedokázala ochránit a tu noc se změnilo všechno a všichni...
Emma se zastavila na prahu. Na okamžik viděla pokoj tak, jak si ho pamatovala - plný Darrenových hraček, stěny vymalované jasnými barvami, v rohu dětská postýlka, vedle houpací křeslo a pod oknem zbrusu nové odrážedlo. Pak představa zmizela a Emma spatřila realitu.
     Veřejná tajemství je román plný života a hudby. Brian McAvoy je člen jedné z nejlepších kapel a jeho sláva stále stoupá. Na pozadí rodinného a velmi obsáhlého příběhu tedy prožíváme ještě jeden příběh, a to o životě v bohatství a lásce k rock'n rollu. Sex, drogy, alkohol. Ničeho se zde nešetří. Obě linky příběhu jsou dokonale propletené a plné emocí. Také plné smutku, radosti, štěstí a hledání. S Emmou budeme příběhem proplouvat, mnohdy i dost krutě, od malého tříletého děvčátka až k dospělé ženě. Zaručuji vám, že tato cesta vám vezme dech, bude trnitá a nebude vůbec snadná...

     Po devadesáti stránkách příběhu jsem věděla, že tohle bude příběh s velkým P!!! Jsem ráda, že jsem se nemýlila. Knihu jsem přečetla během jednoho dne. Nešlo ji odložit a to i přesto, že je velmi obsáhlá. Veřejná tajemství nám totiž líčí více než 20 ti leté období života všech zúčastněných. Je až neuvěřitelné, co Nora Roberts dokázala do příběhu vměstnat a přesto nebyl nudný, vleklý a ani zbytečný. Občas mi kniha trhala srdce, ale přitom byla dokonale krásná. 

     Líbilo se mi, že autorka svůj příběh začíná v roce 1967 a postupně se sune po letech dál. V příběhu se tedy také promítají bouřlivá období - smrt Kennedyů, válka v Asii aj. Ale nejen politické situace, jelikož jde o příběh z hudební branže, v knize padnou i dost zvučná jména hudebníků této doby a o jejich osudech.

     Smekám... Neskutečný zážitek, tolik emotivní, tolik chytlavý a opravdu dech beroucí. Bylo to moje první seznámení s touto autorkou a já na něj dlouho nezapomenu. Veřejné tajemství má v sobě sílu, a to velkou. Kniha možná ke konci obsahuje pár tradičních "Happy End" momentů, ale i tak mi přijde konec dokonale vyvážený k celkovému obsahu knihy. Přiznávám, že jsem dva velmi důležité momenty odhadla celkem brzy, ale rozhodně mi to neubralo na celkovém zážitku. Podle mě to nebylo okatostí, ale tím, jak hluboce jsem byla do příběhu ponořena.

Tento příběh jsem nejenže četla, já jsem ho prožila, já s ním žila... 
Hodnocení: 100%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Anotace knihy:

Romantická rocková pohádka s detektivní zápletkou
Malou Emmu si do svého krásného domu odvede otec, úspěšný rockový zpěvák, kterého zatím znala jen z fotek. Do tří let žila jen s matkou alkoholičkou, která se nikdy nevyrovnala s tím, že ji Brian opustil. Z Briana se stává hvězda světových pódií a Emma začíná žít nový život v harmonickém prostředí plném hudby, bohatství a lásky. Jedné noci při divokém večírku se však její nevlastní bratříček stane obětí zločinu… Události v ní zanechají trauma, které ji pronásleduje do dospělosti. Později se zamiluje do nadaného muzikanta a tajně si ho vezme. Neoženil se s ní ale jen proto, že je dcerou slavného zpěváka? A proč jí brání stát se fotografkou? Jak si Emma se vztahem poradí a dokáže si konečně vzpomenout na všechny detaily dávné tragické noci, aby se osvobodila?

5 komentářů:

  1. Jééé, to je krásná recenze :-) Miško, docela jsi mě nalákala čoveče. K Noře Roberts jsem byla vždycky skeptická, asi díky německým filmům, který na mě působily všechny na jedno brdo, když jsem na ně občas narazila. Zkusím a jdu jí šoupnout na seznam :-) Děkuju, moje nejvíc největší prodlužovatelko seznamu :)))) :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, tvůj skepticismus chápu, proč myslíš, že jsem od ní něco nečetla už dřív? 😄
      Každopádně, tohle je pro tebe jako dělané! Romantik s duší snilka si na tom smlsne a linka napětí je tam tak nenasilna, že tě vůbec nebude rušit. Fakt krásný pribeh 😊
      Dávám ti své slovo 😉

      Vymazat
    2. <3 :-* :-* A já ti věřím, jako vždy :-)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze a opravdu hodně zajímavá kniha, o které jsem slyšela jen tak okrajově a je to velká škoda. Díky tvojí recenzi si ji rozhodně píšu na seznam a prostě si ji musím přečíst. :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[