RECENZE: Siréna - Kiera Cass

5.3.17



Devatenáct let člověkem, dcerou a sestrou...
Čím jsem ale vlastně teď? 
Nesmrtelnou kráskou se smrtícím hlasem!


Info o knize:

  • název: Siréna
  • orig. název The Siren
  • autor: Kiera Cass
  • žánr: Fantasy, dívčí romány, literatura světová
  • nakladatelství: COOBOO
  • rok vydání: 02/2017
  • počet stran: 304

Recenze knihy:

     Kdysi jsem slýchávala příběhy o bájných mýtických Sirénách, nádherných stvořeních, ženách, které vábily svým zpěvem námořníky na otevřené moře a oceány. Poblouzněni jejich hlasem a krásou pluli do náruče smrti. Oceán si vyžádal oběti, aby ukojil svůj neutuchající hlad. 
    
     Kahlen je devatenáctiletá dívka, která se s rodiči a dvěma bratry plaví vstříc novému výletu a dobrodružství. Pochází z dobré a bohaté rodiny, která přečkala i krach Newyorské burzy. Celý život měla před sebou. Jenže ten den na lodi se stalo něco zvláštního. Ten zpěv zaslechli všichni. Dokonce i Kahlen, která se potýkala s mořskou  nemocí se překonala a vyšla na horní palubu. Zmateně sledovala dění kolem sebe, kdy se rodiče, bratři i ostatní cestující s úsměvem vrhají přes palubu do rozbouřené vody. Nakonec i ona sama.

     Ještě není můj čas, ještě ne. Prosím, nechci umřít. - A Oceán ji vyslyší. Proč zrovna ji? Požádala. Zmatená a dezorientovaná Kahlen před sebou spatří nádherné dívky, které k ní promlouvají s otázkou, zda chce žít nebo následovat ostatní členy rodiny. Výměnou za život je sto let služby Oceánu. Sto let služby jako Siréna. Kahlen přijímá. Jde li ovšem o skutečný život, to je otázkou. Kahlen prochází proměnou v Sirénu a po boku svých sester slouží den za dnem a rok za rokem...

    Úděl Sirén není snadný a každá dívka se s tím vyrovnává po svém. Nese s sebou břímě, které tíží jako kámen. Tolik životů, tolik zmařených a zavražděných životů. I Sirény mají srdce a city...

     Po sedmdesáti letech se Kahlen stále těžko smiřuje se svým údělem. Ačkoli mají dívky možnost žít jako lidé, chovat se jako lidé, akorát nesmí nikdy promluvit, tak i přesto se Kahlen straní společnosti lidí. Útěchu a klid nachází v knihovně. Až do jednoho dne, kdy k ní přistoupí chlapec, který ji vnímá, tak jak ji doposud nikdo jiný nevnímal a není to jen kouzlem, které v sobě Sirény mají. Vidí ji, rozumí jí, i když vlastně ani nemluví. Akinli. Člověk a nesmrtelná Siréna? Nemožné. Ale přesto se začne něco dít. Něco, co Kahlen změní a pomalu kousek po kousku bude ničit a vlastně nejen ji...

Můj dojem:

     Přiznám se, že jsem ke knize přistupovala s pramalým očekáváním a to jen díky mnoha rozporuplným ohlasům. Mnozí knihu hodnotili jako slabší průměr a další zase odsuzovali její "nijaký" vleklý začátek. Asi je to možná i tím, že většina z nich četla celou sérii Selekce a tudíž od autorky očekávali hrozně moc. Já jsem před více jak rokem četla pouze první díl, takže "asi nejsem rozmlsaná". Nevím. A nebo možná nejsem tolik náročná.

    Kniha se mi opravdu moc líbila. Možná byl začátek s trošku pomalejším rozjezdem, ale přesto v něm bylo dost, abych si tím ucelila celý příběh. Možná si autorka moc nepohrála s detaily, ale nevadí, mělo by jít o její prvotinu a pokud to tak je, pak je skvělá! Výborný nápad, který se jí povedlo dotáhnout do smysluplného konce. 

     Já nebudu hledat na knize nějaké mouchy, protože k tomu nemám důvod. Mě kniha chytla od samého začátku, skutečně mě bavila a přečetla jsem ji během jednoho dne. Líbilo se mi, jak něžně je v ní nakládáno s láskou a city. Nepotřebovala jsem mít v knize rychlejší nebo chytlavější spád. Ano, byl pomalejší, ale mě osobně to vůbec nevadilo. Bylo to velmi příjemné čtení, které mě bavilo i v mém věku, protože už delší dobu nespadám do kategorie "pro mládež". 

     Nemám důvod knihu nedoporučit, prostě k ní jen přistupujte s normálním očekáváním, ne s tím, že budete dychtivě očekávat, s čím se světoznámá autorka veleúspěšné série Selekce vytasí. To je hloupost. Knihu berte jako úplně něco jiného, nového a normálního a v klidu si užijte příběh. 
Hodnocení: 81%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Ukázka z knihy





O autorce:

Kiera Cass, narozena v květnu 1981 v Jižní Karolíně, je americká spisovatelka zaměřena na kategorii young adult. Po střední škole se její touho stalo divadlo. Svoji prvotinu Siréna vydala v roce 2009. Ta však neměla příliš velký úspěch. Svoji druhou knihu Selekci, první knihu z triologie Selekce, vydala v roce 2012. Ta se během krátkého času stala bestsellerem. A k tomu jí velké množství nezdravých dortů.
Zdroj životopisu: http://www.kieracass.com/about-me/

13 komentářů:

  1. Hezky napsáno. Já se sice knize nejspíš vyhnu, protože ani Selekce mi moc nesedla a celkově mě kniha nijak moc neláká... hmm nikdy neříkej nikdy :), ale líbí se mi tvůj přístup k věci. Jak píšeš na konci, ke každé knize je nutno přistupovat samostatně. Pak si člověk ušetří zklamání a příběh si užije :) takže možná nebudu soudit podle selekce a pokud se mi kniha mihne v zorném poli, ještě ji zvážím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Kačko, ale je to tak, hodně lidí soudí a hodnotí podle předchozích děl. Je to trošku škoda. Uvidíš, buď se k ní dostaneš, nebo ne :-)

      Vymazat
  2. Tak já za prvé obdivuji tvoji rychlost čtení a psaní recenzí, to je obdivuhodné :) No a ta Siréna mě taky láká, přestože, jak píšeš názory na ni jsou rozporuplné. Selekci jsem ještě nečetla a tudíž nemám s čím srovnávat, ale strašně se mi líbí ta obálka a tak jak si říkám vždycky: Třeba to dcera za pár let ocení, jakou jí maminka nastřádala YA literaturu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám TD hodně času. Onemocněl mi syn, takže můj denní režim je nošení ho na záchod uvaření oběda a párkrát za den se s ním chvilku učit...Takže u něj po zbytek dne ležím a čtu si. Jsem takový blázen, že čtu i když mícham cibuli. :-D
      No, však moje tempo zvolní až bude tepleji, to budu raději venku. :-)
      Jinak, tu Sirénu bych si stejně koupila, už jen kvůli obálce. :-D
      Kniha je taková něžná, takže velmi vhodná pro mladé. Neztratí se ;-)

      Vymazat
    2. Tak hlavně, ať se brzy uzdraví... Já mám ty moje dva kousky taky nemocné, ale z nejhoršího jsou venku a tak se pořád jen perou a nudí :)

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    4. Ještě nás čeká týden přísného klidu a pak se uvidí. Není nic horšího,než když se prcci nudí :-D
      To znám. Tak ať jsou ti tvoji "dva kousci" brzy fit. :-)

      Vymazat
    5. Ještě nás čeká týden přísného klidu a pak se uvidí. Není nic horšího,než když se prcci nudí :-D
      To znám. Tak ať jsou ti tvoji "dva kousci" brzy fit. :-)

      Vymazat
  3. Krásná recenze. Jak víš, tak mám Sirénu v hledáčku a rozhodně si ji nenechám ujít. Tvoje recenze mě jen víc nalákala. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soni, já nemám důvod jí nedoporučit a pokud jsi ještě nečetla Selekci, určitě začni zrovna Sirénou. Strašně se mi líbí ta nenásilnost lásky v příběhu. Bylo tam trápení, ale nebyl to žádný cajdák. Je to pro mladé a to dost, ale hravě to zvládnou i starší. Moc mě to bavilo :)

      Vymazat
  4. Vážně se na tuhle knihu moc těším :) Sirény mám ráda, ale knih, kde mají nějakou roli je hodně málo... skoro žádné, abych byla přesná. Nebo jsem možná na žádné nenarazila :(

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[