RECENZE: Cinder - Marissa Meyer

11.3.17


Cinder
Novodobá Popelka pro děti i dospělé!
Kniha, která uhrane i vás, ač si to zatím ještě nemyslíte!


Info o knize:

  • název: Cinder
  • série: Měsíční kroniky
  • autor: Maryssa Meyer
  • žánr: literatrua světová, dívčí romány, fantasy, Sci-fi
  • rok vydání: 04/2012
  • nakladatelství: Egmont
  • počet stran: 400

Recenze knihy:

     Cítím se jako Kolumbus když objevil Ameriku! V mém případě je Amerikou knižní série Měsíční kroniky od Marissy Meyerové. Celou sérii jsem si pořídila před nedávnem, kdy jsem propadla kouzlu fantasy. K prvnímu dílu jsem se dostala až teď a řeknu vám, že se držím zuby nehty, abych nesáhla hned po dalším dílu! Nejde to říci ani napsat jinak - dostalo mě to!

     Myslím, že většině z vás není třeba děj nijak blíže představovat, ale doufám, že se tu najdou i tací, kteří sérii neznají, fantasy se bojí a třeba je maličko nahlodám k malému experimentu, který se v tomto případě vyvede!

     Není tajemstvím, že celá série je sepsána na motivy různých pohádek. První díl Cinder je motivován Popelkou. Je to opravdu příběhu podobné, ale nenechte se zmást, Cinder je totiž velkolepá a dokonale svá. 

     Jde o sci-fi a fantasy příběh, který je těmito prvky neskutečně prošpikován. Cinder je šestnáctiletá mechanička a napůl kyborg. Má dvě nevlastní setry a samozřejmě i macechu. Je brána jako majetek, jako přítěž, málokdy je na ni pohlíženo jako na dceru v pěstounské péči. Daleko blíže se vyrovná odpadu. 

     Jednoho dne se v jejím krámku objeví samotný princ Kay, který potřebuje opravit svoji androidku. A už v tomto momentě je patrné, že nebude nouze o sympatie. Následuje osobní pozvání na ples, ale stejně tak, jak to bylo ve skutečné Popelce, ani  Cinder nebude mít moc možností, aby se na ples dostala.

     Linka klasické pohádky je zde patrná, ale v příběhu nás potrápí ještě něco jiného a tím je skutečnost, že světu pozemšťanů hrozí válka od královny Levany, ze světa Měsíčňanů. A ještě k tomu zemi sužuje zákeřná choroba - Letumóza. Když se touto nemocí nakazí jedna z Cindeřiných sester a zrovna ta, kterou má Cinder nejraději, macecha se uchýlí ze zoufalství i nenávisti k činu... nechá Cinder chytit a odvést do paláce k testování léků proti Letumóze. Testy se totiž provádí právě na kyborzích. Zatím se ale ještě žádný živý nevrátil. Jenže Cinder je jiná a najednou se stane cennou. Napůl člověk, napůl kyborg a možná ještě něco víc...

Můj dojem:

     Nebudu vám lhát, po přečtení první věty v knize jsem si řekla, proboha, do čeho se to pouštím. Jenže po dvaceti stranách jsem zbystřila všechny smysly, v půlce knihy jsem nevěřícně hltala každé slovo a na konci knihy jsem byla totálně v pasti!

     Popelka kyborg, která místo střevíčku ztratí půlku nožky, na ples se létá vznášedly a všude po městě se potulují roboti, androidi a jiné prazvláštnosti. Příběh zasazený do jakési novodobé Číny a světu hrozí válka s Měsíčňany. Hmmm, co vy na to? Děsivé a bláznivé co? Jenže!!!! Neskutečně fungující a podmanivé. Nevěřila jsem tomu a to říkám upřímně a na rovinu, ale opravdu jsem podlehla.

     Maryssa Meyer je skvělá vypravěčka, dokonale si vyhrála s okolním světem i s postavami. Většinou v knize zvládnu postřehnout nějaké ty překladatelské a korektorské chybky. Tady? Tady jsem na to neměla vůbec čas, tolik jsem byla zaměstnaná příběhem. Připadala jsem si jako závislá na nějaké droze a potřebovala jsem stále víc. Stojí mě velké úsilí, abych okamžitě nevzala do rukou další díl.
     Tohle je a bude perfektní začátek dokonalé fantasy série. Doporučení všemi deseti!
Hodnocení: 90%
Nejlevnější cenu knihy Cinder naleznete na Srovname.cz.

Anotace knihy:

Šestnáctiletá Cinder je nejvyhlášenější mechaničkou ve městě. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Dále už by se příběh mohl vyvíjet jako pohádka o Popelce a mít šťastný konec, nebýt toho, že Cinder ve svém těle skrývá něco cenného. Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet…

Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody - mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci, díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou ve městě. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.

Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je "pocta", kterou dosud nikdo nepřežil.

Ale netrvá dlouho a lékaři zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného.

Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet…

25 komentářů:

  1. Já knihu přečetla před pár dny a taky, absolutně spokojená. Jsem ráda, že jsem si ji před dvěma lety pořídila :) Teď jsem začtená do Scarlet a taky - chválím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem ráda, že se ti Cinder líbila a snad se ti budou líbit i další díly! :D Já se v nejbližší době chystám na Cress :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mám doma celou sérii, rozhodně bych ji letos ráda přečetla, tak uvidím, kdy se k ní dostanu. :)
    Jinak Měsíční kroniky vydal Egmont, ne Fragment. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už je opraveno, nevim na co jsem myslela, díky ;-)
      Určitě se ti budou líbit. :-)

      Vymazat
  4. Taky jsem Cinder před pár dny dočetla :D v pondělí vychází recenze u mě na blogu, kdybys měla chuť :) Jinak tohle je úžasná recenze a celý tvůj blog se mi strašně zalíbil!

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkný den,
    moc děkuji za inspiraci na další zajímavé čtivo... přidávám si na svůj sáhodlouhý seznam (momentálně nezvládám číst tolik, kolik dřív, ale doufám, že se to bude zlepšovat)...
    Pěkný víkend,
    Peťka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěti, stojí to za přečtení. Vím, seznamy nemají konce, znám to. :-)

      Vymazat
  6. Skvělá recenze ! Jsem zvědavá, jak dlouho bude trvat, než se pustíš do Scarlet. A můžu říct, že ta je snad ještě lepší než samotná Cinder :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, nezlob mě :-D
      Statečně se držím. :-)

      Vymazat
    2. Jsem celkem zvědavá, jak dlouho se budeš držet :-D
      Ale upřímně jsem ráda, že se Cinder líbila ;-)

      Vymazat
  7. no, snad se ani nemusim vyjadrovat, proste se jen usmeji :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Já věděla, že se ti bude líbit :). Skvěle napsané, dokonale jsi vystihla co v člověku kniha dokáže vyvolat. Zamilovala jsem si celou sérii, jelikož jsem ji přečetla celou najednou, no nevydržela jsem :). Tak jsem zvědavá , jak dlouho vydržíš ty :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se ti ani nedivím, že jsi nevydržela :-D. Fakt velké překvapení, jsem nadšená!

      Vymazat
  9. Míšo, tak jsi lapena do sítí nové série :))

    OdpovědětVymazat
  10. Jsem ráda Míšo, že se ti Cinder líbila! :) U této série jsou snad slova zbytečná ♥ Moc pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, nevěřila jsem tomu, ale jsem prostě nadšená :-)

      Vymazat
  11. Můžu s tebou jen a jen souhlasit. Cinder je prostě báječná :)

    OdpovědětVymazat
  12. Moc hezká recenze :) Měsíční kroniky jsou opravdu skvělé, mě čeká Winter, tak se také moc těším :) Užij si další díly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jsem tak ráda, že jich mám ještě tolik před sebou :-)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[