RECENZE: Lahodně s Ellou každý den - Ella Woodward

9.5.16

"Rozhodnutí začít jíst stravu výlučně rostlinného původu bylo nejlepším krokem, který jsem kdy udělala. Jídlo je teď nedílnou součástí mého každodenního života a pomáhá mi cítit se šťastně a vyrovnaně."
* Ella Woodward*

  • název: Lahodně s Ellou každý den
  • orig. název: Deliciously Ella Every Day
  • autor: Ella Woodward
  • žánr: literatura naučná, kuchařky
  • nakladatelství: Dobrovský s.r.o. v edici Knihy Omega
  • rok vydání: 2016
  • počet stran: 256
...Anotace...
     Pokračování kuchařky Lahodně s Ellou není jen tak obyčejným seznamem receptů jako mnoho jiných knih tohoto typu. Není to ani nudné povídání o nějaké další dietě. Je to velmi zajímavá kniha, díky které se naučíme těšit z přírodního jídla a zároveň dopřejeme tělu to, co nejvíce potřebuje. Autorka si je navíc vědoma složitosti a uspěchanosti dnešní doby a proto dbala na to, aby se její recepty daly připravit snadno a rychle. Je to jedinečná publikace, která člověku umožní zlepšit kvalitu života bez velké námahy.
O jejích receptech všichni mluví. (Daily Telegraph)

     Všichni jsme se zbláznili do rozkošné Elly... Je velkou postavou v oblasti zdravé výživy. (Times)

     Pokud jste někdy hledali recepty, které změní váš životní styl, pak je Ella vaše holka! Její přístup k jídlu, výživě a dietám je svěží, komplexní a vyvážený. (Radio Times)

...Recenze...
     Ella Woodward, pro mě zatím dosti neznámá osoba. Ano, musím samozřejmě uznat, že její jméno i první knihu jsem zaznamenala, ale šlo to tak nějak mimo mě. Když nakladatelství Omega vyhlásilo konkurz na kuchařku Lahodně s Ellou každý den, tak jsem si řekla, proč ne...proč to nezkusit. A když pak nečekaně dorazila kniha? Spadla mi brada a jaksi přešla veškerá legrace.


     Ellu Woodward dohnalo ke zdravé stravě chronické onemocnění. Rapidně změnila svůj jídelníček a začala se stravovat výhradně rostlinnou stravou. A světe div se. Ono to mělo opravdu účinky. Obě její kuchařky jsou takovou malou revolucí v dnešním hektickém a nezdravém světě. Ella vám chce ukázat, že stravovat se zdravě vůbec není nic těžkého, že to zvládne každý a to i v neustálém pracovním kolotoči. Stačí jen chtít a nebát se změn.

                  Když jsem knihu rozbalila byla jsem velmi mile překvapená. Kniha je nádherná, prostě vás osloví, upoutá svými obrázky i zpracováním. Ano, kuchařky bývají zpravidla vždy pěkné, ale tahle je jiná. Nevím, jak to popsat. Působí neuvěřitelně vzdušně, lehce a čistě. Zřejmě je to použitými barvami, tiskem i papírem. Nevím. Hned v úvodu je krátké seznámení s autorčinou myšlenkou, rady, tipy a jiné užitečné informace, které vám mohou pomoci začít. Přečtete si, jak se nejlépe připravit na stravovací změnu, jak třeba uchovávat potraviny, možná se budete divit, ale jeden odstaveček v knize patří i radě, jak správně používat lednici. Na začátku knihy taktéž najdete i seznamy s použitými potravinami, kořením, bylinkami a jinými chuťovými přísadami, což je fajn. Ale je možné, že právě tady už se trošku zarazíte. Aspoň mě se to stalo. Jsou tu totiž potraviny, které nejsou pro normální domácí kuchaře zrovna obvyklé a kvůli kterým budete muset navštívit třeba i speciální obchod. Vše se dá u nás běžně sehnat, jen to bude stát trošku práce navíc. V seznamech najdete i pár věcí, které třeba ani nebudete znát, ale nepropadejte hned panice jako já. Součástí knihy jsou totiž i vysvětlivky. 
     Teď něco málo k rozdělení knihy a k jejím kapitolám. Na fotce výše můžete vidět, že kniha je rozdělena na různé kapitoly. Samozřejmě začínáme snídaní. Další kapitoly jsou: Zdravá strava do krabičky, Saláty, Jednoduché večeře pro všední dny, Vaření pro skupiny, Jednoduché sladkosti, Zklidňující nápoje. Na úvodní popisové stránce naleznete vypsané všechny pokrmy, které jsou pro dané téma vhodné. Kniha je doplněna nádhernými fotografiemi, na které je radost pohledět a věřte mi, že vaše oči budou mít gurmánský zážitek, už jen ochutnat... V každé kapitole se vždy dozvíte něco málo informací k danému tématu a k nejpoužívanějším ingrediencím. Ella vám také připraví nákupní seznam, což vám dost usnadní práci a hledání. :-)  
     



Ze snídaňové sekce mám vyzkoušeno a ochutnáno mangové smoothie (s hrstkou borůvek navíc) a banánové tyčinky. Dámy a pánové, to byla bašta :-). Ukázka toho, že i zdravé jídlo může být opravdu chutné!
     Kuchařka Lahodně s Ellou každý den rozhodně osloví nejednoho gurmána a člověka, který směřuje ke zdravému životnímu stylu. Všechny recepty jsou jednoduché a neobsahují příliš mnoho ingrediencí a jejich příprava vám zabere jen pár minut, sama jsem se o tom přesvědčila. Jedná se o kuchařku zaměřenou pouze na rostlinnou stravu, takže nečekejte vůbec nic živočišného, takže ani maso! Možná to někomu bude připadat fádní, vařit jen z rostlinných surovin. Možná vám přijde, že jídlo nemůže být lahodné, chutné a výživné. Jenže ono je a pro mě to bylo velkým překvapení. Takže, zdraví gurmáni. Nenechte si tuto knihu jen tak ujít. Stojí za to.



 ...Můj dojem...
     Asi je důležité kdo tuto knihu hodnotí, proto bych vám měla asi v krátkosti něco málo o sobě říct. Jsem normální, obyčejná ženská, která vaří klasická jídla, nebojí se experimentovat a zkoušet. Vařím jak pro celou svou rodinu, tak pro děti a proto se snažím do jídelníčku řadit i zdravé pokrmy. Ale...po přečtení této kuchařky stále ještě ve zdravé stravě dost pokulhávám. Ale víte co? Ono je lehké, říci si zdravá strava, ale vytvořit opravdu zdravý a přesto výživný pokrm, není jednoduché. Ne pro nás obyčejné kuchařinky. Tato kniha nám však může pomoci se odrazit. Já osobně nemůžu říct, že bych jela striktně podle knihy. To bych prostě nemohla, už teď, když jsem podle knihy vařila jsem byla nucena udělat pár ústupků a musela jsem improvizovat. Nemám čas totiž objíždět speciální obchody nebo pracně někde shánět různé, pro mě speciální, přísady. Tato kniha pro mě byla a je jednou velkou inspirací, ale pokud nebudu nucena změnit celou životosprávu, zůstanu pouze u té inspirace a pokrmy si poupravím podle sebe. Hlavně si do nich přidám alespoň kuřecí maso. Asi jsem kulinářský barbar, ale prostě vám píšu svůj názor. Miluju zeleninu na mnoho způsobů, ale bez masa prostě nepřežiju. Jinak kuchařku hodnotím velmi kladně a to bez zaváhání. Pokrmy jsou zajímavé a chutné. Nemůžu o nich říct, že jsou nemastné a neslané. A sekce sladkého? Tak ta vůbec není marná, ale opět prostě nastává problém s různými moukami aj...
Sečteno, podtrženo. Kuchařku opravdu doporučuji. Buď těm, kteří jdou tímto zdravým rostlinným směrem, nebo těm, kteří ho chtějí zkusit. Ale podle mě si v knize najde každý něco, stejně jako já. Asi není správné si pokrmy upravovat podle sebe, když má kuchařka striktně daný styl, ale co... Hlavní je, že je variabilní, tudíž zvládnete jakýkoli pokrm i z toho mála co máte doma, ačkoli pak už nemůžeme mluvit o zdravé rostlinné stravě ;-).

Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji nakladatelství 


Knihu zakoupíte ZDE nebo ZDE.


4 komentáře:

  1. Míšo, moc pěkná recenze. Ty receptíky jsou opravdu lákavé. Moc děkuji za tip ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to smoothie bych si taky dala, mňam :) Knížka vypadá moc hezky :) Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[