RECENZE: Cinder & Ella - Kelly Oram

23.4.18





Hollywoodská Popelka tak trochu "jinak"

Info o knize:

  • název: Cinder & Ella
  • série: Cinder & Ella #1
  • autor: Kelly Oram
  • žánr: pro děti a mládež, dívčí romány, NA, YA
  • rok vydání: 03/2018
  • nakladatelství: Baronet
  • počet stran: 376
     Bylo, nebylo... I tak bych mohla začít, protože kniha, o které je tato recenze je takovou novodobou pohádkou pro všechny ženy a dívky, bez rozdílu věku. Je to příběh, který uhrane všechny romantické duše a snílky. 

     Cinder a Ella je příběh o obyčejné dívce a bohaté filmové hvězdě. Jejich světy už nemůžou být více rozdílné. Krásné na této knize je hlavně to, co je oba spojuje. A to je láska k fantasy literatuře. Ella je milovnice knih a ráda na ně píše recenze a s Cinderem se seznámí prostřednictvím svého blogu. Oba se znají pouze pod přezdívkami jejich nejoblíbenějších fantasy hrdinů - kněžka Ellamara a princ Cinder. Jejich virtuální přátelství trvá už víc jak tři roky, nikdy se neviděli, nikdy spolu nemluvili osobně a přesto jeden o druhém ví naprosto všechno. Nejlepší přátelství na dálku a vlastně už i taková platonická láska. 

     Jenže, každá pohádka má svoje jenže a ale. Ella je obyčejná dívka a Cinder je slavná hollywoodská hvězdička. Je jim vůbec souzený společný osud? Mohlo by to někdy v budoucnu vyjít? Cinder ví, jaké má Ella mínění o Brianu Oliverovi, který má dokonce zahrát hlavní roli ve filmové sérii s princem Cinderem, není se tedy čemu divit, že nechce jít s pravdou ven.

     Naše pohádka nemá příliš šťastný průběh, což se občas v pohádkách stává. Ella se totiž Cinderovi na několik měsíců ztratí a to proto, že bude mít vážnou dopravní nehodu, při které přijde o matku a sama utrpí vážné následky. Ponese si jizvy nejen na duši...

     Osud míchá karty sám a ač se nám to líbí nebo ne, směřuje nás tam, kam možná ani nechceme, ale má to svoje opodstatnění. A tak se Ella ocitá u svého otce a hlavně mnohem blíže samotnému Cinderovi. 

     Popelka musí ujít velmi dlouhou cestu, aby uvěřila sama sobě i ostatním, aby našla pevnou půdu pod nohama a došla tam, kde je její skutečné místo. Už dávno není IN ztrácet střevíčky, ale nebojte, oříšky nahradí přátelství a nesmírná šikovnost blízkých přátel a místo střevíčku ztratíme úplně něco jiného. Pokud máte chuť na příjemnou dávku romantiky s nádechem pohádky, pak je Cinder & Ella to pravé pro vás, zaručuji vám příjemný zážitek.

     Můj oblíbený Baronet opět nezklamal. Jejich knihy jsou prostě jasnou volbou pro mnoho čtenářů. Nová série Cinder & Ella je mířena na širokou dámskou populaci bez rozdílu věku. Ač je kniha škatulkována do literatury pro mladší generaci čtenářů, jistě osloví i starší čtenářky, kterým vykouzlí stejný úsměv na tváři. Vrátí se do dob pohádek a šťastných konců, kde není překážek, které se nedají zdolat. Kelly Oram svůj příběh zasadila do Hollywoodu a rozhodně nešlápla vedle, když vytvořila rapidně odlišné charaktery hlavních hrdinů i vedlejších postav. Je to příběh pohádky, plný klišé a úsměvných momentů, ale je to příběh s velkým P, který o čtenáře nebude mít nouze. Jak zpívá Bořek Slezáček ve své písni: "pohádky nejsou, princové vymřeli..." - hloupost! Dokud budeme mít skvělé knihy s podobnou tématikou, pohádky budou stále existovat, budou se dít a budou se žít. Každý si píšeme svou vlastní pohádku. Třeba je tahle zrovna trochu podobná té vaší a nebo, kdo ví, třeba vás podobná teprve čeká.... 

Osobní doporučení, které si nemohu odpoustit: knihu doporučuji všem dívkám se zraněnou duší i tělesnou schránkou. Tenhle příběh vás určitě potěší.
HODNOCENÍ. 95%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství:
Anotace knihy:

Co když se z vašeho internetového kamaráda vyklube miláček Hollywoodu?

Ellin život není žádná pohádka. Před necelým rokem ztratila matku při autonehodě, z níž sama vyvázla vážně zraněná. Svého otce léta neviděla a teď se musí přestěhovat k jeho nové rodině. Jediný, kdo jí rozumí, je Cinder, s nímž se už roky přátelí přes internet, ale s kterým se nikdy nesetkala. Ví, že je vtipný, chytrý a stejný knihomol jako ona. Netuší však, že Cinder je jeden z nejslavnějších hollywoodských herců, který navíc hraje prince v jejím nejoblíbenějším filmu. Změní se teď konečně Ellin život v pohádku?

Kelly Oram přináší emotivní převyprávění nesmrtelné pohádky o Popelce.

8 komentářů:

  1. Cinder a Ella mě neskutečně láká, ani nevím proč přesně, ale určitě si ji pořídím. Jenom jsem do vydání téhle knihy žila v omylu, myslela jsem si, že Cinder je holčičí jméno. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já si to myslela, jenže není :D, tedy aspoň v téhle knize ne :D. Každopádně, pokud hledáš pohodové, ale opravdu pohodové čtení, které potěší, pak je to dobrá volba, ano, je to romantika, ale tím, jak je na tom naše hlavní hrdinka, tak se tam hodně řeší i psychika, sebedůvěra a všechno spjaté s postižením... Je to pěkný příběh...

      Vymazat
  2. Romantické knížky úplně nemusím, ale tahle má tak nádhernou obálku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravdu máš, obálka se povedla, je sice dost sladká, ale je líbivá :)

      Vymazat
  3. Na knihu jsem četla hodně pozitivních recenzí a už se těším, jak se do ní také pustím. :)
    Super recenze ^^

    OdpovědětVymazat
  4. Moc povedená recenze :) Tahle kniha mě opravdu láká :) Mám ráda romantiku, retellingy a tohle vypadá prostě a jednoduše skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za recenzi Míšo a přeji hezký sváteční den. Honza, Recenze knih a audioknih

    OdpovědětVymazat
  6. Je pravda, že na tuhle knihu se hodně těším a zatím jsem viděla převážně pozitivní recenze. Navíc jak jsi psala v úvodu ... snílek a romantická duše, to jsem prostě úplně já.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[