RECENZE: Medvědín - Fredrik Backman

24.10.21

 






Příběh nejen o hokeji

Info o knize:

  • název: Medvědín
  • orig. název: Björnstad
  • autor: Fredrik Backman
  • žánr: Literatura světová, Romány
  • rok vydání: 2017
  • nakladatelství: Host
  • počet stran: 399

Medvědín byl mým prvním seznámením s autorem Fredrikem Backmanem. Mám ale trochu dojem, že jsem měla raději začít jinou knihou, protože tentokrát se moje intuice maličko sekla. Autor je vskutku skvělý vypravěč a jeho spisovatelskému umu se nemá co vytknout, ale bohužel, příběh mě až tolik neoslovil. Ale to je pouze můj osobní problém.

Ve vyprávění se dostáváme do malého městečka zvaného Medvědín. Tamní obyvatelé zde žijí snad jen hokejem. O ničem jiném se tu nemluví, nic jiného se tu neděje a napětí tu vzrůstá pouze při hokejových utkáních…. zatím. Blíží se juniorské mistrovské utkání, pokud medvědínští vyhrají, změní se jim „celý svět“. Na město samotné by to mělo velmi dobrý vliv. Z malého nenápadného městečka by se rázem stal středobod vesmíru. Zlepšení podmínek samotného sportu, vybudování sportovní školy, lepší pracovní vyhlídky, a samozřejmě v neposlední řadě velké zviditelnění. Pro obyvatele Medvědína je toto utkání tím nejdůležitějším ze všech, vidina výhry je lákavá a vyhrát všichni chtějí za každou cenu!

Příběh se jeví zdánlivě nenápadně, autor nám představí Medvědín jako ten největší zapadákov světa, kde ovšem mají lidé velké ambice a sny. Žijí, radují se ze života, milují hokej, který je pro ně téměř posvátný. V příběhu je postav celkem dost a s každou si autor dostatečně vyhraje a vykreslí. Může se na první pohled zdát, že tento příběh bude pouze a jen o životech tamních obyvatel a hokeji, ale není tomu zcela tak. O čemž se velmi brzy přesvědčíme. V tu chvíli Backman rozjede svůj um naplno a rozehraje hru tak, jak kdyby i on sám hrál to nejdůležitější utkání svého života. ...číst dál


Recenze psána pro portál Chrudimka.cz => pokračuj ve čtení <=



1 komentář:

  1. Teda příběh mě opravdu nezaujal zní to hrozně nudně a nezajímavě. Pamatuju, že jsem se snažila se k autorovi dokopat. Dokonce jsem nějaké jeho knihy měla půjčené z knihovny, ale prostě to nešlo a já nerada knížky lámu přes koleno.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[