RECENZE: Hádanka jménem Oliver - Liz Nugent

12.10.18




Věděla o něm všechno.
Přesto ho vůbec neznala.

Info o knize:

  • název: Hádanka jménem Oliver
  • orig. název: Unravelling Oliver
  • autor: Liz Nugent
  • žánr: thrillery
  • rok vydání: 2018
  • nakladatelství: Knihy Dobrovský (Edice Knihy Omega)
  • počet stran: 304
     Hádanka jménem Oliver je již druhá kniha autorky Liz Nugent, která v Edici Knihy Omega vyšla. Měla jsem tu čest číst i její první knihu, ačkoli jde vlastně o druhou v pořadí, kterou napsala. V Edici Knihy Omega vyšlo V úkrytu na jaře tohoto roku a už tenkrát jsem dost dobře odhadla, že autorka bude mít velký potenciál!

     Hádanka jménem Oliver je řazena mezi thrillery a je tomu skutečně tak. Ovšem já k ní ještě zařazuji klíčové slovo "psychologická". 

     Náš příběh začínáme ve chvíli, kdy Oliver uhodil svoji manželku Alici. Proč to ovšem udělal, to zůstává otázkou. Ačkoli nám autorka maličko naznačuje k jádru a podstatě celého činu se sami určitě nedopracujete. Budete odhadovat, dedukovat, ale na konci příběhu budete překvapeni.

     Liz Nugent nám naservíruje několik úhlů pohledu od různých postav, které oba manžele znají. Všichni budou vyprávět svůj příběh a poodhalí různé stránky samotné hádanky, Olivera!
     
     Jak jsem již psala, první začíná vyprávět Oliver a díky tomu si vytvoříte první profil našeho hlavního hrdiny. Postupně se budou přidávat další osoby a profilů pak budete mít hned několik. Přijde vám, že jeden do druhého nezapadají, ale tahle hádanka je jako jedno malé puzzle a ve finále si vytvoříte "dokonalý" obrázek celé této záhady.

     K příběhu vlastně nelze nic jiného napsat, protože se vesměs točí kolem jediného a tím jsou otázky: kdo je vlastně Oliver a proč to udělal. Ačkoli by se to mohlo zdát jako pramálo k sepsání dokonalého příběhu, tak opak je pravdou. Autorka si geniálně pohrála s psychologií všech postav a zejména s psychologií samotného Olivera Ryana. 

   Hádanka jménem Oliver je příběh zdánlivě jednoduchý, ale velmi silný, překvapivý a zkrátka a dobře - famózní! Velmi dlouho jsem nečetla tak čtivou a zajímavou knihu, která působí jednoduše, máte tendenci si myslet, že nebude mít využitý potenciál, či že to nebude žádný šlágr... Jenže budete velmi překvapeni, za to dám ruku do ohně. Jen velmi dobrý a schopný autor si dokáže se slovy pohrát tak dobře, že navenek banální příběh se stane ve své podstatě naprosto promyšleně geniálním. 

     Autorka v knize použila mnoho závažných témat, která ovlivňují vývoj a psychiku člověka. Ve výsledku jej spousta faktorů ovlivní natolik, že dojde k jedné fatální chybě, která ovlivní budoucnost mnoha lidí na hodně dlouho dopředu. Nelze ale mluvit jen o jedné chybě, v životě Olivera došlo k mnoha chybám a sami musíte zjistit, jaké to byly a co vlastně bylo příčinou nejen toho, jak se Oliver choval. S výběrem této knihy vám mohu zaručit skvělý čtenářský zážitek. Jednoznačně jde o jednu z nejlépe propracovaných knih s neotřelým tématem tohoto roku!

Hodnocení: 95%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihám Dobrovský
Kniha vyšla v Edici Knihy Omega

2 komentáře:

  1. Super recenze:) Kniha zní zajímavě, možná se do ní později i pustím:)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[