RECENZE: Nové Pompeje - Daniel Godfrey

4.7.17



Téměř dva tisíce let zaniklé město, které znovu ožívá, vstává z popela a s ním i jeho obyvatelé...

Info o knize:

  • název: Nové Pompeje
  • orig. název: New Pompeii
  • autor: Daniel Godfrey
  • žánr: literatura světová, romány, Sci-fi
  • rok vydání: 04/2017
  • nakladatelství: Knihy Dobrovský - Edice Omega
  • počet stran: 368

Recenze knihy:

     Starověké Italské město Pompeje se nacházelo v blízkosti metropolitního města Neapol. Asi všichni jsou si vědomi toho, že bylo toto město v roce 79 n.l. doslova pohřbeno "díky" jedné z nejznámějších sopek - Vesuvu! Město bylo ve svém nejlepším rozkvětu, když sopka udeřila svoji smrtící silou. Zmizela celá města, zmizeli lidé, ale nikdy nepadli v zapomnění...

     Daniel Godfrey v sobě nezapře vystudovaný obor, čímž je geografie. Je milovníkem sci-fi a historické fikce, což se značně projevuje i v jeho knize Nové Pompeje. Klobouk dolů, tato kniha má vážně svoje osobité kouzlo a je nabitá nejen historií, ale i napětím a v neposlední řadě, cestováním v čase!

    Žijeme v době, kdy vědci učinili velmi nečekaný a kontroverzní objev. Ovšem přináší s sebou také velké a životu nebezpečné riziko! Nick Houghton už delší dobu usiluje o přidělení výzkumného projektu, bohužel však marně. Jednoho dne ho ovšem nečekaně osloví společnost Novus Particles, která se zabývá různými historickými projekty a v neposlední řadě je obdivována, ale rovněž i odsuzována, za svoje objevy na půdě - zjednodušeně - transportování hmoty po časové ose.

     Cestování v čase je kontroverzním tématem v jakékoli době, existuje různé množství konspiračních teorií a kniha Nové Pompeje je jich plná a doslova nám díky tomu nabízí "nadupaný" příběh.
A najednou to bylo před ním. Pohled, který se nikomu nenaskytl po celých dva tisíce let. 

Pompeje vrácené k životu.

     Nick po velkém váhání nabídku práce přijímá, ačkoli okolo Novus Part kolují různé zvěsti o nepovedených přenosech, které napáchali ještě mnohem více škody než užitku. Projekt, jehož název jsou Nové Pompeje se Nickovi jeví jako sen. Dávno zaniklé město, obyvatelé s dosud neprobádanou kulturou, kolik otazníků by mohlo být zodpovězeno? Novus Part totiž do přítomnosti přenesl celé město včetně všeho, co těsně před zánikem bylo jeho součástí. Jednoho dne se Pompejané modlili za další zítřek a ráno se probouzeli do nového dne s naprosto odlišnou krajinou. 

     Nick má na sobě dobové oblečení a stojí před branami města, chybí přístav, Vesuv a okolní krajina se změnila k nepoznání, ale to nevadí. Právě se vrací o několik stovek let zpět a může být součástí minulosti. Možná v ní má splnit i nějaký důležitý úkol, který ovlivní jak přítomnost, tak dalekou budoucnost....

Můj dojem:

     Nové Pompeje, díky této knize se vracíme zpět v čase téměř o dva tisíce let zpět. Kniha nabízí mnoho konspiračních teorií a v neposlední řadě skvěle vykreslený historický podklad. Zaručuji vám, že milovník historie bude hltat stránku za stránkou a bude bažit po informacích, které doposud nezná.

     Spisovatel Daniel Godfrey přichází s velmi zajímavou knihou, jejímž námětem je zmrtvýchvstání starověkých Pompejí, příběh opepřil napínavou linkou, která potěší i milovníky žánru cestování v čase.

     Já jsem byla z knihy naprosto uchvácena, ale jednu výtku mám. Je ale možné, že tento problém se bude týkat jen mě a nebo jen malé hrstky ostatních čtenářů. Co se teorie cestovatelství časem týká a vysvětlení různých teorií a fyzikálních popisků celé této části, jsem se maličko ztrácela. Jednoduše, někdy jsem to prostě nechápala a potřebovala bych asi jednodušší popis celého procesu. Ke konci knihy jsem měla i maličko dojem, že mi něco uniklo a nejsem si jistá, jestli za to můžu jen já. 

     Ve výsledku jsem ale s příběhem více než jen spokojená, dostala jsem mnohem víc, než jsem očekávala a velmi ráda se ke knize znovu vrátím. Nové Pompeje doporučuji všem, kteří baží po historických románech a nebojí se sci-fi podtextu. Věřím ve vaši maximální spokojenost. Nejen, že si obohatíte historická fakta, ale také si užijete spanilou starověkou jízdu plnou nástrah a nebezpečí.
Hodnocení: 80%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:
Knihu můžete zakoupit u: Knihy Dobrovský nebo Knihy Omega

Anotace knihy:

Ve snaze zachránit obnovitelné zdroje energie učiní vědci kontroverzní a nebezpečný objev: možnost transportovat hmotu z dávné minulosti. Jejich největším tajemstvím jsou Nové Pompeje, replika města plná Římanů z doby tři minuty před zničujícím výbuchem sopky Vesuv.

Nick Houghton neví, proč si jej společnost vybrala jako historického poradce. On je prostě nadšený, že tu práci dostal. Dokud nenarazí na záhadné okolnosti kolem osudu svého předchůdce. Dokud si neuvědomí, že společnost má více tajemství, než se domnívají i ti nejbláznivější tvůrci konspiračních teorií. Dokud si neuvědomí, že své „zajatce“ z dávné minulosti velmi podcenili...
Zdroje obrázků:
http://www.filmski.net/sw4i/thumbnail/thumb?thumbId=57350&fileSize=74674&lastModified=1280257109000&contentType=image/jpeg
http://wae.blogs.starnewsonline.com/files/2014/02/pompeii-2.jpg
http://www.aviabileti.by/blog/wp-content/uploads/2015/03/Pompeii-Italy1.jpg

4 komentáře:

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[