RECENZE - Nebudete se bát ničeho zlého - John Searles

3.7.17




Když budeš mít strach, tak se modli.


Info o knize:

  • název: Nebudete se bát ničeho zlého
  • orig. název: Help for the Haunted
  • autor: John Searles
  • žánr: romány, thrillery, literatura světová
  • rok vydání: 05/2017
  • nakladatelství: Mystery Press
  • počet stran: 432

Recenze knihy:

     Kniha, jejíž název zavání exorcismem. Ale ve skutečnosti zde nemůžeme mluvit o exorcismu jako takovém, spíše o jeho lehčí, citlivější a jemnější variantě. 

     Rodiče Sylvie a Rose nejsou normálním běžným párem, který žije v idylickém poklidu v maloměstě. Kdepak, idylku by si mnozí z nás představovali úplně jinak. Co se stránky rodičovství týká, tak je můžeme považovat za normální milující rodiče...můžeme...

     Jde totiž o to, že díky jejich zaměstnání tato rodina značně vyčnívá z davu. Některým lidem jsou pro smích, jiní se jich bojí... Je vám tedy jasné, že děvčata to nemají vůbec jednoduché. Více než thrillerem je tato kniha skvěle vykresleným rodinným dramatem.

     A o jakém že to mluvíme zaměstnání? Masonovi se zabývají pomocí posedlým lidem. Tam, kde jiní selžou, tam oni mohou pomoci a to velmi humánním způsobem. Pouhou modlitbou...nebo možná také velkým darem samotné paní Masonové?

     Začátek samotného příběhu nám začínám smrtí obou rodičů, jíž byla malá Sylvie svědkem. Ona sama si z této osudné noci odnáší menší zdravotní handicap. Maličko paradoxní je, že silně věřící Masonovi byli zavražděni právě na svaté půdě místního kostela. Proč vlastně? Co je přimělo jednoho večera vzít malou Sylvii s sebou a zamířit na sjednanou schůzku uprostřed noci? Za jejich vraždu čeká na soud jistý muž, který jejich rodinu neustále pronásledoval a žádal o pomoc, Sylvie si je téměř zcela jistá, že toho včera viděla právě jeho. Téměř jistá.

     Jenže náhle se po několika měsících vynořuje další alibi zatčeného a Sylvie má něco málo přes 60 hodin na to, aby si uvědomila, koho vlastně v kostele toho večera zahlédla. Musí odhalit mnohem hlubší tajemství jejich rodiny a přijít na to, co je vlastně skutečné a co ne. 

Můj dojem:

     Přiznám se, že pro mě není vůbec snadné tuto recenzi psát. Z knihy mám velmi zvláštní a hlavně rozporuplné pocity. Nedokáži říci, jestli převažují ty kladné nebo ty záporné. Pokud bych měla knihu hodnotit jako thriller, pak bych byla značně zklamaná, ale pokud bych knihu měla hodnotit jako rodinné drama, pak bych musela autora chválit až do nebes. A to je právě u mě ten kámen úrazu. Přistupovala jsem totiž ke knize jako ke thrilleru, není tedy divu, že jsem do poloviny knihy byla velmi rozčarovaná z toho, že se vlastně nic moc nedělo. 

     Ale! Kniha je převážně rodinným dramatem a po této stránce nejde jinak, než chválit. Autor si mistrně pohrál s charaktery všech postav a skvěle a tajuplně podal celou rodinu Masonových. Na téhle knize opravdu něco je, to musím uznat. Nejednou se mi ježily vlasy a naskakovala husí kůže. Může za to atmosféra celého příběhu a hlavně ta duchovní linka. Dokonale stvrzeno to pak bylo hlavně nevšední rodinou a rodinnými vztahy, které v této knize hrály svoji významnou a hlavní roli. 

     Celý příběh je podáván vyprávěním nezletilé Sylvie, která se snažila být vždy "tou hodnou" dcerou. Údajně měla mít stejný dar, jako její matka. Sylvie nám líčí událost onoho tragického včera, dále pak brouzdá do minulosti, dětství a různých dalších vzpomínek, které jsou nezbytností k doplnění celého příběhu a jeho následného rozuzlení. Možná to mnohým z vás, stejně jako mě, přijde nudné a nezáživné, ale své opodstatnění to prostě má. 

     Autor nám dává nahlédnout do života jedné nevšední rodiny, jejíž životní styl řídí hlavně jeden z rodičů. Můžeme zde mluvit o zfanatizovaném světě opírajícího se o víru v boha. Jenže ta pointa je zde úplně jiná. Co zapříčiní touha po něčem natolik zbytečném... 

     Ve výsledku jsem s příběhem spokojená, ačkoli jsem očekávala něco jiného. Mystery Press mě asi nepřestane překvapovat. Momentálně totiž zabrousilo do ošemetného a kontroverzního tématu nadpřirozena a do své knižní řady přivítali dokonale vykreslené rodinné drama, které jen tak někdo vylíčit nedokáže. Opět chválím!
Hodnocení: 80%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Anotace knihy:

DVĚ SESTRY. JEDNO TEMNÉ TAJEMSTVÍ…

Jedné zasněžené zimní noci vezmou rodiče svou dceru Sylvii s sebou na tajemnou schůzku do nedalekého kostela. Zatímco dívka čeká v zaparkovaném autě, jsou její otec i matka za nejasných okolností brutálně zavražděni.

Dospívající dívka, žijící po tragické události v péči starší sestry, se rozhodne na vlastní pěst zjistit, co se té osudné noci v kostele doopravdy stalo a kdo nese zodpovědnost za smrt rodičů.

Během neúnavného pátrání se vrací do let předcházejících zločinu i do období těsně poté a postupně odhaluje temné a nelítostné události, které navždy změnily osud celé její rodiny, včetně jí samotné…

13 komentářů:

  1. Nakonec jsi se s tím poprala skvěle! ☺️ Napsala jsi to moc hezky. 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi se to potřebovalo uležet, některé knihy to prostě potřebují :-D

      Vymazat
  2. Povedená recenze :) Pěkně jsi mě na knihu nalákala, na nějaké takové čtení mám právě chuť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když k tomu budeš přistupovat spíše jako ke dramatu a méně jako ke thrilleru, tak pak budeš spokojená. Prvky thrilleru tam samozřejmě sice jsou, ale to rodinné drama převažuje :-)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze! :)
    Rozhodně se do knihy (obzvlášť po Tvé recenzi) plánuji pustit :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak nevím... Mě právě lákal ten exorcismus. Ale zas takové rodinné drama... No kniha je na seznamu a uvidím :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Úplně ti rozumím. Ja mam recenzi jiz napsanou, ale bylo to docela těžký. Z knihy mam i ted celkem smíšené pocity :/

    OdpovědětVymazat
  7. Moc pěkná recenze Míšo a vypadá to velmi zajímavě... :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[