RECENZE: Bajky Barda Beedleho

3.7.17




Bylo, nebylo...
Pohádky "nejen" pro kouzelnické děti!

Info o knize:

  • název: Bajky Barda Beedleho
  • orig. název: The Tales of Beedle the Bard
  • autor: J.K. Rowling
  • žánr: pohádky, fantasy, pro děti a mládež, světová literatura
  • rok vydání: 05/2017
  • nakladatelství: Albatros
  • počet stran: 143

Recenze knihy:

     Tak, jako našim dětem vyprávíme pohádkové příběhy před spaním, tak i kouzelníci vypráví svým dětem kouzelné pohádkové příběhy. Ale řekněme, že kouzelnické děti neznají naši Boženu Němcovou ani Františka Hrubína aj., ale pro ně je asi nejznámější osobou Bard Beedle. Jehož bajky zná každé kouzelnické dítě i dospělý. K našemu štěstí už je můžeme poznat i my. Díky skvělému runovému překladu slečny Hermiony Grangerové a s laskavým dovolením i dalších kompetentních osob se nám do rukou dostává další kouzelnický skvost, jež okořenil svými slovy i samotný Albus Brumbál!

     Tato sbírka kouzelnických pohádek obsahuje pět nádherných příběhů, překvapivě však ne všechny končí - "a žili šťastně až do smrti" nebo "pokud nezemřeli, žijí tam dodnes". Ale žádné strachy, pořád jsou to pohádkové příběhy, které v sobě nosí ponaučení a hlubokou myšlenku, sepsány jsou tak, aby je pochopili i ti nejmenší. Pro naše mudlovské dětičky to pak bude i něco nového a nevšedního, okořeněného o magii.

     Nebudu zde hodnotit každou jednotlivou pohádku, všechny stojí za zmínku a všechny jsou skvělé. Ale i já mám svou favoritní a tou je: Příběh tří bratří. Při čtení této povídky jsem si představila samotnou slečnu Grangerouvou, jak tuto bajku převypravovala samotnému Harrymu v posledním díle HP. 

     Povídky jsou krátké, ale i tak velmi výstižné a dějově bohaté. Po každé pohádce pak následují komentáře a výstižné shrnutí samotného ředitele Bradavic Albuse Brumbála, který nám v nich nastíní jak mnozí na příběhy reagovali, popřípadě jak si je jiní upravovali. 

     Nejen, že teď můžeme mít v naší dětské knihovničce spoustu českých i zahraničních klasiků, kteří se pyšnili těmi nejkrásnějšími pohádkami, ale teď už můžeme mít i svojí vlastní kouzelnickou knihu plnou krásných pohádek z kouzelného světa. Kdo by tuto knihu nechtěl? Ty ji snad ještě nemáš?

Můj dojem:

     Nejsem si jistá, jestli je ještě třeba vůbec něco dodávat. Tato kniha je další nezbytností milovníků světa HP! Krásné pohádkové příběhy, okořeněné magickou zápletkou. Proč našim dětem nepřečíst i něco jiného než to nač jsou zvyklí? 

     Já jsem z bajek naprosto nadšená a nehodlám se tím tajit. Do světa HP jsem vstoupila teprve nedávno a už jsem mu absolutně podlehla. Mít tyto knihy v knihovně je pocta a blaho pro mou knihomolskou dušičku. Nejen, že je kniha nádherná zvenčí, ale i zevnitř.

     Rozhodně doporučení! A vy, co ji ještě nemáte, tak se nenechte zahanbit a rychle si knihu pořiďte. Nebudete litovat.


Hodnocení: 95%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Anotace knihy:

„Pohádky, které Hermioně i Harry Potterovi doporučil Albus Brumbál. Zná každé kouzelnické dítě. Nyní v novém hábitě!“
Sbírka pěti kouzelnických pohádek spjatých se slavnou sérií příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera. Který správný kouzelník by je neznal? Prastaré pohádky, které pro kouzelnou společnost sesbíral a uspořádal bard Beedle. Pohádky, které jsou každému kouzelnickému dítěti čteny na dobrou noc. Pohádky, které Hermioně odkázal Albus Brumbál. A také pohádky, které si Harry Potter málem přečetl příliš pozdě – právě v nich totiž objevil důležitou informaci, která mu nakonec zachránila život v boji tváří v tvář nejstrašnějšímu černokněžníkovi všech dob – lordu Voldemortovi.

1 komentář:

  1. Naprosto s tebou souhlasím! Myslím si, že každý, kdo tímto světem žije, by alespoň jeden výtisk doma měl mít. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[