RECENZE: Stačí jen chtít - Joelle Charbonneau

4.5.17


Máš představu o tom, co skutečně chceš?

Můžeš chtít všechno...cokoli...

ALE!



Info o knize:

  • název: Stačí jen chtít
  • orig. název: Need
  • autor: Joelle Charbonneau
  • žánr: detektivní, pro děti a mládež
  • rok vydání: 03/2017
  • nakladatelství: Fragment
  • počet stran: 272

Recenze knihy:

PŘÁNÍ: Touha něco vlastnit nebo dokázat. Něco chtít.
POTŘEBA: Něco, co je důležité, protože je to zásadní, něco nezbytného bez čeho nemůžete žít.
CO POTŘEBUJETE?
     Všichni jsme byli na škole naivní, bláhoví a i jistým způsobem hloupí. Všichni víme, jak snadné je podlehnout kouzlu, většinovému šílenství i bludu. Všichni po něčem ve skrytu duše toužíme a všichni máme spoustu tajných přání. Všichni bychom za splnění aspoň jednoho udělali cokoli... Opravdu cokoli??? 


POČET ČLENŮ SÍTĚ - 48
PŘÁNÍ ČEKAJÍCÍ NA SPLNĚNÍ - 43
SPLNĚNÁ PŘÁNÍ - 7

     Autorka bestsellerové série Univerzita výjimečných přichází s novou knihou, která se v originále jmenuje jednoduše - Need. Podle mého je kniha skvělým tahem v žánru knih pro mladou generaci. Rozhodně bych ji zařadila do doporučené četby na základních i středních školách. Její poselství má totiž hodně co do sebe!

     V městečku Nottawa se místní školáci netušeně blíží k vlastní záhubě. Jedna nenápadně vyhlížející sociální sít se je snaží lapit do svých spárů. Vše začíná velmi pozvolna a lehce, ovšem za pár dní se ze stránek stává vše požírající lavina.

     Stránky NEEDu fungují zdánlivě jednoduše, registrovat se na ně můžou jen žáci místní školy. Nejprve je členů jen pár. Přej si co chceš a na oplátku pozvi dalších pět spolužáků. Celá síť je bezpečná a anonymní. Nikdo se nedozví jakým uživatelem jsi zrovna TY!

     Jeden spolužák se může pyšnit novým luxusním telefonem, jiná spolužačka novou značkovou kabelkou... Kde to všichni najednou berou? Odpověď je jednoduchá - NEED.

     Když Kaylee Dunhamová obdrží pozvánku k připojení se do sítě od svého nejlepšího kamaráda, tváří se nejdříve dost skepticky. Ale proč to nezkusit. Prohlíží si přání ostatních anonymních uživatelů a nestačí se divit. Některá přání jsou téměř bláhová, jiná zbytečná. Nate si dokonce přál zlepšit známky... Kaylee přemýšlí, ale už teď ví, co by si přála ze všeho nejvíce. Za co celou tu dobu bojuje a o co se nejvíce snaží. Za něco, kvůli čemu ji ostatní nesnáší nebo jí pohrdají. Přeje si novou ledvinu pro svého nemocného bratra. Prosit všechny místní, aby se nechali testovat a popřípadě jejímu bratrovi pomohli, ji postavilo do nemilé situace a stal se z ní tím maličko vyvrhel. Ale třeba ji NEED dokáže pomoct.

CO POTŘEBUJETE?
POTŘEBUJU NOVOU LEDVINU PRO BRATRA.
VAŠE ŽÁDOST BYLA ZPRACOVÁNA. UDĚLÁME, CO BUDE V NAŠICH SILÁCH, ABYCHOM VAŠI POTŘEBU SPLNILI.

      NEED plní přání na počkání, ale není to zadarmo. Vyžaduje po vás drobné úkoly. Třeba: doruč krabičku na určité místo. Zapiš do objednávkového sešitu jistou zakázku. Doruč na tuto adresu lístek se vzkazem...

     Zdánlivě banální úkoly všichni poslušně plní. Jenže jeden úkol navazuje na druhý a Kaylee začínají docházet souvislosti. Co se se všemi děje? NEED pomalu vymývá mozky všem a nikdo si toho ani nevšiml. Touha něco vlastnit, je prostě mnohem silnější. Možná by si nikdo ničeho ani nevšiml, kdyby ovšem na stránkách nezačali ubývat členové a v Nottawě nedošlo k prvnímu úmrtí mladé dívky...

POČET ČLENŮ SÍTĚ - 683
PŘÁNÍ ČEKAJÍCÍ NA SPLNĚNÍ - 681
SPLNĚNÁ PŘÁNÍ - 223

     Kaylee je považována za polovičního a labilního blázna, dokonce ani její matka jí nevěří,  má k tomu ovšem své důvody. Dokáže Kaylee zabránit smrtící lavině a pomoct svému nemocnému bratrovi? Jak se vyrovná se skutečností a pravdou, kterou s sebou přináší samotný NEED? Rozhodně by vás to mělo zajímat!

Můj dojem:

     Stačí jen chtít rozhodně není žádný přešlap. Ba naopak, je to skutečně velmi slušný tah na branku. Kniha zaměřená na aktuální téma sociálních sítí a sílu podmanivosti kybernetického prostoru. Je zde krásně patrné, jakou sílu internet má. Stačí se jen vhodně zeptat a má vás všechny omotané kolem prstu. Důsledky můžou být ovšem fatální!

     Kniha je vyprávěna mnoha "uživateli" NEEDu i samotnou Kaylee. Tím dostanete komplexní příběh, který svižně plyne a dává vám nahlédnou do mozků mladých lidí. Nastíní vám jejich uvažování, mentální zdatnost i slabost. Skvěle vykreslené a podané. Kdo si z této knihy nic neodnese, pak je to ztracený případ.

     Kniha v sobě nese důležité poselství a informace pro mladou generaci (a nejen tu) závislou na mobilních telefonech a internetu. Přitom je to tak jednoduché, stačí přemýšlet uvažovat a žít. Je třeba si uvědomovat. A okolí by hlavně mělo dostatečně vnímat své bližní...

     Kniha má moje velké doporučení a jak jsem již psala na začátku, vůbec by nebylo od věci, tuto knihu zařadit do doporučené četby na školách. Klasika je sice klasika, ale toto jim dá mnohem víc!
Hodnocení: 80%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:


Anotace knihy:

     Městem Nottawa se jako lavina šíří nový fenomén. Sociální síť s názvem NEED nabízí svým uživatelům vše, co chtějí mít. Chceš nový iPhone nebo lístky na koncert se vstupem do zákulisí? Výměnou za drobný úkol ti NEED tvé přání splní.
     Kaylee Dunhamová ví, co chce. Potřebuje získat novou ledvinu pro nemocného bratra. Nevěří, že by jí nějaká sociální síť mohla pomoci, ale rozhodne se, že to zkusí.
     Až po té, co zadá svůj požadavek, si uvědomuje, jak vysokou cenu bude muset zaplatit. Úkoly, které síť za splnění jednotlivých přání vyžaduje, totiž s přibývajícím počtem uživatelů nabírají na nebezpečnosti.
     Dokáže Kaylee odhalit, kdo NEED stvořil, a zastavit ho dřív, než zničí celé město?

Dokonalý thriller od autorky bestsellerové série Univerzita Výjimečných.

10 komentářů:

  1. Skvělé :) V úterý jsem si ji koupila do čtečky, tak se moc těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že budeš spokojená, ale ber v patrnost, že to je spíše pro mladší čtenáře ;-)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Zkus to, ale opět i tebe upozorním, že je to spíše pro mladší, takže je to z toho dost patrně cítit. Ale jinak fajn kniha.

      Vymazat
  3. Tak jsi mě přesvědčila, Míšo, dám tomu šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak uvidíš, jak to na tebe bude působit. Sice je to spíše pro teenagery, ale dá se to :)

      Vymazat
  4. Jak tak koukám, tak tady je také potřeba nutná! Skvělá recenze, Míšo, nalákala jsi mě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec to není marná kniha, Soni :-). Sice je z ní cítit, že je pro mladší čtenáře, ale rozhodně upoutá!

      Vymazat
  5. Naprostý souhlas! Do škol bych tuto knihu posílala v tunách, protože tento příběh se jednou realitou opravdu stane (nebo se to již děje, ale okolní svět to stejně jako v knize nevidí).
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, tahle kniha šíří poselství a krutou realitu...

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[