RECENZE: Mé jméno je nikdo - Kristen Orlando

16.5.17



Je dcerou Černých andělů
Je nucena žít dva životy 
a nebo nežít vůbec...



Info o knize:

  • název: Mé jméno je nikdo
  • orig. název: You Don´t Know My Name
  • série: Kronika Černých andělů (1.)
  • autor: Kristen Orlando
  • žánr: romány, thrillery, pro děti a mládež
  • rok vydání: 05/2017
  • nakladatelství: Mystery Press
  • počet stran: 301

Recenze knihy:

     Reagan je na první pohled úplně obyčejná sedmnáctiletá středoškolačka. Svou identitu přísně skrývá, stejně tak jako její rodiče. Kolikáté příjmení už vlastně nosí? Nepamatuje se, nepamatuje si skoro ani to svoje vlastní, to, se kterým se narodila. 

     Od čtyř let je vychovávána jako dítě tajných agentů. Je jí do vínku dán dar v podobě následovnictví svých rodičů, kteří jsou Černými anděly. Agenty o kterých někdy neví ani samotné CIA a FBI. Organizace nadřazená všemu ostatnímu. Elita mezi elitou. I ona se jednou stane jedním z  nich. Předpoklady k tomu má více než dobré. Od malinka několik hodin denně trénuje krav magu, střelbu, boj z blízka a jiné vražedné techniky. Musí být vycvičena tak, aby přežila a dokázala plnit mise, které jsou mnohdy nepřežitelné. 

     Jenže kam se podělo její dětství? To, které zažívá téměř každé dítě? Kde je radost ze života, kde je skutečná mateřská láska, kde je ona a kdo vlastně je, kým se cítí být. Mnoho otázek bez odpovědí. Její mysl je zmatená, tohle nebude její osud. Jenže ten se postará o pravý opak!

     Její rodiče jsou po jedné ne sto procentně vydařené operaci uneseni drogovým bossem, který je rozhodnutý pomstít se - oko za oko. Jenže to oko má být samotná Reagan. Jen štěstím unikne ze spárů zla, ovšem její rodiče takové štěstí nemají. Ošklivá hádka, která proběhla mezi ní a matkou den před únosem je nyní hlodajícím nepřítelem, sužují jí výčitky svědomí. Teď je řada na ní, teď musí ukázat co skutečně dokáže. Ona musí své rodiče zachránit. 

     Dívka žijící ve lžích, s duší špiona i zabijáka, bojovnice za svobodu svých rodičů, kterým to dluží. Představuji vám Reagan -dívku, o které ještě hodně uslyšíte. Mise může započít. Oko za oko, zub za zub!!!

Můj dojem:

     Mystery Press útočí na mladší generaci čtenářů a rozhodně nešlape vedle. Kdo toto nakladatelství zná, tak ví, že se zaměřuje hlavně na krimi, detektivní žánr a thrillery. Tomuto žánru zůstává nadále věrno i v této knize, ovšem cílí i na jinou skupinku čtenářů. Rozhodně palec nahoru. Opět trefa do černého!

     Touto knihou jsem byla velmi mile překvapena, nejen proto, že jsem ji dostala při návštěvě Světa knih 2017 od nakladatelství dárkem, jako poděkování za spolupráci, ale také tím, jakým směrem se kniha ubírala. Mystery Press se zřejmě rozhodlo zacílit i na mladší publikum. Tato kniha je "young adultovka" jako vyšitá! Ale pozor, rozhodně nezklame ani starší čtenáře. 

     V knize se snoubí něžná love story s akčně nabitou zápletkou, za kterou by se nestyděl ani samotný J. Bond! Kulky sviští vzduchem a rozhodně tu nebude nouze ani o pár padlých hrdinů. Ovšem nic krvelačného. Vše je v normě. 

     Kniha má pomalejší začátek, ale ne nudný! Seznamujeme se samotnou hlavní hrdinkou a jejím životem, ta pravá a nabitá akce ovšem přijde až od poloviny knihy, kdy budete hltat stránku za stránkou. Co se bude dít s počínající a zakázanou láskou? A dokáže Reagan zachránit své rodiče. Je sice vycvičená, ale ještě se černým andělem nestala oficiálně. To ji ovšem nezastaví. Žene ji vztek.
   
     Mystery Press chválím, zas a znovu a klidně je budu chválit i dál, pokud budou dále vydávat skvělé knihy. Daří se jim. A z přísně tajných zdrojů vím 😏, že toto je jen začátek! Mystery Press očividně plánuje další z mnoha útoků na české čtenáře!

Knihu doporučuji čtenářům cca 14+, ale vy starší se tím nenechte odradit. Mě to totiž neskutečně bavilo. Těším se na další pokračování, které... mnooo, prostě je nutné!


Hodnocení: 90%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Anotace knihy:

BOJOVNICE. LHÁŘKA. STUDENTKA. ŠPIONKA.
Sedmnáctiletá Reagan Elizabeth Hillisová je zvyklá přes noc měnit identitu, lhát všem přátelům, které kdy měla, a odehnat každého, kdo by se jí snad dostal příliš blízko k tělu.
Reagan je od dětství cvičená v boji na život a na smrt a umí bravurně zacházet s jakoukoli zbraní, protože se od ní očekává, že půjde ve stopách rodičů a rozšíří řady nejmocnější tajné služby na světě, Černých andělů.
Zamilovat se do kluka od vedle rozhodně neměla v plánu. Nyní se musí rozhodnout, jestli využije své obrovské předpoklady a vrhne se do života plného nebezpečí, pro který byla vychována, nebo poslechne srdce a zvolí existenci obyčejného člověka, po níž vždycky toužila.
Když jí ale nepřátelé unesou rodiče, jde rozhodování stranou. Reagan velice rychle zjistí, jak moc se ostrá akce liší od výcviku, a jestli se může spolehnout na lidi kolem sebe. Zvlášť na ty, kterým dosud musela lhát.
Zoufalá a vyděšená v sobě musí najít Černého anděla…

6 komentářů:

  1. To vypadá velmi dobře! O knize jsem ještě neslyšela, ale píšu si a nakouknu v knihkupectví :) díky za doporučení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, Kačko. Je to novinka a rozhodně není vůbec špatná. Mě to bavilo :)

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) Knihu znám, viděla jsem, že v zahraničí měla celkem úspěch, takže se těším až si ji přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jdu do ni! Za chvíli mi má přijít :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[