RECENZE: Les sebevrahů Aokigahara - Jeremy Bates

4.5.17


Plánovaný výstup na horu Fudžisan byl odložen.

Naším novým cílem se stal les 
Aokigahara Jukai
"les sebevrahů"!

Info o knize:

  • název: Les sebevrahů Aokigahara
  • orig. název: Suicide Forest
  • autor: Jeremy Bates
  • žánr: světová literatura, horory
  • rok vydání: 04/2017
  • nakladatelství: XYZ
  • počet stran: 464

Recenze knihy:

     Vítejte v Japonsku, kde se parta přátel vydává zdolat vrchol hory Fudži. Japonci mají jedno staré přísloví: "Moudrý je ten, kdo vystoupá na horu Fudži jednou, a blázen, kdo se tam vydá podruhé."

     Počasí jim ale zrovna nepřeje a možnost pokračovat dál ve výpravě je zmařena špatným počasím, které nevěstí nic dobrého. Co teď? Jen se tak poflakovat nebo navštívit místní zábavní park? Čím více lidí, tím hůře se hledá kompromis. 

     Ethan (hlavní vypravěč celého příběhu) si povšimne dvou mladých lidí, zhruba ve stejném věku, kteří s mapou v rukou diskutují a zřejmě řeší stejný problém. Po krátkém rozhovoru ovšem zjišťuje, že mladý izraelský pár - Ben a Nina jsou na cestě do proslulého lesa Aokigahara. Celá skupina ihned zbystří. Jsou pověsti o tomto lese opravdu skutečné? Všichni v paměti loví různé útržky informací o Aokigahaře, ale rovněž jsou nahlodáni nabídkou k přizvání od Bena a Niny. Půlka skupinky je na vahách a ta druhá je nadšeně pro. Průvodci, kteří je měli doprovázet na Fudži ovšem rezolutně odmítají, mají k tomu své důvody. Věří!
     
     Je rozhodnuto, výprava může započít. Jeden den kempování v lese sebevrahů. Proč si Aokigahara zasloužila toto přízvisko vám je jistě jasné. Je to druhé nejvyhledávanější místo ke spáchání sebevražd, hned po mostu Golden Gate.


     Pointa příběhu je vám asi jasná. Tahle výprava se vymkne kontrole a z jednoho dne kempování se stane strašidelných 48 hodin! Všichni účastníci jsou zvědaví, co v lese objeví, jestli třeba náhodou nenarazí na nějakou mrtvolu. Samozřejmě, že narazí. Dokonce se budou obávat i svoje vlastní životy. Aokigahara je na první pohled temným, strašidelným a mrtvým místem. Nenarazíte zde na zvěř, nefouká zde žádný vítr, sluneční paprsky sem nedosáhnou. Depresivní místo, které není zrovna obzvlášť stvořené k idylickému dýchánku. Kolik jich do lesa přišlo a kolik se jich vrátí zpět živých a zdravých? Můžou jen doufat, že se z lesa dokáží vrátit po svých a s nenarušenou psychikou!

Můj dojem:

     Knihu jsem přečetla za jediný den, je neskutečně návykově čtivá! Až abnormálně. Počítejte ovšem i s tím, že vás bude neskutečně vytáčet, obzvláště pak různorodost hlavních postav. Kniha zavání "béčkovým" hororem, ale je jen na čtenáři, jak ji pobere.

     Já osobně měla maličko problém s hodnocením bezprostředně po přečtení. Mohl za to hlavně konec knihy. Vyjádřím se k němu pouze takto: čekala jsem hodně, čekala jsem šok, ale nečekala jsem toto!

     Autor skvěle vystihuje okolní prostředí lesa a celkovou atmosféru. Ovšem požitek vám budou narušovat některé postavy, které byste sami nejraději pověsily na nejbližším dubu. Jenže, to je právě to, co kniha potřebovala. Pomatenost, vyšinutost, naivitu a extrémnost. 

     Dlouho se mi nestalo abych, přibližně pětisetstránkovou, knihu přečetla jedním dechem a to asi také o něčem svědčí. Do teď vlastně nevím, jak ji ohodnotit, ale stále ve mě převládá ten kladný pocit. Jednu hvězdu ovšem ubírám za ten "přehmat" v celkovém rozuzlení příběhu. 

         Než jsem začala psát tuto recenzi, tak jsem strávila skoro dvě hodiny brouzdáním na internetu a vyhledáváním informací o tomto lese. Při čtení jsem se několikrát chytala za hlavu, kvůli "tuposti" všech zúčastněných. Co tohle bylo za nápad? Ale! Právě teď, když jsem si už něco o tomto místě přečetla a zjistila, nabývám dojmu, že bych se nechala zlákat asi taky. A jak bych se chovala já? Asi úplně stejně. Možná s tou výjimkou, že já jsem "bobkař" a asi bych to otočila při prvním špatném pocitu...těžko říct. Ale to už odbočuji.

     Shrňme si to. Tato hororová kniha obsahuje všechno co má správná hororová kniha obsahovat. Předpokládám, že na každého bude působit jinak. Možná i ten konec spoustu čtenářů ohromí, ač u mě se tak nestalo. Les sebevrahů rozhodně stojí za přečtení i doporučení. Musím konstatovat, že jsem vlastně ráda, že jsem si knihu přečetla. Dlouho mi bude ležet v paměti a budu nad ní uvažovat. 

     Autor Jeremy Bates se ve svých knihách zaměřuje na nejděsivější místa světa. Na každém šprochu pravdy trochu! Díky reálnému podložení příběhu se z knihy stává velmi tučné a lákavé sousto. Je jen na vás, jestli se na tuhle šílenou výpravu vypravíte také! 




Svůj boj s ní jsme vlastně už prohráli. Je to ona, kdo vždycky vyhrává. Jinými slovy - narodili jsme se, abychom v boji s ní prohráli. /smrt/
Hodnocení: 75%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Anotace knihy:

Strhující hororový román, ve kterém se jednoduchá exkurze do míst kde „údajně“ straší, promění v noční můru, když lidé začnou umírat nápadně nepřirozeným způsobem. I když se jedná o horor, je autorův přístup k příběhu velmi promyšlený, postupně vytváří napětí a zneklidňující prostředí. Nikdo si není jistý tím, zda neviditelný padouch je člověk, nebo zjevení, či zda jsou prostě oběťmi nešťastných okolností.

14 komentářů:

  1. Perfektní recenze a musím říct, že jsi mě dost navnadila :) Ach jo :)

    OdpovědětVymazat
  2. Je to boj, ale ve vysledku jsem spokojená. Ten konec je opravdu béčkový, ale rozhodně nelituji přečtení! ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu si píšu na seznam. Tvá recenze mě rozhodně nalákala :-)

    OdpovědětVymazat
  4. myslim, ze bych zvladla vic knihu jak film :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včera jsem dokoukala i ten nový film, ale je to úplně jiné. Jiný smysl... Obojí ale v celku fajn...

      Vymazat
  5. Tak fajn, další knížka na seznam! :-) Krásně napsáno ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Soni. Čím déle po přečtení jsem, tím více jsem si knihu oblíbila. Rozhodně si ji přečtu znovu...

      Vymazat
  6. Skvělá recenze! :)
    Opět jsi mě utvrdila v tom, že tuto knihu potřebuji :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stojí za to, názor si ale musí udělat každý sám. Já jsem shlédla i oba natočené filmy a musím říci, že všechno má něco do sebe, jak kniha, tak filmy, ačkoli se to hodně liší...

      Vymazat
  7. Tak já vůbec nevím :) Měla jsem zálusk, ale zas na ty horory moc nejsem, tak asi si ji nechám ujít :) Můj seznam je stejně dlouhý až až :)) Ale skvělá recenze, Míšo :) A přečíst takovou bichličku za den, tak to je mazec :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když se nad tím tak zamyslím, tak zrovna tobě určitě tato kniha chybět nebude a to samozřejmě nemyslím ve zlém, jen už tak znám tvé názory atd. Třeba se k ní někdy dostaneš jen tak ;-)
      Ono se to fakt nedalo odložit a to řádkování tomu také hodně pomohlo :-)

      Vymazat
  8. Skvělá recenze! Vystihla jsi to výborně, tvé postřehy jsou velmi přínosné :) Pokud na knihu někdy narazím, ráda si ji přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, jsem ráda, že ti recenze byla k užitku a můžeš si udělat obrázek, jestli si knihu přečteš nebo ne. Já ji nemůžu nedoporučit, protože byla opravdu velmi dobře čtivá a co na tom, že jsem se s některými pasážemi neztotožnila? Však o tom to je také, takže směle do ní :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[