RECENZE: Kyvadlo - Adam Hamdy

22.5.17


Smyčka se utahuje...

ty to víš, ty to cítíš, 
ale nedokážeš s tím nic udělat...

Bojuj, máš jen jednu jedinou šanci!

Info o knize:

  • název: Kyvadlo
  • série: Kyvadlo (1.)
  • orig. název: Pendulum
  • autor: Adam Hamdy
  • žánr: světová literatura, thrillery
  • rok vydání: 03/2017
  • nakladatelství: XYZ
  • počet stran: 576

Popis děje:  

     John Wallace je obyčejný muž, který už si ovšem zažil své. Byl válečným fotografem, viděl na vlastní oči již spousty hrůzy. Dostal se do konfliktu s armádou, protože vyfotil i druhou stránku celé věci. Pravdu. Jenže na čí straně je vůbec pravda. Kdo posoudí, co je správné a co není. John si z té doby odnáší do budoucího života spoustu šrámů, hlavně na duši. Jenže netuší, co všechno ho ještě čeká. Obyčejný muž, fotograf, ze kterého se stane lovná zvěř.

      Znáte ten pocit, když víte, že je něco šeredně špatně? Malý závan vzduchu, napětí v místnosti... Jenže také znáte ten pocit, kdy víte, že už je na jakoukoli reakci pozdě. Maskovaný vrah nekompromisně a chladnokrevně vraždí jednoho "vybraného" po druhém. Nyní se nachází ve Wallacově bytě a utahuje smyčku i na jeho krku. Co mu probleskne hlavou? Bojuje? Ví, že je ztracen, že tohle je jeho poslední den života? Náhoda, osud, štěstí? Utržený stropní trám, pád na zem a Wallacovo srdce znovu bije.

     Vrah se před ničím nezastaví. Vše mělo vypadat jako sebevražda, do teď mu to všechno vycházelo, tak jak mělo. Jenže tenhle týpek ne a ne zemřít. Wallace má důvod žít a přežít, dá do toho poslední zbytky sil. Jenže tenhle vrah má zase velký důvod Wallace jednou provždy umlčet a sil má ještě mnohem víc, než samotný John. 

     Proč se tohle všechno děje, jaký to má důvod. John se pouští do pátrání po svém vrahovi a přichází na spoustu souvislostí s dalšími zdánlivými sebevraždami. Všechny scénáře jsou stejné, jenže on jediný přežil. Maniak se před ničím nezastaví, ani když kulky budou svištět vzduchem kolem jeho hlavy. Má poslání, má cíl a má důvod. Zvládne jeden obyčejný muž utíkat tak dlouho? Není to snadné, obzvláště, když po něm do určité chvíle jde i samotná policie.

     Dávejte pozor, nikdy nevíte, kdy se smyčka začne utahovat právě kolem vašeho krku! Maskovaný muž se před ničím nezastaví.

Můj dojem:

     Teď nastává malý problém, pro mě. Kniha podle mého názoru obsahovala všechno, co obsahovat měla, ale! Měla jsem s ní značný problém. Nemůžu říci, že by mě nebavila, ale na můj vkus to bylo strašně protahované. Je mi to líto, ale prostě mi to úplně nesedlo. Bavilo to, to ano, ale asi bych v klídku ubrala minimálně 150 stránek.

     Bylo to napínavé, akční, chytré a dobře promyšlené, to se musí nechat. Hlavní postavy nebyly nijak komplikované a hned od počátku mi byly sympatické. Jak John, tak pak od poloviny knihy hlavně agenka FBI. Dokonalá kombinace, která bojovala bok po boku. 

     Chvílemi mi to přišlo ale i dost nadnesené. Určité postupy agentky, která zrovna po pracovní stránce nejednala úplně podle předpisů. Dále pak určité scény, které by normální člověk těžko přežil. Ale tohle všechno je jen o názoru jednotlivce. Vím s jistotou, že je spousta ostatních, které tato kniha nadchla. Mě svým vlastním způsobem také, jen jsem se s ní prala o trochu déle, než jsem zvyklá.

     Knihu samozřejmě doporučuji, hlavně fanouškům akčních zápletek. Všem, kteří mají rádi děj nabitý a prošpikovaný akcí, kulkami a krve. Děj je promyšlený a závěr překvapivý. Rozhodně to je neotřelé téma, které za přečtení stojí.
Hodnocení: 62%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:


Anotace knihy:

Probudí se. Zmatený. Dezorientovaný. Kolem krku má uvázanou oprátku. Jediné, na co se může soustředit, je muž v masce, který utahuje lano. John Wallace nemá tušení, proč se stal cílem. Nemá ponětí, kdo je jeho vrah. Jediné co ví, že konec je nevyhnutelný. Pak se kyvadlo osudu zhoupne v jeho prospěch. Má jednu šanci uniknout, najít pravdu a zastavit to zlo. Ale zabiják je mu stále v patách a všechno se může změnit s jedním zhoupnutím smrtícího kyvadla... Fascinující psychologický thriller.

17 komentářů:

  1. Kniha je teď všude, ale teprve teď jsem si vlastně zjistila, o čem by to mělo být. A nevypadá to vůbec špatně, vlastně to vypadá moc dobře, možná se ke knize někdy dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to ani špatné není, jen já se s ní prostě neskutečně prala :-D

      Vymazat
  2. Hmm... kniha vypadá zajímavě, nicméně aktuálně mě nějak neláká. Uvidím časem. Jinak recenze se ti povedla :-)

    OdpovědětVymazat
  3. I když jsem si knihu vyhlédla, že ji chci číst, asi jsem si nikdy nepřečetla, o čem vlastně je :D Každopádně moc díky za tvé dojmy :) Teď už vím, co můžu čekat. Akční zápletky to já můžu a když to má smysl, jsem ochotná odpustit i trochu superhrdinské odolnosti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak v tom případě se do ní pusť. Určitě budeš spokojená ;-)

      Vymazat
  4. Skvělá recenze, Míšo, ale opravdu mi nebude vadit, když si knihu nepřečtu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Chci víc času, chci víc času, chci víc času...abych si mohla přečíst všechno, co opravdu chci :-) Kyvadlo mám v plánu zkusit, ale jak koukam, tak až po Nesbovi. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Díky Terko, už tě mám v hledáčku :-D
    Doufám, že až se do knihy pustíš, tak se ti bude líbit ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. potrebuji tvoje rychlocteni, fakt :-D dat knihu za dva dny a to jeste takk pravidelne :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nooo, tak zrovna tuhle jsem četla dva týdny :-D

      Vymazat
    2. Víš jak, já prostě nic jiného moc na práci nemám, samozřejmě mimo domácí činnosti a malýho. Takže mám toho času fakt dost a zrovna o víkendu jsem se fakt jen válela u knížky. A když je pak něco hodně čtivé, tak to jde samo :-) Třeba toho Nesba jsem odložit prostě nemohla :-)

      Vymazat
  8. Knihu si přečtu uz jn kvůli tomu, abych věděla, co ti tam chybělo a naopak přebývalo :D :D to mě totiž zajímá :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[