RECENZE: Čistá láska - Jana Benková

30.5.17




Miluji ho...čistou a neskonalou láskou...
Miluje však on mne?



Info o knize:

  • název: Čistá láska
  • autor: Jana Benková
  • žánr: romány, literatura slovenská, romány pro ženy
  • rok vydání: 2017 (orig. 2013)
  • nakladatelství: Moba
  • počet stran: 248

Popis knihy: 

     Líza a Matylda jsou nerozlučnou sesterskou dvojkou. Po tragické smrti svých rodičů pokračují v rodinné tradici a provozují cukrárnu. Žijí v menším městečku nedaleko Bratislavy. Jejich zákusky jsou pro místní jako pohlazení po duši. Líza a Mat jsou šťastné, cukrařina je baví a skvěle se obě doplňují.


     Přesto, že se jim celkem daří, mají obavy o svou budoucnost. Rezervy na účtě nejsou nijak valné, prosperují, ale nějaká ta koruna navíc, by se hodila. Člověk nikdy neví kdy přijde nějaký útlum a může se dostat do úzkých. Proto se Líza rozhodne, že si najde ještě jedno zaměstnání v Bratislavě. Nebude to pro obě nijak snadné, ale jsou tým a když si vše dobře rozplánují, tak to zvládnou. A tak Líza nastupuje do prestižní firmy Romana Dobiáše. 

     Kámen úrazu nastává v okamžiku, kdy se do něj Líza zamiluje, což se stane okamžitě. V ten moment se nám hlavní hrdinka zblázní láskou a nevnímá spoustu alarmujících světýlek. 

     V ohrožení je nejen Lízino srdce, ale i samotná cukrárna. Kdo je ten neznámý soused, který se nedávno do městečka přistěhoval? A jak se Líza popere s poblouzněním, které ji zatemní mysl? Je Roman skutečně ten pravý? 

Čistá láska existuje, jen je velmi vzácná... 

Můj dojem:

     Je mi to moc líto, ale tato kniha byla nad moje nervy. Příběh začal celkem slibně, báječné holky, které vlastní cukrárnu. Popis pečení sladkostí...nejednou se mi sbíhaly sliny. Jenže, v momentě, kdy se Líza pobláznila svým šéfem, se příběh hodně vymkl kontrole.

     Hlavní hrdinka je doslova a do písmene totálně zaslepená láskou a stává se z ní ubohá a slepá loutka, která věčně a nekonečně fňuká a nemyslí! Je mi to moc líto, ale přiváděla mě k šílenství. Samozřejmě je možné, že na každého bude působit jinak, záleží na povaze člověka. Téměř celou knihu jsem čekala na moment, kdy se vzpamatuje...bylo to dlouhé čekání.

     Co ovšem oceňuji, je druhá linka příběhu, týkající se samotné cukrárny. Oceňuji i pár přiložených receptů na konci knihy. Tato dějová linka mě bavila a byla příjemně sladká...

     Někdy mám pocit, že české hlavní hrdinky jsou ufňukané káči. Nebo mám jen smůlu na knihy, nevím. Každopádně při čtení této knihy se budete muset psychicky připravit na hrdinku, která sice (a to vy zjistíte) není vůbec hloupá, ale ztratila kus sebe samé při prvním pohledu do čarovných očí.

     Co se obálky týká, nevím proč je nové vydání jiné než to slovenské. Obzvláště pokud má vystihovat podstatu knihy. Hlavní hrdinka je brunetka. Obálka nakladatelství Moba sice působí čistě (blondýnka + kopretiny), ale nevystihuje nijak hlavní hrdinku. Tady bych spíše zachovala tu původní. Ale to je opět jen můj názor.

     Je mi to opravdu líto, ale tentokrát je moje recenze taková jaká je. Je to můj názor a dojem, ten váš může být ovšem jiný. Na každého bude kniha působit jinak. Lehké čtení pro chvilku oddechu.
Hodnocení: 50%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství:

Anotace knihy:

Líza bydlí se svou sestrou a společně provozují rodinnou cukrárnu, kterou zdědily. Finanční tíseň však Lízu donutí přijmout druhé zaměstnání ve městě. Odpálkuje Patrika, nápadníka ze sousedství, a po uši se zamiluje do záletnického šéfa Romana. Líza si užívá a věří, že ho dokáže změnit, že s ním bude šťastná. Jenže se plete, a tak zatímco s pohledným Patrikem se dává dohromady její sestra, ona snáší jedno nemilé překvapení za druhým…

9 komentářů:

  1. Míšo, a to jsi ještě nečetla Jako můry za světlem, to bys teprve šílela nad hlavními hrdinkami. A to vychází tolik knih s takovými naivkami, nechápu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky ne, to přece není ani možné, dobře, žena je křehká, ale proč se z ní v každé knize stane....škoda slov...

      Vymazat
  2. Musím přiznat, že by mě odradila už obálka - něco tak nablblého a kýčovitého jsem už dlouho neviděla. Taková obálka křičí "takhle knížka je brak" (i když si myslím, že barva vlasů jiná než hlavní hrdinky je vedlejší). Vím, že člověk nemá soudit knihu podle obalu, ale obálky se navrhují podle toho, jakému čtenáři je knížka určená. A z téhle hned vidím, že to nebude nic pro mě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, obálka mě odrazovala, ale pořád jsem věřila tomu, že obsah bude fajn...no omyl. Jsem poučená...

      Vymazat
  3. Taky jsem měla problém sepsat recenzi, neboť se mi kniha nelíbila. Je to škoda, protože prostředí cukrárny bylo skvělým nápadem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, Jani. Tohle je vždy těžké...když se něco nelíbí. Ale máme to za sebou :-)

      Vymazat
  4. A to nemluvě​ o tom, že ta slecna na obálce je opravdu příšerne zmalovana!!
    :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona na živo nevypadá jak omalovánka :-D že Míšo? :-)

      Vymazat
    2. Holky, tuto knihu jsem zandala do knihovny a už jí nechci dlouho vidět, než mě přejde amok :-D

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[