RECENZE: Svině - Carl-Johan Vallgren

16.1.17


Některé příležitosti by si měl člověk nechat ujít.
Zlo nikdy nespí...


  • název: Svině
  • orig. název: Svinen
  • série: Danny Katz
  • autor: Carl-Johan Vallgren
  • žánr: detektivky, thrillery, světová literatura
  • nakladatelství: MOBA
  • rok vydání: 12/2016
  • počet stran: 368

...Recenze...

     S Vallgrenem se mohli mnozí z vás už seznámit v roce 2015 prostřednictvím jeho knihy Chlapec ve stínu. Tato kniha byla prvním dílem série s feťákem Dannym Katzem. Já jsem předchozí díl nečetla a možná toho teď ani tolik nelituji. Carl-Johan Vallgren bude jeden z těch mála spisovatelů, který prostě nesedne každému čtenáři. 
     Není to tím, že by Vallgren neuměl psát nebo psal nějak složitě. Těžko se mi to popisuje. Jeho popis i vyprávění působí hodně naturalisticky, neštítí se ničeho a vše servíruje s chladnou normálností. V knize Svině se dostaneme do špinavých ulic Stockholmu, přičichneme k prostituci, loupežím, rvačkám...prostě se na pár hodin staneme dítětem ulice a nebude to pro nás vůbec snadné. 

     Chuť si "šlehnout" budeme pociťovat už od první stránky a to s jednou z hlavních postav této knihy, Dannym. Danny je bývalý narkoman a jako každý "bývalý" narkoman se s chutí na drogu pere každý den. Asi ani on sám neví, proč v těchto dnech myslí na fet ještě častěji než kdy jindy. Danny navštíví svého dávného známého... jen tak na kus řeči? S sebou si pak odnáší pár psaníček s "prvotřídním zbožím".  Ramón nikdy nezklamal, ovšem o pár hodin později ho Danny nachází na tom samém místě, kde ho před pár hodinami viděl ještě živého, mrtvého. Vypadá to, že Ramón poznal sílu zlaté lajny. Ale nebyl náhodou Ramón levák? Něco tu nesedí...

    Další ústřední postavou knihy je nenapravitelný zločinec Jorma, který se životem protlouká po svém. Naskytne se mu příležitost velmi zajímavého "kšeftu". Možná i posledního. Jenže někde něco neklapne a při akci je zastřelen jeho parťák. Někdo je musel "prásknout", ale kdo? Jorma se musí nějaký čas skrývat a pak se rozhodne přijít na to, kdo měl v nepovedené akci prsty a kdo má na svědomí život jeho komplice.

     A dostáváme se k další postavě - Evě, která pracuje u bezpečnostních složek a zná se s Dannym. Ačkoli by se na první pohled mohlo zdát, že Eva, jako matka a žena s dobrou prací, by mohla být v celku normální. Jenže to by tato postava nesměla být z knihy Carla-Johana Vallgrena. A tak se nám z Evy vyklube ženská s přehnanou chutí na sex. I ona bude mít ale v příběhu svojí důležitou roli.

     Jak tohle všechno do sebe zapadne? Taky jsem si říkala. Na řešení si ale musíte přijít sami. Každopádně! Co ten konec????!!!!

...Můj dojem...

     Vallgren v této knize snoubí různé lidské problémy a mezilidské vztahy. Líčí je velmi přirozeně a bez skrupulí. Já jsem ovšem s jeho podáním měla problém. Nevím proč, ale kniha mě hned od začátku nijak neuchvátila a možná to bylo i tím, že jsem před ní četla úžasnou fantasy! Autorův styl je typicky severský, chladný a drsný. Mě ovšem nijak neuchvátil a to severskou literaturu miluji. Ovšem berte mé hodnocení s rezervou, co se nelíbí mě, se může líbit jiným. Věřím, že Vallgrena si spousta z vás zamiluje. Lepší bude si udělat svůj vlastní názor. Já se přiznám, že nejsem schopna tuto knihu objektivně posoudit. Na mě dojem prostě neudělala.

Hodnocení: 50%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství:

O autorovi:


     Narodil se 24. července 1964 v Linköping. Je nejen spisovatel, ale i hudebník a příležitostný herec. Vyrostl ve Falkenberg. Ve dvaceti letech odcestoval do Indie, odkud se vrátil s rukopisem, od švédského vydavatelství obdržel zálohu a knihu Nomaderna /Kočovníci/ dokončil. To bylo v roce 1987. O rok později vydává sbírku povídek, která částečně vznikala ve Francii a Španělsku. Mezi lety 1988 - 1990 žil v Lundu a Malmö, v roce 1991 se přestěhoval do Madridu. Po navrácení se do Skandinávie se usadil v Kodani, kde žil do roku 1993. Poté se přestěhoval do Berlína, kde žil do roku 2003. Nyní žije ve Stockholmu.

     Jeho knihy byly přeloženy do 25 světových jazyků. Obzvláště velké oblibě se těší v Německu, Rusku, Itálii a Španělsku.

     Vydal 10 knih a natočil 7 alb, objevil se v německém filmu \"Grosse Mädchen weinen nicht\" /Velké holky nepláčou/ (2003) a ve švédském filmu z roku 2006 Sök /Hledat/.

Zdroj životopisu: sv.wikipedia.org

...Anotace knihy...


     Zločinec Jorma Hedlund se nechá zlákat na svou poslední akci – tip na transport cenin je příležitostí, kterou si nemůže nechat ujít. Jenže loupež se strašlivě zvrtne a z Jormy se stává štvanec. Mezitím se Danny Katz snaží zjistit, co se stalo s někdejším dealerem Ramónem a jeho přítelkyní Jenny. Stopa vede nejprve do světa stockholmské pornografie a poté směrem, jaký Katz nemohl předem tušit. Dávná touha po drogách jej zavádí do víru událostí, které jsou čím dál zamotanější. Jisté je jen jedno: někdo mu chce zabránit v odhalení pravdy.

4 komentáře:

  1. Někdy to zkrátka nesedne :) Anotace nevypadá špatně, ale asi by mě knížka nelákala :) Snad příští čtení bude lepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to celkem lákalo, ale prostě mi to vůbec nesedlo. Věřím tomu, že to bylo i tím, že jsem knihu vzala po přečtení třetího dílu Skleněného trůnu. Namlsala jsem se :-(

      Vymazat
  2. Takže nakonec máme stejný názor, já ještě stále nevím zdali dát tři nebo dvě hvězdičky.. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, prostě nic moc :-(. Já dala tři, protože mi přišlo nespravedlivé dávat jen dvě, kvůli tomu, že mi to prostě nesedlo, když obsahově to zase tak špatné není. Možná na to s odstupem času změním názor...uvidíme.

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[