RECENZE: Pasažérka - Alexandra Bracken

25.1.17


Minulost, přítomnost, budoucnost. 
Myslíte, že je nemožné všechno změnit? 
Stačí k tomu jedna taková malá a šikovná věcička!


  • název: Pasažérka
  • orig. název: Passenger
  • série: Passenger (1.)
  • autor: Alegandra Bracken
  • žánr: literatura světová, dívčí romány, fantasy
  • nakladatelství: COOBOO
  • rok vydání: 11/2016
  • počet stran: 406

...Recenze...

     Je ještě vůbec nutné nějak více popisovat děj této knihy? Ale třeba se mezi mými čtenáři najde pár výjimek, kteří o této knize uslyší poprvé.
Podstatou celého příběhu je cestování časem. Jaké to překvapení - nic nového! Ale! Možná to máte stejně jako já a říkáte si, možná by to mohlo být přeci jen něco nového, nápaditého a jiného, než co jsem doposud četla nebo zaznamenala...
     První připomínku věnuji samotné anotaci knihy. No, nevím. Posuďte pak sami, až knihu přečtete, jestli je ... jak jen to říci ... trefná. Ztratila vše, co znala a milovala...  Naše hlavní hrdinka ztratila hlavně hlavu díky zamilovanosti. Jinak mi to přijde maličko přehnané, ne, že by to nevystihovalo jádro děje, ale!

      Dalším bodem je obálka, která je prostě nádherná. Jestli se někomu nelíbí, tak to prostě nechápu. Pod obálkou bych sice asi volila jemnější odstín modré, ale nevadí, přebal to zdokonalil natolik, že tuto maličkost odpouštím.
A teď to tedy shrňme:
cestování časem + nádherná a lákající obálka + zajímavá anotace = !!!
Je jen na vás jestli dáte na první dojem. 😋
A teď něco málo k obsahu knihy 

     Naše hlavní hrdinka Etta (Henrietta) je nadaná houslistka žijící se svou matkou v New Yorku roku 2015. Svému nadání obětovala Etta už mnoho, přátele, vztah a možná i svůj vztah s matkou? Ačkoli se nedá říci, že by byl nějak špatný, ale cosi ho narušuje...

    Jednoho dne se Etta chystá na důležitý koncert do Metropolitního muzea, kde se rozhodne o její další budoucnosti. Doprovází jí i její stará učitelka Alice. Celá ta chvilka před vystoupení je zvláštně hektická. Ettina matka ještě nedorazila, Alice si musí odskočit. Kde všichni jsou? Etta je hledá po všech čertech a je svědkem nepříjemné hádky svojí matky a své učitelky. Jedna druhou o něčem přesvědčují. Etta není připravená...ale na co? Naše hlavní hrdinka si to přebere po svém, vztáhne to na své umění. Cítí se dotčená, vždyť pilně trénuje a ony o ní teď budou pochybovat? 

     Najednou stojí rozpolcená a otřesená Etta na jevišti a hraje. Hraje a její výraz je plný děsu. Co to hraje, co to je za zvuk. Tolik jí ta hádka rozrušila, že teď všechno pokazí. Utíká z jeviště a stále slyší stejný zvuk...vábení...

     Slyší to snad jen ona? Ne, je tu ještě jedna dívka, která ji přibíhá na pomoc. Jestli ji chce ovšem pomoct, to je otázkou. Etta je unesena časem a dívkou, které důvěřovala. Proč, to se dozví záhy. Jen co absolvuje dlouhou plavbu Atlantikem, kde si bude připadat jako pirátka...

...Můj dojem...     

     Mohla bych pokračovat dál a nastínit vám toho více, není to ale třeba. Toto bohatě stačí, abyste si udělali obrázek o příběhu. Naše hlavní hrdinka je unesena k jistým účelům. Aby našla starodávný předmět cestovatelů. Astroláb. Tato mocná věcička umí vyhledat všechny časové brány...(monžá umí i víc?) To by se cestovatelům náramně hodilo. Nebudu zabíhat do dalších detailů, jde o první díl série, tudíž se připravte na spoustu informací, která ke čtení příběhu potřebujete. Dozvíte se více o cestovatelských rodech, Astrolábu, i o tom, proč je nutné jej najít. 

     S knihou procestujeme pár zajímavých let i míst. Pokud překlenete prvních cca 100 stran, které mě osobně nijak nenadchly, tak dostanete to, po čem jste prahli. Zajímavý příběh. Ovšem...podle mého názoru zatím dost průměrný. 
    
     Začátek knihy byl pro mě dost matoucí a chaotický. Vy, co jste knihu už četli a líbila se vám, se budete asi divit. Pokusím se to vysvětlit. Chybělo mi tam takové to počáteční "lapnutí" do sítí. Takový ten "sakra dobrý" start, který vás okamžitě chytne. Mě to přišlo jako jedno velké tlachání o ničem (i přesto, že šlo o důležitý moment, kdy byla Etta unesena) a ještě k tomu prostě podivně napsané. Prostě mi to nějak nic nedávalo. 

     Ovšem, jen co se Etta dostala přes Atlantik na místo, kde se vše začalo vysvětlovat, tak jsem pomalu začínala vplouvat do děje. Jsem ráda, že jsem čtení nevzdala. Přesto, že si o knize myslím, že je to lepší průměr, hodně mě bavila. Mohla být sice lépe propracovaná, určitá místa lépe popsaná s rozvětvenějším dějem, ale i tak to bavilo  a umělo to chytnou. 

     Pokud jste milovníkem série Drahokamy, pak si na ně mnohokrát při čtení vzpomenete. Já je četla už asi přede dvěma lety a občas mi je to připomnělo. Ale to není výtka. Alexandra Bracken napsala dobrou knihu, sice se z mého pohledu nekonalo žádné velkolepé "wow", ale umím posoudit její kvality. Našim hlavním hrdinům je 18 a 20 let, což není málo, ale ani ne mnoho. Knihu bych spíše doporučila mladším čtenářkám, trošku to k tomu svádí a možná i proto mě ten děj přehnaně neuchvátil. V knize dostanete lásku v napínavém prostředí.

     Pojďme to ale nějak shrnout. Pasažérka je první dílem série, která si svoje oblíbence bez problémů najde. Vlastně přese všechnu mou "kritiku", si získala i mě a já velmi ráda sáhnu i po dalších dílech. Jsem prostě zvědavá. To znamená, že knihu hodnotím ve výsledku velmi dobře, získává ode mě 4 hvězdičky i doporučení.

     Jestli jste do teď s jejím pořízením váhali, tak vás ale zklamu, moje "rozhřešení" nedostanete. Možná jsem vás teď ještě více rozpoltila. Ale je to zase jedna z těch knih, na kterou si musíte udělat svůj vlastní názor, stejně jako jsem to teď udělala já. Já této sérii věřím, dávám jí šanci, protože si myslím, že se autorka ještě předvede, prostoru k tomu má víc než dost!
Hodnocení: 80%

Anotace:

     Ztratila vše, co znala a milovala… Etta se proto vydává do neznámé země, kde se seznámí s Nicholasem, který uniká z dosahu mocného rodu v Koloniích. Navíc jí začnou pronásledovat agenti usilující o její život. Etta tak zjistí, že zdědila zvláštní schopnosti, o kterých nikdy neslyšela. Aby ochránila své tajemství i svůj život, bude muset cestovat nejen mnoho mil od domova, ale i do minulosti… Nepřátelské rody se ale nevzdávají a chtějí její moc!
Zdroj: http://www.databazeknih.cz/knihy/pasazerka-309579

O autorce:

Alexandra Brackenová, autorka mnoha bestsellerových titulů, se narodila a vyrostla v Arizoně. Poté se kvůli studiu historie a angličtiny přestěhovala do Virginie na východním pobřeží USA. V současnosti žije v New Yorku, kde byste ji mohli spatřit v malém bytě plném knih během tvrdé práce na dalším románu.
zdroj: http://www.databazeknih.cz/zivotopis/alexandra-bracken-97031

Ukázka z knihy:





 zdroj:http://www.cooboo.cz/kniha/pasazerka

7 komentářů:

  1. Moc hezká recenze, Míšo. :-) Já asi ale pořád zůstanu jen u obdivování obálky a knihu si nebudu kupovat, nepřesvědčila mě o tom, že bych nelitovala její koupě. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslela jsem si to, schválně jsem to napsala tak, abych za nikoho nerozhodla. To si prostě musí zkusit každý sám. Kdybych si jí nekoupila, tak nad druhým dílem neuvažuji, ale teď už musím. Pokud mě zklame i ten druhý, pak končím :-D

      Vymazat
  2. Krásně napsané! :)
    Jsem přesně v té skupině, která nad knihou váhá. Byla bych nejšťastnější, kdybych ji našla v knihovně :)
    Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na jednu stranu ráda, že jsem jí šanci dala, ale myslím si, že ji autorka tak trošku odflákla a je to škoda. Doufám, že v dalším díle se ale předvede. Každopádně i kdyby nestála za přečtení, v knihovně je prostě nádherná :-D

      Vymazat
  3. Krásná recenze! :) Ale stejně...nad knížkou stále váhám :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[