RECENZE: Dívka v ledu - Robert Bryndza

9.1.17



Jednou ji někdo najde a konečně ji uvidí, takovou jaká skutečně je.


Dívka v ledu,

dcera jedné vlivné rodiny...

peníze ale nezmůžou všechno...


  • název: Dívka v ledu
  • orig. název: The Girl in the Ice
  • autor: Robert Bryndza
  • série: Inspektorka Erika Fosterová (1.)
  • žánr: literatura světová, thrillery, detektivní
  • nakladatelství: Grada - Cosmopolis
  • rok vydání: 11/2016
  • počet stran: 448

...Recenze...

     Nevím jak pro vás, ale pro mě bylo jméno Robert Bryndza velkou neznámou. Nikdy dříve jsem o něm neslyšela. Ale to se podle mého teď rychle změní. V listopadu na český trh vplula tato modrá nádhera, která už učarovala nejednomu čtenáři. Víte, musím se přiznat, byla jsem hodně obezřetná. Však to znáte, placky bestseller, různá ocenění a pak? Pak je člověk akorát zklamán. Ale i přes můj počáteční strach jsem knize neodolala, protože se ke mě valila ze všech stran vlna pozitivní kritiky. I moje recenze nebude výjimkou.
     
     Ocitáme se v hlavním městě Anglie, přesněji v jižní části Londýna, kde je nalezena mrtvola mladé dívky. Její totožnost vyjde najevo záhy, protože před pár dny se začala pohřešovat dcera jedné vlivné anglické rodiny. 

     Andrea Douglasová-Brownová by si měla úžívat života, mládí a svého svěřeneckého fondu. Bohužel její život byl předčasně ukončen neznámým pachatelem. A to dost brutálním způsobem. Nenávist byla v tomto případě na první pohled patrná. 

     Vliv rodiny Douglasových- Brownových nezná hranic. Peníze mají moc a oni jsou za ochranu svého soukromí schopni zaplatit více než je zdrávo. V jejich rodinném postavení ovšem k mnoha věcem nepotřebují ani peníze, stačí zatahat za ty správné nitky a všichni kmitají, tak jak oni chtějí. Neuvědomují si ovšem, že tím značně narušují vyšetřování smrti jejich vlastní dcery. 

     K případu je povolána po delší rekonvalescenci detektiv šéfinspektor Erika Fosterová. Chytrá a velmi vnímavá policistka, která ovšem po poslední nevydařené akci ztratila mnohem víc, než jen trošku krve. Je tedy poznamenána jistou smutnou minulostí. (Na toto jsme už z mnoha předchozích detektivek u vyšetřovatelů zvyklí, tudíž žádné překvapení.) Je nutné ale podotknout, že nejde o výtku z mé strany, nijak mě to neotrávilo, ba naopak. Bylo velmi zajímavé dostávat se na kloub i Eričinu tajemství a pozorovat ji při opětovném stoupání vzhůru. Práce je totiž jejím posláním.
     
     Rodina zavražděné ovšem Erice nijak zvlášť nepomáhá a spíše jí hází klacky pod nohy. Erika se ovšem nevzdá a i přes mnoho nepříjemností s nadřízenými se nenechává odradit. Stejně by ji to ani nebylo dopřáno, protože naše Dívka v ledu není první ani poslední mrtvolou... a vrah už se nebezpečně přibližuje i k samotné Erice...

...Můj dojem...

     Moje první vyjádření ke knize bezprostředně po přečtení bylo takové: Nejde o nejlepší detektivní příběh, ale rozhodně jde o nejlépe napsaný! 
     
     Nebylo možné se od knihy odtrhnout a to jen díky znamenitému spisovatelskému výkonu. Ale pozor, nemyslím tím nijak složité větné vazby, či poetiku textu. Ten byl naopak jednoduchý a stroze výstižný. Člověk se nemusel nikdy moc zamýšlet a prostě jen hltal slovo od slova. 

   
Možná to není ta nejvíc geniální zápletka a příběh, ale rozhodně velmi dobře funguje a já se marně snažím přijít na to čím to je. Bryndza si umí získat svého čtenáře velmi rychle a rozhodně se jeho jméno bude mezi českými čtenáři ještě hodně dlouho otřásat.

     Už teď budu netrpělivě očekávat jakoukoli informaci o vydání dalšího pokračování. A určitě nebudu jediná. Dívka v ledu patří jednoznačně mezi nejlepší knihy loňského roku!
Hodnocení: 95%
Za recenzní e-book děkuji:

...Anotace...

     Poté co je v parku v jižním Londýně pod vrstvou ledu nalezeno tělo mladé ženy, na místo přijíždí detektiv šéfinspektor Erika Fosterová. Oběť, krásná dívka z mocné a bohaté rodiny, měla podle všeho dokonalý život. 
     Když Erika začne pátrat hlouběji, vynoří se souvislosti mezi její vraždou a smrtí tří prostitutek, které někdo uškrtil, svázal jim ruce a hodil do vodních ploch po Londýně. 
     Jaká je spojitost mezi dcerou vlivného lobbisty, který si myslí, že může ovlivňovat i vyšetřování, a mrtvými imigrantkami? Jaké temné tajemství dívka v ledu skrývala? 
     Čím více se Erika přibližuje k odhalení pravdy, tím více se vrah blíží k Erice. Poslední případ detektiva šéfinspektora Fosterové skončil katastrofou a smrtí pěti policistů včetně jejího manžela. Eričina kariéra visí na vlásku, musí bojovat s vlastními démony i s vrahem, který je hrůznější než kdokoliv, komu čelila v minulosti. 
Dopadne ho dříve, než udeří znovu?

13 komentářů:

  1. Pěkná recenze. Možná to taky někdy zkusím :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jezisi, ja si to snad budu muset taky precist 😳😁

    OdpovědětVymazat
  3. Uvažuju, že si jí také přečtu. Hezká recenze!

    OdpovědětVymazat
  4. Jedna z nejlepsich co jsem cetla minuly rok!! O trochu lepsi byly uz jen Ďábelské hry,ale na ty jsem se trasla jak mala :D

    OdpovědětVymazat
  5. Parádní recenze! Takže objednávám další knížku.. :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Tak jsem si konečně mohla přečíst recenzi :) Skvěle vystiženo... námět není originální, ale skvěle podaný :)

    OdpovědětVymazat
  7. Super,od začátku napětí až do konce,četla jsem jedním dechem, velmi dobře napsaná kniha,doporučuji.

    OdpovědětVymazat
  8. No... Není to špatný, ale četl jsem i lepčí. Solidní vyšší standard

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[