RECENZE: Sova - Samuel Bjørk

18.10.16



Sova - symbol moudrosti
...a někdy také předzvěst smrti...




  • název: Sova
  • orig. název: Uglen
  • série: Holger Munch (2.)
  • autor: Samuel Bjørk
  • žánr: literatura světová, detektivky, krimi
  • nakladatelství: Plus
  • rok vydání: 09/2016
  • počet stran: 400

...Anotace...
     V lese kousek od Osla je v podivném hnízdě ze sovího peří nalezeno tělo sedmnáctileté dívky, jež se před tím ztratila z domova pro problémovou mládež. Případem se začne zabývat zkušený detektiv Holger Munch se svým týmem. Vyšetřování pro nedostatek stop začíná váznout na mrtvém bodě, ale pak IT odborníkovi z oddělení vražd záhadný hecker pošle nahrávku, jež odhalí znepokojivé podrobnosti o osudu zabité dívky; ve filmu se na okraji mihne silueta vraha převlečeného za sovu, nočního dravce symbolizujícího smrt... A patrání se roztočí na plné obrátky. Sova opět přináší promyšlenou, napínavou zápletku a proniká hluboko pod povrch lidské mysli stejně jako první Bjorkův román V lese visí anděl. Zároveň se v ní noříme hlouběji do soukromí detektivů Holgera Muncha a Mii Krügerové, které si díky veleúspěšnému prvnímu dílu řady již oblíbili čtenáři v řadě zemí. Spolu s tím, jak se snaží co nejrychleji rozlousknout zapeklitý případ a zastavit brutálního vraha, se oba vyšetřovatelé musí porovnat i s řadou výzev, které před ně staví jejich osobní životy.
...Recenze...
     Jak všichni víme sova je nočním ptákem. Od nepaměti je symbolem moudrosti, ale už jen málo kdo ví, že je také předtuchou něčeho zlého, že je symbolem smrti a v rané křesťanské mytologii byla sova symbolem samotného ďábla...
     Ďábel v soví podobě povstává v zářijové novince od nakladatelství Plus! Sova je druhým dílem série s vyšetřovatelem Holgerem Munchem a Miou Krügerovou. 
     Již pár dlouhých měsíců mi v knihovně leží jedna kniha, ke které jsem se bohužel ještě nedostala. Je nenápadná svou obálkou, ale na druhou stranu svou prostotou věští něco velkého. Stejně jako Sova. Tou knihou je V lese visí anděl, první díl série. A víte vy co? Já nechápu, že jsem se ke knize ještě nedostala!!! Kdybych jen tušila, že Samuel Bjørk píše takhle skvěle, už by byla kniha dávno přečtená. Ale přejděme k samotné knize, kterou jsem dostala k recenzování od Albatros media, a.s.
     Příběh nás zanáší daleko na sever do norské metropole Oslo. Nevím jak vy, ale poslední dobou ve mně severské detektivky probouzí dojem toho, že kriminalita tamních zemí je bezbřehá, krutá a hlavně originální. Takto je tomu i u knihy Sova. 
     První kapitola nám dává nahlédnout do nedávné minulosti, kde přichází první zmínka o Sově. Tím si nás autor okamžitě nakloní na svou stranu a naše zvědavost nabírá na obrátkách. Dále příběh pokračuje v současnosti. 
     Dalším táhlem a velkým pozitivem příběhu je místo dění nebo lépe řečeno místo, okolo kterého bude náš příběh "poletovat". Tím je domov pro problémovou mládež. Nechci a nemohu říci, že jde o nějaké sanatorium či ústav, ačkoli to k tomu svádí a tím bych vlastně i vystihla svůj dojem z prostředí, ale toto byl domov na lepší úrovni a vlastně se v něm nedělo ani nic neobvyklého nebo strašidelného. Přesto to ale knize dodalo prazvláštní punc tajuplnosti, ostatně možná to máte podobně jako já, že příběhy opředené takovými místy vás opravdu uchvacují a vzbuzují ve vás dojem většího tajemna než se zdá.
     Nedaleko Osla a vlastně i poblíž tohoto domova je nalezena mrtvola mladé sedmnáctileté dívky, která je, vlastně byla, ubytovaná v tomto domově pro mládež - Zahrada Hurum. Mohlo by se jednat o obyčejnou běžnou vraždu, jenže okolnosti vyšetřovatele značně znepokojují. Způsob a provedení činu nasvědčuje dobře promyšlené vraždě a hlavně také vraždě, která něco symbolizuje. Otázkou teď samozřejmě zůstává, zda bude pachatel ve svém jednání pokračovat...
     Vyšetřování není nijak jednoduché a Holger Munch zapracuje na znovu přijetí jeho bývalé mladé kolegyně Mii Krügerové. Mladičká, ale ambiciozní Mia je neuvěřitelně inteligentní a hlavně geniálně smýšlející vyšetřovatelka, která byla kvůli psychice na nějakou dobu od policie odstavena. (týká se předchozího dílu) Jenže Holger moc dobře ví, že na tento případ potřebuje právě Miu. Oba se vzájemně doplňují, každý má jiné uvažování, ale jako celek jsou prostě výborným týmem. Ale nesmíme zapomenout i na další členy jejich týmu, protože i oni mají v tomto případu důležitou úlohu. Třeba takový IT specialista a bývalý hacker, kterému od jeho bývalého známého přijde zvláštní video nahrávka. Stream... Právě včas, protože kriminalisté už si neví vůbec rady. Někdo živě přenášel na internetu záznam z věznění nebohé mladé dívky. Na záznamech je ovšem vidět i něco jiného. SOVA!
     Zapeklitý příběh zasazený do skvělého mrazivého prostředí, detektivové se svojí vlastní minulostí i starostmi. Holger Munch i Mia Krügerová opět okusí na vlastní kůži, jak těžká je jejich práce, ale je pro ně posláním i kdyby třeba měli obětovat vlastní život. Tahle kniha rozhodně stojí za přečtení, zaručuji vám skvělý zážitek a opravdu neotřelý případ!

...Můj dojem...
     Bjørk se po přečtení Sovy stává mým oblíbeným autorem. Hned vám řeknu proč. Dokáže napsat knihu o 400 stránkách, která není nijak zvlášť přehnaně krvavá, která se motá kolem jednoho případu a dále pokračuje hlavně vyšetřováním a přesto vás to baví a nenudí. Dá se říci, že více jak polovina knihy je zapeklité vyšetřování a minimální akce. Jenže! Je to tak dobře napsané, že se prostě nemůžete a nebudete! nudit! Sova vás vtáhne do děje okamžitě v první kapitole, donutí vás přemýšlet a zapojit mozkové buňky společně s hlavními hrdiny. Bohužel jsem nečetla předchozí knihu, ale věřte mi, že to co nejrychleji napravím a vy, kteří jste předchozí díl četli, tak pro vás by měla být Sova nutná povinnost!
Opravdu znamenité a čtivé. Oba hlavní vyšetřovatele jsem si opravdu oblíbila, přesto, že Mia byla - jedním slovem - zlváštní, tak i ona mi přirostla k srdci, protože byla neskutečně zdatná a statečná. Kniha má jednoznačně moje velké doporučení, dlouho jsem nečetla něco tak moc dobrého. Kvalitní a poutavá krimi - Sova!
_________________
pozn. pod čarou:
- v knize jsou malé nepřesnosti, které zřejmě vznikly chybou překladu, ale nijak neovlivnily moje hodnocení knihy! To se prostě někdy stane, ale pochybuji, že za ně může sám autor.
Hodnocení: 90%

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Knihu můžete zakoupit ZDE

     
     Video recenze knihy Sova:

14 komentářů:

  1. Mně zase v poslední době přijde, že se seveřani tak trochu navzájem vykrádají. Podle recenze mi Sova malinko připomíná Svědkyni ohně od Keplera, ale já mám tyhle detektivky strašně ráda, takže jim sem tam nějaký vzdálený napodobení jiného autora odpustím. Vždycky mě dostává, jak jsou ty severský knížky napínavý, to prostě nejde odložit, dokud to nevyšňupnu:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná na tom něco bude. Svědkyni ohně jsem četla, ono jak se to vezme - podobnost. Ale abych pravdu řekla, tak mě to při čtení nenapadlo, ale asi to bude záležet na každém čtenáři.
      Máš pravdu v tom, že severské krimi jsou opravdu hodně napínavé a je to jako mor, nejde je nedočíst :-D

      Vymazat
    2. Svedkynu ani nie, akurát mi ta posledna kapitola v kostole pripomenula poslednu kapitolu z Nesbovej Policie...

      Vymazat
  2. Tak bych si konečně měla přečíst knihu V lese visí anděl, kterou mám doma už dlouho, abych se mohla dopracovat k Sově :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, ale dostala jsem od Soni z Albatrosu doporučení, nečíst obě knihy za sebou. Protože prý autor má popisovací pasáže hodně stejné, takže si prý mám dát mezi knihami odstup, ale rozhodně si ji přečtu, Sova byla super!

      Vymazat
  3. Jsem na tom stejně jako Šárka, musím si nejprve přečíst první díl. Pořídila jsem si ho teď v září, ale snad se k němu dostanu brzy a doufám, že mě to nezklame... Moc hezká recenze, která na knihu skvěle naláká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, myslím, že se vám autorův styl bude opravdu líbit :-)

      Vymazat
  4. Jako vždy úžasná recenze! :)
    Určitě se plánuji do této krimi série pustit, jelikož na ni v poslední době slyším samou chválu :)

    OdpovědětVymazat
  5. V lese visí anděl je podle mě jedna z nej.... Sova na mě zatím čeká

    OdpovědětVymazat
  6. Obě knížky od Bjorka jsou úžasný, čtivý, napínavý. akorát ten konec je vždy takový zvláštní. Bjork se stal mým oblíbeným autorem a jsem zvědavá na pokračování. Konec Sovy tomu tak napovídá, že to nebyl poslední příběh Muncha a Mii Krugerové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ještě musím přečíst V lese visí anděl. Taky mi spisovatel sedl :-)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[