RECENZE: Všude kolem černý les - Ruth Ware

28.4.16



"Dávná přátelství, dávné lásky,
 tajemství z minulosti..."
"Všude kolem černý les
........
a vrah!"



  • název: Všude kolem černý les
  • orig. název: In a Dark, Dark Wood
  • autor: Ruth Ware
  • překlad: Vlasta Hesounová
  • žánr: literatura světová, psycho thriller, krimi
  • nakladatelství: LEDA
  • rok vydání: 30.4.2016
  • počet stran: 350 (paperback - recenzní výtisk)
...Anotace...
ROZLUČKU PŘED SVATBOU…
     Leonoře je šestadvacet a píše docela úspěšné detektivky. I když žije osaměle, je se svým způsobem života spokojená – až do dne, kdy dostane nečekané pozvání na předsvatební rozlučkový víkend své bývalé přítelkyně Clare, kterou deset let neviděla. Leonora po dlouhém váhání pozvání přijme a ocitá se s hrstkou dalších lidí – s nimiž má společné hlavně to, že se všichni znají s Clare – v extravagantním skleněném domě kdesi na anglickém venkově. A zanedlouho se začnou dít podivné věci. V Leonoře vzrůstá napětí, až se druhého večera rozhodne, že se hned ráno vrátí do Londýna. Jenže v noci dojde k osudné události…
…NAVŠTÍVÍ SMRT
     Leonora se probudí s těžkým zraněním v nemocnici – a dozvídá se o vraždě. Její pokoj hlídá policie: chrání ji před někým, nebo ji hlídají jako vězně? Aby mohla odpovědět, musí si vzpomenout, co se vlastně během víkendu přihodilo. Dokáže se oprostit od pocitu viny a odhalit skutečné motivy a skutečného vraha? Najde odvahu, aby se svěřila s tajemstvím, které dosud nechala pohřbeno v minulosti?

...Recenze...
"Lze si představit, že si s tématem pohrává Agatha Christie žijící v 21. století, ale způsob, jakým Ruth Ware analyzuje vztahové pletichy, v nichž se vyžívá určitý typ žen - a toxický podtón některých ženských přátelství - připomíná víc Sophii Hannah, nebo dokonce Gillian Flynn."
     Upřímně, nemám ráda, když se kniha přirovnává k jiné. V tomhle případě jde ale o něco úplně jiného, jde o porovnání autora s autorem. A to si myslím, je v tomto případě opravdu trefné. Od G.F. jsem přečetla zatím všechno, co u nás vyšlo. Od S.H. zatím jen její Pusinku. V obou případech nacházím společné rysy. Ne v příběhu nebo v ději samotném, ale v podání, ve vykreslení postav, v té zvláštní tajemné psychologii, která si s člověkem velmi jemně, ale zároveň přesně a trefně pohrává.
     Ruth Ware se povedlo napsat skvělý román, který by si zasloužil minimálně stejnou publicitu, jakou měla třeba Dívka ve vlaku. Nevím, kdo rozhoduje o tom, která kniha bude a jak vlastně bude propagována, ale kolikrát si myslím, že je šlápnuto prostě vedle.

     Všude kolem černý les, už jen z toho názvu i z obálky samotné na mě dýchá tajemno a děs. Miluju knihy, miluju hlavně ty, které vám po přečtení první kapitoly doslova ožívají v rukou. Ano, někdy se stane, že vás kniha na začátku chytne a pak je to třeba takový malý propadák. Ale tohle není ten případ. První kapitola mě upoutala a nadchla, druhá kapitola mě přišpendlila do křesla a ty následující se mnou hrály neuvěřitelnou hru, u které nešlo jen tak přestat.
     Leonoře je 26 let, je spisovatelka a žije sama v malém londýnském bytě. Nerada to píšu, ale prostě musím, občas mi přišla lehce afektovaná (v průběhu čtení k ní přibylo ještě pár adeptů). Svým způsobem jí vlastně křivdím, ale mě osobně tyto lidské povahy prostě nesedí. Nora je zkrátka velmi uzavřená osoba, nerada se s někým dělí o své soukromí či myšlenky, jaký paradox vzhledem k tomu, že je spisovatelkou. Hned od začátku vám bude jasné, že za jejím chováním musí něco vězet. Něco z její minulosti, něco, co ji natolik poznamenalo, že se odtrhla od svých přátel, odstěhovala se a stala se samotářkou. Neříká se však, že minulost vás stejně jednou dostihne?
     Noře přijde pozvánka na rozlučkový víkend. Kdo a proč jí to vůbec posílá a o koho se vlastně jedná. Je to snad? Ne, to není možné. Ale ano, jde o Clare... Clare byvala Nořina nejlepší kamarádka. Clare byla úplně jiná. Veselá, krásná, sebevědomá, prostě hvězda školy. Nora nikdy nechápala, proč si ji vlastně Clare vybrala za svoji nejlepší kamarádku, ale stalo se a její život se díky ní změnil. Najednou byla nepřehlížená. Jenže to bylo před deseti roky. Před tím, než.... Clare za to vlastně ani nemohla, možná jí dluží vysvětlení a tak se Nora rozhodne, že se rozlučky se svobodou zúčastní.
     Všude kolem černý les a tam na mýtince něco tak ohavného a nevkusného. Skleněný dům uprostřed lesa. Místo, na které se prostě nehodí. Nehledě na to, že v mnoha zúčastněných vyvolává zvláštní pocity. Jsou jak herci na jevišti. Domu je v knize věnována nemalá část příběhu, možná proto je kniha tolik tajuplná. Díky místu, na kterém se celý příběh odehrává.
     Pár dávných přátel, jedna nevěsta a jedna nejvíc nejlepší hlavní družička...a jedna brokovnice na zdi. Vše naplánováno do nejmenšího detailu. Hlavní družička se opravdu snažila, aby vše probíhalo k nevěstině nejlepšímu blahu. Dva dny na tomhle bohem zapomenutém místě, dva dny s lidmi, kteří jsou dávnými známými, dva dny s nesnesitelnou osobou a dva dny bez mobilního signálu a nefungujícího telefonu. Dva dny se stísněným pocitem a pravdou číhajícím na každém kroku. Dva dny přetvářky, nucené laskavosti a dokonalosti. Jen dva dny, to se dá vydržet. Otázkou však spíše je, jestli se to dá přežít...
   
 Co se v tomhle domě v černém lese odehraje a jakou cenu má skutečné přátelství? Nora se probouzí v nemocnici. Potlučená, pořezaná a zničená. Nic si nepamatuje. Za dveřmi však uslyší hlas policistky, který tiše, ale zřetelně vyslovuje: Vražda. Co se pro boha stalo? Kdo je mrtvý. Jsou tu proto, že mě hlídají nebo proto, aby hlídali někoho přede mnou samotnou? Musím si vzpomenout. Prostě musím...
Přišel mi mail a jela jsem na rozlučku se svobodou, setkala jsem se po deseti letech s Clare...Clare si bere...ona si bere...no to snad ne....

...Můj dojem...
     Naprosto strhující čtení, skvělý a poutavý děj. Tato kniha si zaslouží samé superlativy. I přesto, že některé postavy mi prostě jednoduše povahově nesedly, tak do tohoto příběhu se hodily. Dokonalý kontrast osobností. Nedokážete přesně určitě, kdo z nich je opravdový přítel či nepřítel. Celková zápletka sice není nijak originální, klasická krimi, ztráta paměti a hledání vraha. Ale je tak působivě a uvěřitelně podávána, že knihu povyšuje z obyčejného thrilleru na neobyčejný psycho thriller a vybízí ke značné pozornosti čtenářů.
     Pevně doufám, že se u nás od autorky dočkám i její další knihy The Woman in Cabin Ten, jejíž vydání se teprve připravuje. Všude kolem černý les je více než jen předzvěst toho, že se máme do budoucna ještě nač těšit. Kniha nemá žádnou zlatou známku bestseller, spoléhá jen na dobrou anotaci nebo příznivé kritiky z novinářských plátků. A je to celkem škoda, protože si to právem zaslouží. Sečteno podtrženo: kniha od které jsem dostala mnohem více, než jsem očekávala. Kniha, která si své čtenáře bez problémů najde. Kniha, kterou doporučuji všem, kteří mají rádi takové to mrazivé napětí a nevědomost. Všem, kteří mají rádi dobrou detektivku a thrillery. Kniha vyhází zítra, t.j. 30.4. 2016 - kupte ji, protože vám zaručuji, že nebudete litovat.    
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství LEDA.
Knihu za skvělou cenu můžete koupit ZDE.


...Ruth Ware...
Ruth Ware vyrostla v Sussexu na jižním pobřeží Anglie. Po absolvování manchesterské univerzity žila načas v Paříži a posléze se vrátila do Británie. Pracovala jako servírka, knihkupkyně, lektorka angličtiny pro cizince a tisková mluvčí. V současné době žije s manželem a dvěma malými dětmi v Londýně. Připravuje k vydání druhou knihu, jež má s název The Woman in Cabin Ten. Další informace na www.facebook.com/ruthwarewriter.

10 komentářů:

  1. Knihu jsem dneska dočetla a musím souhlasit. Je prostě perfektní. Nikdy jsem si na krimi nebo detektivky nepotrpěla, ale toto je jasná vyjímka.

    Měj se moc hezky, Mimozemšťanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že když knihu pochválí někdo, kdo tento žánr moc nevyhledává, je to ta nejlepší poklona jakou může dostat. Mě to opravdu bavilo a jsem ráda, že se líbila i Tobě :-)

      Vymazat
  2. Vypadá to velmi zajímavě a napínavě. Teď sice mám náladu na jiný žánr, ale nevylučuji, že po knize někdy sáhnu.
    Moc povedená recenze.

    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Míšo, to by se mi asi taky líbilo, ach jo :D Proč pořád vychází tolik skvělých knih? Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buďme rady,že vychází :-D
      Rozhodně ji zařad na seznam ;-)

      Vymazat
    2. Buďme rady,že vychází :-D
      Rozhodně ji zařad na seznam ;-)

      Vymazat
    3. To víš, že jsem ráda :) Co bych bez nich dělala :D Zkusila jsem soutěž o knihu na Ledě, tak uvidím, jestli bude štěstíčko při mě stát :D Jestli už se neunavilo :D

      Vymazat
  4. Krásná recenze a to nadšení! :) Jsem moc ráda, že se Ti kniha líbila a bez zaváhání si ji píšu na seznam k přečtení... Krásné odpoledne :)

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu právě čtu a jsem sice na nějaké strašně 85, ale už teď jsem si ji zamilovala. Bohužel jsem už dva dny pořádně nečetla (miluji když v pátek máme pět hodin a v každé píšeme písemku), ale o víkendu to napravím a nemohu se dočkat, až se to pořádně rozjede :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[