RECENZE: Pozoruhodná dobrodružství slečny Alethey Darcyové - Elizabeth Aston

5.4.16


Být skutečnou dámou a podřídit se konvencím není vždy jednoduché. Aletheya rozhodně nezapře svou Darcyovskou krev.



  • název: Pozoruhodná dobrodružství slečny Alethey Darcyové
  • orig. název:The Exploits & Adventures of Miss Alethea Darcy
  • série: Darcyovi
  • autor: Elizabeth Aston
  • žánr: literatura světová, román pro ženy, romatické
  • nakladatelství: LEDA
  • rok vydání: 2016
  • počet stran: 384
...Anotace...
     Světem panuje skálopevné přesvědčení, že svobodný muž, který má slušné jmění, se neobejde bez ženušky,“ stojí v úvodu slavné Pýchy a předsudku. Co si ale má počít nebohá novomanželka v případě, že se z toho muže hned po sňatku vyklube násilník a arogantní hňup? Osmnáctiletá Alethea, nejmladší dcera pana Darcyho a Elizabeth, se tím nedá srazit na kolena. Ačkoli je to v Anglii krátce po napoleonských válkách věc neslýchaná, rozhodne se utéct a v mužském přestrojení se v doprovodu stejně převlečené komorné vydává přes půl Evropy – do Benátek, kde hledá pomoc u chápavé starší sestry Camilly.
     Do města na laguně cestuje z Londýna i urozený třicátník Titus Manningtree, někdejší voják a politik, jehož „ženušky“ pranic nezajímají. Jeho cílem je vypátrat Tizianův obraz, který se jeho rodu ztratil za válečné vřavy. Když se v Paříži a poté i při nebezpečném přechodu Alp setkává s Aletheou, neošálí ho její převlek ani na chviličku. Tak jako v románech Jane Austenové však strnulé konvence a předsudky hravě zdolá kouzlo náklonnosti. Jakmile se na obzoru objeví rozzuřený choť, přispěchá Titus uprchlici na pomoc…

...Recenze...
 
       Náš příběh se odehrává v první polovině devatenáctého století v Anglii. Společenský protokol o konvence jsou nedílným tématem tohoto románu. Obzvláště se zde blíže seznámíme s úkolem a postojem ženské populace. Setkáváme se zde převážně se "smetánkou" a jejími poddanými, lépe řečeno se sloužícími.
     Aletheya je nejmladší dcerou pana Darcyho, kterého si myslím, nemusím více představovat. Milovnice historických společenských románů jistě ví, o kom je řeč. Aletheye je 18 let, prošla si první láskou, která skončila, jak jinak, zatracením. Ztrácí víru v něco dobrého i v pravou opětovanou lásku. Žije v době, kdy se velmi řeší společenské postavení a klepy jsou zde na prvním místě. Proto, se rozhodne brzy po prvním milostném fiasku provdat, aby předešla nemilým uštěpačným poznámkám. Provdá se za dobře společensky postaveného muže a smiřuje se se svým úkolem mladé manželky. Jenže není vše takové, jaké se na první pohled zdá a z idylického manželství se stává peklo, ze kterého není úniku. V této době se totiž rozvody moc neakceptují a případný násilný útěk z manželství může ženu dostat do nemilé situace. Může být zavržena společností a odsouzena tím k životu v ústraní.
     A přesně takto se k tomu Aletheya postavila. Rozhodla se, že od svého manžela uprchne ve společnosti své komorné a jako by toho nebylo málo, uchýlila se k další nerozvážnosti. Uprchla totiž v převleku muže. Neslýchané, pobuřující a skandální. 
     A tak se Aletheya v doprovodu své komorné vydává vstříc dobrodružství a možné pomoci svých blízkých. Na nebezpečné a strastiplné cestě se setkává s pohledným Titem, který jako jediný prohlédl její převlek a prozatím se k tomu staví velmi nenápadně a čeká, jak se mladíkovi s dívčí tváří povede a přemýšlí, co ho k tomuto počínání vede. I Titus má své vlastní starosti, sám se vydal na cesty z určitého důvodů, který musí být všem ostatním skryt. Chce se plně soustředit na svůj úkol a cestu, jenže to nebude tak jednoduché, jak si myslel...
    Aletheyina první návštěva na její cestě nekončí nijak valně, je odsouzena jednou ze svých sester a je nucena pokračovat dál až do Benátek za svojí další sestrou Camillou, u které doufá, najde pochopení. Titus mladičkou Aletheyu nespouští z očí, má o ni totiž strach. I přesto, že je v převleku, může se stát na těchto cestách cokoli. Čím déle s ní pobývá, tím větší obdiv k dívce cítí a také větší nepochopení. 
     V Benátkách se Aletheye povede Titovi uniknout, aby se neprozradila a vydává se hledat svou sestru. Bohužel ta se svým mužem odcestovala do ciziny a tak se Aletheya se svou komornou musí na čas postarat o svoje přežití mezi Benátčany. Sama se zde přesvědčí, že ani jako muž tu nemusí být v bezpečí a když je jednoho večera přepadena a oloupena o veškeré peníze, teprve pak poznává, jaký život může skutečně být. A tím pokračuje její započaté dobrodružství. Dobrodružství plné mužských kalhot a kabátců, schovávání se před všímajícími lidmi a před vlastním manželem, který jak je nám doufám jasné, ji začne okamžitě hledat. 
     Jak dopadne celé toto, už předem odsouzené, dobrodružství. Myslíte si, že Tita po příjezdu do Benátek už nikdy nespatří? A co udělá její manžel, až ji konečně objeví? Bude ji vůbec odpuštěno takové skandální jednání? Žít jako žena v této době je jistě stejně báječné, jako velmi těžké. Štěstí se nedá získat věnem a není všechno zlato co se třpytí. 

...Můj dojem...
     Vzhledem k tomu, že jsem nikdy nic podobného nečetla a ani jsem nečekala, že by se mi podobný žánr mohl líbit, tak s radostí konstatuji, že jsem byla opět mile překvapena. Knihu jsem si užila od první do poslední stránky i přesto, že byla naprosto mimo můj žánr. Překvapivě jsem byla spokojená a velmi snadno jsem se nechala vtáhnout do děje. Bylo velmi zajímavé prožívat s Aletheyou její starosti, obzvláště v době, kde se muži dvořili, klaněli a vrcholem svádění byl polibek na ruku. Velmi zvláštní, ale ne ve špatném smyslu slova, byla i mluva milostivých dam i pánů, která skvěle kontrastovala s mluvou sloužících. Kteří prostě mluvili jak jim zobák "narost". "Vo tom prostě musí bejt řeč".  Maličko jsem čekala skandálnější zápletku, ačkoli na tuto dobu byla skandální až až.
     Čekala jsem boj na život a na smrt, i když ten se vlastně tak nějak konal, ale ne v tom případě, ve kterém jsem čekala, že nastane. Každopádně jako správná romance a "pohádka", vše dobře dopadlo. Nebo spíše řekněme, jak pro koho. 
     Absolutní spokojenost, kniha má samozřejmě moje doporučení. Milovnice klasických anglických románů tuto knihu nesmí opomenout a nesmí ji opomenout ani další část ženského publika i přesto, že tyto žánry vůbec nečtou. Proč to nezkusit třeba právě jako já? Nebudete litovat. Chtěla bych také potkat takového šarmantního Tita na koni a se šavlí v ruce. No, místo té šavle by možná mohl mít lahev dobrého vína nebo květiny, ale toho koně bych mu asi nechala :-D. 

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství LEDA.
Knihu za skvělou cenu můžete koupit ZDE.



3 komentáře:

  1. Skvěle napsaná recenze... :) Už jsem dnes v jednom komentáři zmiňovala, že mě ke knize něco neskutečně táhne, takže neodolám a pořídím si jí :) Hezký večer :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, co jsi zvyklá číst, ale i tak si myslím, že je to velmi příjemné čtení. Já jsem spíše na krimi a psycho thrillery. Proto jsem vždy mile překvapena, když mi i jiný žánr takto sedne. Takže, pokud budeš mít možnost a chuť, určitě po knize sáhni :-)
      A děkuji :-)

      Vymazat
  2. Vypadá to na příjemné čtení. Zařadím si ji do seznamu.

    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[