RECENZE: Dům na kopci - Shirley Jackson

9.2.16


"Strach nahánějící, velkolepý, přepychový...děsivý."
Takový je Hill House.
Dům, který skrývá mnohá tajemství
Pohltí vás a už vás nepustí...

  • název: Dům na kopci
  • orig. název: The Haunting οf Hill House 
  • autor: Shirley Jackson
  • žánr: Literatura světová, Horory
  • rok vydání: 2015 (orig.: 1959)
  • nakladatelství: Argo
  • Počet stran: 248
...Anotace...
     Do starého domu zvaného Hill House přijíždí čtveřice pátračů: odborník v okultních vědách doktor Montague, jeho asistentka Theodora, dědic domu Luke a také mladá dívka jménem Eleanor, o níž se téměř nic neví. Společně se rozhodnou přijít na kloub podivným úkazům, jimiž je dům proslulý. Ten však má s těmito nebohými tvory své vlastní plány.
Zdroj
...Recenze...
     Kniha Shirley Jackson - Dům na kopci se při svém nejnovějším vydání nesetkává s příliš kladným hodnocením. Čím to je? Že by ubývalo čtenářů klasických starých hororových klasik? Je to možné. Čtenáři dnešní doby totiž dávají mnohem častěji přednost novějším dílům ze severu. Jsme náročnější, i já se mezi tyto čtenáře řadím. Ale není to škoda? Dlouho jsem čtení této knihy odkládala na neurčito. Až jednoho dne jsem prostě tuto knihu vytáhla z knihovny a řekla jsem si, ano...teď nastal tvůj čas. Ani já jsem knize nedala příliš vysoké hodnocení, ale to neznamená, že jsem s knihou nebyla spokojená. Ba naopak, byla jsem mile překvapená. Svým způsobem jsem chápala nízká hodnocení, ale také jsem dokázala ocenit klasiku tohoto stylu.
Zdroj
      Hill House nebo chcete li spíše Dům na kopci je velkolepé sídlo. Je obrovské a děsivé. Doktor Montague přijíždí do sídla s jasnou vizí, myšlenkou i plánem. Strávit zde několik dní a přijít na kloub záhadám, které tento dům obklopují. Na pomoc si přizve i partu mladých lidí. Eleanor, Theu a Luka. Proč zrovna je? U Luka je to snadné, majitelé domu totiž nedovolí pronájem bez přítomnosti jednoho z rodiny majitelů a Luke jednoho krásného dne, tenhle zámek hrůzy zdědí. Thea je divoká, nespoutaná, živá a mimo jiné zřejmě oplývá jasnozřivostí. A přesně to by se tu doktorovi mohlo hodit. A posledním článkem této výpravy je Eleanor. Mladá žena, která půlku svého života strávila péčí o svou nebohou nemocnou matku. Má snad i ona nějaké paranormální zkušenosti? Ano má. Byla svědkem řádění poltergeista. Jí samotné bylo rodinou namluveno ovšem něco jiného. 
     Tato nesourodá čtveřice lidí se tedy nastěhuje do Hill House v očekávání něčeho nadpřirozeného. Všichni jsou nejprve upozorněni na to, aby si dům nepouštěli příliš k tělu. Což je nemožné, Hill House svíral totiž i mě samotnou a to jsem knihu pouze četla. 
     Máme tu ještě manželský pár, pán a paní Dudleyovi. Ona je kuchařka, hospodyně a on se stará o to ostatní co s domem souvisí. Oba vskutku podivínští. Taková malá třešnička na celém tom strašidelném dortu. Jak byste se cítili, kdyby vás paní Dudleyová ubytovávala v pokoji a při odchodu zdůraznila několika strohými větami, že odchází vždy před setměním, nikdy tu nejsou o nic déle, nikdo vás neuslyší křičet, ani vám nepomůže, když to bude třeba. Úplně vás vidím, půlka z vás se bude neskrývaně smát té podivínské ženské a druhá půlka bude nevěřícně stát a v úžasu "civět". Tuto informaci obdrží všichni a všichni se jí samozřejmě vysmějí. Bláznivá paní Dudleyová....
     První dny se malá skupinka seznamuje s domem, který je vskutku neobvyklý, když opomeneme jeho velikost a pro některé i šerednost, tak musím vypíchnout jeho stavební řešení. Ačkoli dům působí pravidelností, ani jeden jeho úhel není pravý a vaši prostorovou orientaci ošálí nadmíru velkolepě. Spousta čtenářů knize vytýká, že je nudná a zdlouhavá. Já musím nesouhlasit, mě tahle seznamovací část naopak bavila. Seznamování se s domem pro mě bylo opravdu zajímavé a napínavé. Dodávalo to knize takový tajuplný punc. Opravdu jsem si to při popisu dokázala představit a vlastně mi šel občas i mráz po zádech. Dům měl zvláštní kouzlo, tajuplné a vlastně i nádherné. Možná to bylo tím, že mě i na tu dálku dům prostě pohltil....stejně jako jednoho z přítomných.
     Skupinka nadšenců se nakonec dočkala svých paranormálních jevů a i přesto, že byly proklatě B-éčkové, tak byly prostě hodně dobré. Celková situace vygraduje s příjezdem doktorovy ženy, která je odhodlaná nebýt vystrašená, jako ostatní, ale přijít všemu na kloub a s láskou vyslechnout utrápené duše, které tu tak osaměle bloudí....
     Jak to s Hill Housem dopadne a jak se všemi jeho podnájemníky? Zůstane dům stále tajuplným nebo nám nějaká tajemství vyzradí? 

...Můj dojem...
     I přesto, že má kniha tak nízká hodnocení, tak moje očekávání naplnila. Četla jsem s nadšením a bez sebemenšího zaškobrtnutí. Celkově jsem byla velmi dobře vtažena do děje a pociťovala to klasické napětí, takové, jaké prožíváte u Hitchcocových filmů. A přesně k tomuto žánru já knihu přirovnávám. Doslova jsem si užívala celou tu polovinu knihy, kdy jsem se seznamovala s domem. 
     Je mi jasné, že si kniha najde své obdivovatele stejně dobře jako své odpůrce. Má to prostě v sobě. Někomu sedne a jinému prostě ne, bude totiž očekávat víc. Ale o tom tyhle klasické béčkové duchařiny jsou, jsou pozvolné, ale dobře cílené. Na mě to tedy fungovalo. Proč tedy dávám pouze tři hvězdy? Snadné vysvětlení. Kniha se nerovná žádné, která si ode mě vysloužila 4 nebo rovnou 5 hvězd. Ale je to tím, že člověk je zvyklý prostě na něco jiného. Kniha je lehké oddechové čtení, které ale musíte řádně vnímat, vcítit se, nebojte se podlehnout kouzlu toho domu. Vždyť o tom celém to je. Autorka vás musí okouzlit a u mě se jí to povedlo.
     Knihu doporučuji, ale nebudu tentokrát nijak specifikovat okruh fanoušků. Prostě koho kniha zaujme, tak ať neváhá, kdykoli ji může odložit, ale já vám říkám, že to prostě neuděláte. Stejně jako většina těch, kteří knihu hanili, byli nuceni ji dočíst. Není na tom něco zvláštního? Co říkáte?
Podle knihy byl natočen i film a věřte, že kniha je mnohem, ale mnohem lepší...to jen na závěr ;-)
     Musím ještě pochválit celkové zpracování knihy. Opravdu vydařené a hodící se, nejen font textu, ale i doplňující obrázky. Pro ukázku přidávám.




...Shirley Jackson...
Shirley Hardie Jackson (14. prosince 1916 - 8. srpna 1965) byla populární americká spisovatelka své doby, ale její práce získala větší pozornost literárních kritiků až v ​​posledních letech.
Shirley Jacksonová se narodila v San Francisku. Roku 1933 se přestěhovala do Rochestru ve státě New York. Promovala na Univerzitě v Syrakusách v roce 1940 a tentýž rok se provdala za amerického literárního kritika Stanleyho Edgara Hymana. Svoji první povídku My Life With RH Macy publikovala v roce 1941. Následovaly další romány a povídky, například The Lottery (Loterie, 1941), The Hangsaman (1950), The Bird’s Nest (1954), The Haunting of Hill House (Strašidelný Hill House, 1959). Shirley Jacksonová, dlouhá léta sužovaná nemocemi, zemřela 8. 8. 1965 na infarkt během práce na autobiografickém románu Come Along With Me (Pojď se mnou), vyprávějícím o ženě, která praktikovala černou magii. Excentrická spisovatelka o sobě sama v jednom článku prohlásila, že je praktikující čarodějnicí.

3 komentáře:

  1. Hrozně moc se mi líbí grafické zpracování knihy, i když je fakt, že anotace jako taková by mě nejspíš nenalákala. Mám ale ráda Hitchcocka, takže jestli se mi kniha někdy dostane do ruky, šanci jí rozhodně dám :) Moc pěkně napsaná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  2. bydlela tam rodina Hillovych, neni to na kopci

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[