RECENZE: Polámané panenky - James Carol

16.2.16


"Má to v genech, je toho plný."
"Umí přemýšlet jako oni a možná proto je tak geniální."
"Být synem sériového vraha má svoje pozitiva"
  • název: Polámané panenky
  • orig. název: Broken Dolls
  • autor: James Carol
  • žánr: světová literatura, detektivky, thriller
  • rok vydání: 2015
  • nakladatelství: BB art
  • počet stran: 312
...Anotace...
     Vyšetřovatel má vraždění v genech…
My dva jsme stejní… Jefferson Winter nedokáže na tato slova zapomenout. Pošeptal mu je jeho otec krátce předtím, než injekce ukončila jeho život sériového vraha s patnácti mrtvými ženami na kontě. Winter se zoufale snaží dokázat sobě i okolí, že zákony genetiky někdy neplatí. Jako osvědčený policejní profilista je nyní pozván do Anglie, kde Scotland Yard hledá zákeřného vraha. I ten je jiný. Oběti, které si vybírá mezi ženami, měsíce mučí a zohavuje, pak je však pustí na svobodu. Najde Winter maniakálního šílence a překoná osudovou předurčenost?




...Recenze...
     Jefferson Winter je bývalý agent FBI, momentálně je esem mezi světovými profilery. Dokáže dokonale odhadnou pachatelovu identitu a jeho osobnost. Jefferson Winter je neuvěřitelně chytrý, možná je opravdu i génius, budete se mnou souhlasit, protože jakmile se s ním v knize seznámíte, tak pochopíte. Je opravdu hodně dobrý, myslí mu to, pálí mu to, dokáže se vžít do pachatele, dokáže odhadnout jeho kroky... Možná je to i tím, že on sám s tím má svou vlastní zkušenost. Je synem sériového vraha.
     Díky jeho pozitivním statistikám je velmi často žádán o pomoc při řešení různých případů. Některým dokáže pomoci pouze po  e-mailu. Jen díky zaslaným informací, prostě dokáže odhadnou, kdo, co, jak a proč. Neuvěřitelné. Aktuální závažný případ se teď řeší v Anglii. Neujde Jeffersonovu zájmu a odlétá pomoci vyřešit záhadné případy. Nejde říci vraždy, protože pachatel své oběti nezabije, pachatel své oběti několik měsíců mučí a trýzní a když ho přestanou bavit a podvolí se, přestanou bojovat a rezignují, pak jim provede lobotomii. Lobotomií se řešilo několik psychických poruch ještě v celkem nedávné době, v 80. letech. Někteří ji považovali za středověký způsob léčby. Pokud se vlastně může jednat o léčbu. Z psychicky narušených lidí totiž dělala "idioty" - ničím nezpůsobilé trosky. Lobotomie brala člověku duši. 
     Jefferson pochází ze severní Floridy, takže s prosincovým počasím v Anglii moc spokojený není. Ale není to nic, s čím si neporadí dobrá sladová whiskey, cigarety a pravidelný přísun kávy. Netrvá to příliš dlouho a pomalu sestavuje profil pachatele. Má své zvláštní metody, svým způsobem si vlastně dělá co chce, ale on se drží toho, že dělá co je správné. Oporou v případu je mu mladá a ambiciozní  policistka Templetonová. Kterou Jefferson opravdu hodně zajímá, nejen proto, že by ráda poznala toho génia, jehož otec je znám po celém světě, ale také proto, aby se na vlastní oči přesvědčila o jeho umění a o jeho skvělé pověsti.
     Jeffersonovo myšlení je vskutku geniální, nepřestane vás udivovat. Ví jak přemýšlet, ví jak se dostat pachatelům na kobylku a to vlastně hlavně díky svému otci, který byl sériovým vrahem žen. Ano byl. Krátce před odjezdem do Anglie byl jeho otec ve věznici popraven. Jefferson přihlížel, jak jeho otec s klidným výrazem čeká, až mu žilou vpíchnout smrtící dávku jedu. Na poslední chvíli se podívá na svého syna a cosi zašeptá. "My dva jsme stejní"...
     Co je na tom pravdy? Jak moc stejní mohou být? Jefferson se pere se spoustou otázek a hlavně s tím potutelným usměvem na otcově tváři, když vyslovil svoje poslední slova před smrtí...
     Jak a dokáže vůbec Winter zabránit dalším únosům nevinných žen? Podle čeho si pachatel své oběti vybírá. Zdá se že Winter narazil na silného soupeře a netuší, že může být v ohrožení i někdo z jeho blízkého okolí. Se svým typickým klidem se pokouší pachatele dopadnou.

...Můj dojem...
     Třikrát hurá! Našla jsem si dalšího oblíbence. Po HH a Carlu Morckovi se mým dalším hrdinou stává Jefferson Winter! Už netrpělivě vyhlížím vydání dalšího dílu ze série. Protože tohle vážení, to bylo prostě geniální. Ten chlap mě neskutečně bavil a dostal. James Carol má skvělý styl psaní, lehký, svižný a neuvěřitelně napínavý od první stránky knihy. Ví za jako nitku zatahat, aby si vás ulovil na svou stranu. Abych pravdu řekla, nečekala jsem, že mě ta kniha až tak dostane. A ono se tak stalo. Nejen díky hlavní zápletce, ale i díky příběhu hlavní postavy. Ten člověk mě zajímá, protože vím, že nám má ještě hodně co nabídnout. Miluji jeho genialitu a věcnost. Jeho myšlenkové procesy i jeho časté porušování zákonů.
     Příběh samotný je perfektní, skvělá a nechutná zápletka, tak jak to má u pořádného thrilleru být. Při některých scénách jsem trošku přivírala oči, ale nebylo to zase tak strašné, jak jsem se obávala. Dobře dávkované a pozvolné. Kapitoly se střídaly z pohledu oběti a vyšetřovatele, nijak to nenarušovalo tok čtení.  
     Takže, pánové a dámy, máme před sebou kandidáta na veleúspěšnou sérii detektivních románů. Neváhejte ani minutu. Budete jistě nadšeni stejně jako jsem byla já!
...James Carol...
James Carol se narodil a dětství prožil ve Skotsku. V 80. letech se přestěhoval do Anglie, kde žije dodnes. Než začal psát, živil se jako kytarista, zvukař, učitel hry na kytaru, novinář a instruktor jezdectví.
Postava Jeffersona Wintera se zrodila z Carolovy touhy vytvořit knižní sérii, která by mu poskytla maximum svobody. Autor dospěl k poznání, že čím zaujatější je při psaní knihy, tím větší zájem čtenářů výsledek vzbudí.
Carol píše své romány sice jako sérii, ale každý lze brát jako samostatnou knihu zasazenou do jiného prostředí a s jinými postavami. Takový přístup skýtá tu výhodu, že knihy není nutné číst v chronologickém pořadí.
Po Polámaných panenkách, prvním thrilleru s Jeffersonem Winterem, následovala Presumpce viny, první z řady elektronických knih mapujících Winterovo působení u FBI. Druhý thriller s Winterem nazvaný Watch Me vyšel loni na podzim.
James Carol bydlí v Hertfordshireu s manželkou a dvěma dětmi. Pokud nepíše, věnuje se výcviku koní a jezdců. Ve chvílích volna tento výtečný kytarista skládá a nahrává hudbu.

Zdroj životopisu: BB art

12 komentářů:

  1. Ach jo :) No prostě si ji budu muset koupit :) Na vánoce jsem ji objednávala pro synovu přítelkyni, tak teď si ji objednám pro sebe :) Ta zápletka je hodně nechutná? V poslední době zjišťuju, že trošku vyměkávám, Marcelka mi líčila Rozbité anděly a usoudila jsem, že do té série nepůjdu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pokud to mám srovnat s Rozbitými anděly, tak to bylo podle mě na popis scén horší, to mi dělalo větší problém. Tohle je podvědomě samozřejmě hrozné, ale není tam toho tolik, aby se to nedalo a ani to není tak hrozné. Takže se určitě neboj :-)

      Vymazat
    2. Tak si kdyžtak zakryješ oči :-p :-D

      Vymazat
    3. Tak jo holky, dám na vás :D Ale jestli... tak uvidíte :)))) Moc pěkná recenze, Míšo :)

      Vymazat
  2. Krásná recenze :-)
    Mě se také moc líbila.

    OdpovědětVymazat
  3. VYpadá to rozhodně zajímavě! Líbí se mi ten nápad, detektiv mi trochu popisem připomíná Willa Grahama ze seriálu Hannibal, ten byl taky velmi empatický :) Moc pěkná recenze, po knize se rozhodně podívám!

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu jsem četla na začátku ledna a musím říct že je fakt skvělá se skvělou zápletkou kde se dozvíte dost nečekaných a zvrácených věcí,rozhodně musím též doporučit,knihu jsem doslova hltala!:)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tohle mě nadchlo! Carla Morcka naprosto zbožňuju a stále pátrám po další sérii, která by se oddělení Q alespoň trochu blížila... Tohle určitě zkusím, píšu na seznam a moc Ti děkuji za skvělý tip! :))
    Přeji hezký den,
    K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, ale pozor, není to jako oddelění Q! Jen jsem to myslela tak, že Jefferson se stal další mou oblíbenou postavou, stejně jako Carl, Sice mají obě postavy hodně společného, ale kniha se nedá srovnat s případy odd. Q :-)

      Vymazat
    2. Ahoj, jasně, já to tak pochopila... Sice jsem pak napsala "blížilo", ale myslela jsem to spíše tak, že hledám sérii, která by byla oduševnělá a originální - stejně jako oddělení Q :) Je mi jasné, že to není stejné - to by snad ani nešlo! :) Každopádně moc díky jak za tip, tak za odpověď na komentář. Na knihu se stále moc těším. :)
      Hezký večer,
      K

      Vymazat
    3. Tohle bude rozhodně hodně dobrá série, má potenciál!
      Myslím,že ještě hodně překvapí, takže se na knihu určitě mrkni :-)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[