RECENZE: Cizinec - Harlan Coben

22.1.16

"Nikdy nevíte koho a kde může oslovit. 
Přichází s dobrým úmyslem šířit pravdu a zabránit dalším lžím.
Jenže jediné co rozšíří je chaos, strach a další lži
...
nebo smrt"
  • název: Cizinec
  • orig. název: The Stranger
  • autor: Harlan Coben
  • žánr: Literatura světová - Thrillery
  • rok vydání: 01/2016
  • nakladatelství: Knižní klub
  • počet stran: 344
...Anotace...
     Světový bestsellerista Harlan Coben přichází se svým dosud nejskandálnějším thrillerem o tom, jak se mohou dobře míněné lži v cizích rukou změnit ve smrtící pasti.
     Cizinec se vynoří odnikud – možná v baru, možná na parkovišti, možná v supermarketu. Nikdo ho nezná. Nikomu není jasné, proč to dělá. Ale informace, které má, se nedají popřít. Zašeptá vám do ucha pár slov, rozmetá jimi váš svět na kousky a zmizí.
     Adam Price to právě zažil – ideální manželství, dva skvělí synové, velký dům, výborná práce…Pak mu jeden cizinec prozradil tajemství o minulosti jeho ženy Corinne a Adamova iluze dokonalého života se rozplyne, jako by snad ani nikdy neexistovala. Čím hlouběji se však Adam noří do odhalení Corinniny zrady, tím víc mu dochází, že za vším stojí někdo, kdo se rozhodl některým lidem životy nejen ničit, ale i brát…

Zdroj
...Recenze...
Zdroj
     V malém městečku Cedarfield u New Jersey si všichni žijí spokojeným životem. Je to vhodné místo pro založení rodiny. Je to taková malá komunita. Všichni se zde znají a všichni jsou zde velmi přátelští. Rodinné domky s jednoduchou zahradou, basketbalovým košem na garážových vratech. Za okny se u společné večeře smějí rodiče i jejich děti. Nic je netrápí, nic je netíží. Všude panuje klid a pohoda. 
     V jednom takovém domě žije i Adam Price. Adam je advokát, který se z mizerně placeného zástupce ex offo vypracoval na skvělého advokáta s mnohem lepším výdělkem. Má nádhernou a hodnou ženu Corinne, dva skvělé syny Thomase a Ryana... a spokojený život. Až do té doby, než ho v místním podniku při zasedání dětské lakrosové rady osloví záhadný Cizinec.
Zdroj
     Adam nevěřícně stojí a nechápavě vrtí hlavou. "Kdo jste a co chcete?" Neznámý se představí jako Cizinec, víc není třeba vědět. Důležité je, že zná pravdu o které vy nic nevíte. Ale měl byste vědět. Pak vysloví něco, co Adam nečeká. Cizinec má pádné argumenty a dokonce i důkazy. "Vaše žena vám lhala Adame. A vy to víte." 
     A co teď, co si počít s touhle informací? Každý z nás by se zachoval stejně, stačí jedna hlodavá myšlenka, která vás nepustí a vy začnete nedůvěřovat všemu a všem. Začnete pátrat a zjišťujete, že to, co vám Cizinec řekl, je krutá pravda. "Corinne...moje žena, jak vůbec mohla." 
    Adam chce samozřejmě celou situaci vyřešit, nejde jen tak zahodit osmnáct let společného života. Proto se manželky na rovinu zeptá. Corrine je samozřejmě překvapená, zajímá ji jen, jak se to dozvěděl, tak ji Adam celou příhodu s Cizincem odvypráví. Adam se sice malého vysvětlení dočká, ale i tak před ním Corrine pořád ještě něco tají. "Dej mi čas, Adame. Je v tom mnohem víc." Druhý den Corrine prostě zmizí a Adamovi přijdou jen pouhé textové zprávy:
MOŽNÁ SI OD SEBE POTŘEBUJEME CHVÍLI ODPOČINOUT. POSTAREJ SE O DĚTI. NESNAŽ SE MĚ KONTAKTOVAT. VŠECHNO DOBŘE DOPADNE 
A pak...
DEJ MI JEN PÁR DNÍ. PROSÍM
   
Zdroj
     Nikdy nevíte, kdy a kde vás Cizinec může oslovit. Může to být v baru, na parkovišti u restaurace, cestou z práce, na fotbalovém zápase. Může být kdekoli. Přichází s dobrým úmyslem, šířit pravdu a zabránit lžím. Jenže i takový dobrý úmysl může způsobit nečekaný problém. A to natolik velký, že kvůli němu začnou umírat lidé. Kde vůbec takové informace získává? Adam není totiž jediným osloveným.
     Adam samozřejmě nezůstane jen tak nečinně sedět doma a čekat, až se Corrine vrátí, něco mu na tom všem totiž nehraje. Corinne by se takhle nikdy nezachovala, ozvala by se aspoň klukům. Do toho všeho se ještě objeví problémy v účetnictví lakrosového družstva. Ztratili se nějaké peníze a všem přijde dost podivné, že je najednou Corinne pryč. Ale už jen ta myšlenka, že by Corinne? Absurdní. Adam tedy začne pátrat na vlastní pěst. Musí, Corinne miluje a kluci jsou bez ní nesví. Stýská se jim. Poklidnost městečka je najednou ta tam. A přátelé? Kdo je vlastně přítel a kdo nepřítel? Dokáže tomu Adam přijít na kloub a najde svoji Corinne? A co záhadný Cizinec? Koho bude mít v hledáčku tentokrát?
     Ačkoli se zdá, že jsou Cizincovy úmysly správné, není tomu tak. Nečekaně tím totiž rozpoutá řetězec nešťastných náhod. Jsou to však jen hloupé náhody? Může se šíření pravdy považovat za dobrý úmysl, pokud kvůli němu zemře nevinný člověk? Na počátku to byla jen pouhá myšlenka, pouhý nápad a dobrý přivýdělek. Teď? Teď už je to pouze boj... o tom, kdo přežije.

...Můj dojem...
     Neuvěřitelně strhující román Cizinec, je mou třetí knihou od H.C. Jsem z ní doslova nadšená, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Neuvěřitelně čtivé, napínavé, strhující i zdrcující. Skvěle vykreslené postavy i příběh samotný. Kniha si vás získá už jen tou rodinnou pospolitostí, Adama i jeho rodinu si prostě oblíbíte, nepůjde to jinak. A vlastně i díky pojmu "rodina" celou knihu budete brát velmi vážně. Až osobně. Vcítíte se do Adamova jednání, pochopíte ho....ano, prostě ho pochopíte. Já ho na konci opravdu chápala. Najdete v ní i velmi naivní a křehký pohled na přátelství, na tu umělost maloměsta. Není všechno tak jak se zdá na první pohled. Nikdy nemůžete vědět, jak už jsem psala, kdo je přítel či nepřítel. Nikdy nevíte, která přátelská ruka vám bodne kudlu do zad a ještě s ní i párkrát otočí.
     Kniha ode mě získává plný počet hvězd, klidně bych i přidala nějaké navíc. Ještě teď, pár hodin po přečtení poslední kapitoly jsem toho příběhu plná. Ještě teď si říkám, proč? Pořád jsem doufala, že... A přesně tak to má u dobré knihy být. Máte nad ní přemýšlet a ne ji jen založit mezi ostatní přečtené knihy do knihovny. 
     Kladně hodnotím i vizuální stránku knihy. Obálka je podle mého velmi povedená. Kniha má klasickou bestsellerovou velikost i tíhu. Lesklá obálka laděná v tmavém odstínu...na pozadí nějaký bar. Hodně povedené. Hodí se to k ní. 
     Kniha Cizinec vás donutí sáhnout si do svého svědomí. Každý máme nějaké to tajemství...malé...velké...nebezpečné. V dnešním "kyber"světe nebo spíše "kyber"prostoru si nemůže být nikdo z nás ničím a nikým jistý. Nikdy nemůžete vědět, kdy vaše tajemství vypluje na povrch, kdy a kdo ho náhodou zjistí. Pak už jen zůstává otázkou, jak se s jeho odhalením vyrovnáte. 
     K této recenzi jsem se snažila vybrat tématické obrázky, ten poslední s jezerem Hopatcong v rezervaci Mahlona Dickersona věnuji Corinne, matce Thomase a Ryana, Adamově manželce... 
     Páni, jsem toho opravdu plná. Skvělý knižní zážitek.
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji e-shopu Dobré knihy.cz.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

...Harlan Coben...
Narodil se 4. ledna 1962. O jeho životě před spisovatelskou kariérou se dá napsat jen tolik, že vystudoval politickou vědu a pak několik let pracoval v cestovním průmyslu. Stále žije v New Jersey se svou ženou a čtyřmi dětmi.
V Americe se proslavil především sérií detektivních knih, kde je hlavním hrdinou sportovní agent Myron Bolitar, řešící neobvyklé a nadrámcové problémy svých klientů. Patrně proto, že by českému čtenářstvu prostředí zámořských sportovních klubů nic neříkalo, vyšel v Čechách jen první díl ze série, a pak už nic. Zato ale vyšly téměř všechny kriminální romány „stand-alone“ čili samostatné, mimosériové. Všechny se však naštěstí vyznačují typickou cobenovskou ironií, originálními zápletkami a stupňovaným napětím.
Cobenův román Tell no one byl natočen roku 2006 ve Francii a teď v dubnu 2007 přichází i do našich kin pod názvem Nikomu to neříkej, první Bolitarův případ je teprve ve filmové předprodukci amerického studia.

5 komentářů:

  1. Krásná recenze a další knížka na můj seznam :)

    OdpovědětVymazat
  2. :) Snad se ke knize někdy dostanu :) Moc se ti recenze povedla! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, ale určitě na ní nezapomeň, je jedno kdy se k ní dostaneš :-)

      Vymazat
  3. Díky za zajímavou recenzi. Já sjem si tento román dal v audioknižni verzi klasicky při svých cestách do práce. Libili se mi pasáže s aktuálního života dohledávaní digitálních stop či známe sociální sítě které prostě vtahují svou aktuálností člověka do děje. Nicméně ostatní pasáže mi přišly tak nějak neslané nemastné a celkově se tento příběh pár měsícu po přečteni ztrácí s paměti. Za mě dobré odpočinkové čtení ale na plný počet hvězd kniha u mě nemá.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[