RECENZE: Nezbytná smrt Lewise Wintera - Malcolm Mackay

31.3.15




Dobrý příběh, ale dlouho jsem si zvykala na jeho podání, ale na té jednoduchosti psaní, něco je. Kniha vám dá zajímavý náhled na život jednoho nájemného vraha a všeho, co se ho týká...






  • název: Nezbytná smrt Lewise Wintera
  • série: Glasgowská trilogie (1.)
  • orig. název: The Necessary Death of Lewis Winter
  • žánr: světová lit., detektivky
  • rok vydání: 2015
  • nakladatelství: PANTEON
  • počet stran: 240
...Anotace... 85%(DK 31.3.2015)
     Devětadvacetiletý muž žije sám ve svém glasgowském bytě. Zazvoní telefon. Neformální konverzace, z které ale vyplyne pracovní nabídka. Stopy najdeš, když víš, kde je hledat. Je to expert. Samotář. Na volné noze. Další kšeft je jen další kšeft, ale co když chce tahle organizace víc? Setkání v klubu. Nabídka. Stručná. Cíl: Lewis Winter. Je těžké dobře zabít. Lidi, kteří to dělají dobře, to vědí. Lidi, kteří to dělají špatně, poznají zlé způsoby. Zlé způsoby mají své důsledky. Strhující a poutavý román o temných vztazích a ještě temnější morálce. Nezbytná smrt Lewise Wintera představuje pozoruhodný a výrazný nový hlas v detektivním žánru.

...MALCOLM MACKAY...


Malcolm Mackay se narodil v roce 1983 ve Stornoway na skotském ostrově Lewis ve Vnějších Hebridách. Zatímco mnozí autoři sní o úniku do odlehlých míst, Mackay se na takovém místě narodil a stále tam i žije. Kvůli nemoci nedokončil ani střední školu. Když se uzdravil, protloukal se, jak se dalo, a živil se příležitostnými pracemi. Číst začal až jako dvacátník pod vlivem filmu Pulp Fiction a psaním pak žačal zabíjet čas mezi jednotlivými zaměstnáními. Z legrace poslal svůj rukopis Nezbytné smrti Lewise Wintera literárnímu agentovi do Londýna. Britské nakladatelství Pan Macmillan mu okamžitě vyplatilo zálohu 100.000 liber. "Sto táců! Upřímně, nemohl jsem uvěřit, když mi to řekli. Pořád tomu nemůžu úplně uvěřit," žasl Mackay. Jeho styl připomíná Raymonda Chandlera v nejlepší formě.

--------------------------------------------------------------------

"Začíná to telefonickým hovorem. Nenuceným, upovídaným, přátelským, žádná práce. Domluvíte si schůzku, v neutrálním prostředí, nejlíp na veřejnosti. Musíte být opatrní, bez ohledu na volajícího, bez ohledu na místo schůzky. Je zvážena každá možnost, ale nic není jisté."

-------------------------------------------



...Recenze...
     Po přečtení téhle knížky jsem dlouze přemýšlela, co mi vlastně připomíná... A pak mi to trklo, dokonale by se hodila ke zfilmování Quentinem Tarantinem. Ani trošku mě pak nepřekvapilo, když jsem si v krátkém životopise Malcolma Mackaye přečetla, že se začal psaní věnovat pod vlivem filmu Pulp Fiction. 
     Ten styl psaní, krátké, úsečné a strohé věty, jednoduché a výstižné, dlouho jsem si na to zvykala a moc mi to nesedělo, ale vytknout se to knize vlastně nedá, protože vám dá přesně to, co vám dát má. Pro mě to nebyla zas taková napínačka, jak jsem zvyklá, ale nemůžu říct, že to nebylo zajímavé. V knize máte možnost, nahlédnout pod pokličku podsvětí a dalšímu propletenci mezi drogovými dealery a ostatnímu, co k tomu patří. Každý chce být na vrcholu a udělá pro to maximum.

--------------------------------------------------------------------

"Vědí, že se pro ně stává nebezpečím. Vědí, že za sebou má větší ryby. Nebo bude mít. Ještě se neobjevily. Ale je tu příslib nějaké podpory. Takže se ho musejí zbavit, než se ten příslib uskuteční. Samozřejmě. Young to považuje za logické. Sám pro sebe si to ospravedlnil. Je nutné zabít Lewise Wintera." 

-------------------------------------------


     I přesto, že je kniha celkem útlá, obsahuje dost postav. Autor to vyřešil tak, že vám je na začátku knihy představí krátkým shrnutím osobnosti. Opět! Jako z filmu od Tarantina, kdy se stopne obraz a dochází k popisu... Takových detailů je kniha plná. Věřím tomu, že pokud by to někdy Tarantino zfilmoval, byla by z toho pecka! Příběh, jak napovídá již anotace, začíná telefonickým rozhovorem, kdy je náš hlavní hrdina, nájemný vrah, Calum, požádán o službu. Calum je zabiják...na volné noze, nerad podléhá nějakému vedení a rád si vše zařizuje sám, nechce se nechat spoutat. Je tichý, chytrý a dobrý! Není lepší volby, než najmout na tuhle prácičku právě Caluma. A ten tuhle práci přijme. Jeho cíl? Lewis Winter. Postarší týpek, celkem neškodný drogový dealer...ale zdá se, že se ve městě k něčemu schyluje, někdo se chce protlačit tam, kam by neměl a stahuje si pod svá křídla právě takové malé překupníčky, jako je Lewis Winter. Díky nim, by mohl jako celek zesílit a stoupa na pomyslném žebříčku víc... To se však stávajícím vládcům moc nelíbí. 

--------------------------------------------------------------------

"Začátek je snadný. Zjistíte, kde vaše oběť bydlí, a sledujete ji. Když toho člověka dobře znáte, ušetříte si spoustu času. Mnozí lidé nakonec zabijí někoho, koho dobře znají. Lidi, s kterými pracovali, s kterými se v branži mnohokrát setkali. Mohli s ním chodit na večírky. Mohli to dokonce být jejich přátelé. Ale stejně to uděláte, protože to je práce."

-------------------------------------------

     Celý příběh je celkem podrobný, zahrnuje spoustu myšlenek a pocitů, co se všem honí hlavou. Vše je dost podrobně popisováno. Je to vlastně takový jeden den v kůži zabijáka, tak vám to bude připadat. Calum vám sdělí, jak se cítí, jak se na kšeft připravuje, co musí zařídit, jak se vyrovnává s nervozitou, jak probíhá jeho běžný den, jak přemýšlí, jak zabíjí... A okolo bude plynout to ostatní, vše na sebe navazuje a vraždou Lewise Wintera se to samozřejmě rozjíždí. A jak to celé dopadne? Vyvázne Calum jen tak? Tak to si musíte přečíst sami...

--------------------------------------------------------------------

"Nejde o to, kolikrát tu práci děláte. A určitě nejde o to, jak jste v ní dobří. Jestli jste aspoň trochu normální, pak z toho nutně budete nervózní. Za několik hodin se vydá do noci zabít člověka. Vypadá to jednoduše. Ví, že v tom, co dělá, je dobrý. O to nejde. Berete někomu život, a to už ve vás nervozitu vyvolá." 

-------------------------------------------

     Nevím, co dalšího ke knize dodat, snad jen to, že chlapům se bude asi líbit více, než ženám, ale my ženy, zase dokážeme Calumovi dát určitou tvář, takže si to vlastně taky užijeme :-). Kniha je vážně celkem snadná na čtení, podle mě až moc a to mě, jako milovnici pořádného napětí, dost nudilo. Ale Nezbytná smrt si jistě najde své pravé příznivce brzy a ti se pak můžou těšit na další pokračování, protože tahle kniha je první ze série "Glasgowská trilogie".

zdroj foto:www.databezknih.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[