RECENZE: Šelma - Andrew Mayne

12.12.18





Bio, bio, bio"Šelma"

Info o knize:

  • název: Šelma
  • orig. název: The Naturalist
  • série: Naturalista #1
  • autor: Andrew Mayne
  • žánr: Literatura světová, Dobrodružné, Thrillery
  • nakladatelství: Kalibr
  • rok vydání: 09/2018
  • počet stran: 360
     A máme to tu zase. Edice světový bestseller a jeho slavné zlaté placky. Lidé sází na jistotu delikátní delikatesy a dostanou jen vlažnou polévku, která je uspokojí jen trošku. Ale to jest pouze můj osobní názor.

   Šelma, zářijová novinka knižního trhu. Kniha, která uhrane svoje čtenáře hlavně senzační obálkou a zlatou nálepkou bestseller. Je to ovšem sázka na jistotu? Všichni moc dobře víme, že ne vždy to tak je!

    Kniha Šelma je prvním dílem začínající nové série s názvem Naturalista. Ústředním hrdinou je profesor bioinformatiky Theo Cray, který je v příběhu vystihován převážně jako vědec podivín. Což asi není nic neobvyklého, protože spousta z nás na tyto inteligentní vědce tak i kouká. Jenže Theo je fakt zvláštní. Má problém s emocemi a je svým způsobem tak trochu i studený psí čumák. Možná je to tak i schválně. Na jedné straně tu máme vraždícího maniaka a na straně druhé reálně uvažujícího jedince, který jde na všechno pomocí vzorců, DNA, logických odhadů a reálného pohledu na věc. To vše s chladnou hlavou. 

    Theo se nešťastně připlete k úmrtí bývalé studentky, kterou policie našla v lese s rozdrásaným tělem. Stává se jedním z podezřelých hlavně v souvislosti se spojením profesor/studentka. Policie ho nějakou dobu vyslýchá a hledá možný podnět a souvislost. Nedlouho poté vyjde najevo, že mladá dívka byla v montanských lesích napadena medvědem. A v tu chvíli to začne. Policie vnímá celou situaci jako nešťastnou náhodu. Dívka se ocitla ve špatnou chvíli na špatném místě. Medvěd zabiják byl dopaden a tím se případ uzavírá. 

    Až na to, že Theo vidí vzorce tam, kde jiní nevidí téměř nic a tak se pomalu dopouští nezákonných přešlapů a začíná pátrat na vlastní pěst a musím vám přiznat, že ho jen tak něco a ani někdo nezastaví. Svéhlavost, umanutost a vzorec, který musí mít na konci správné řešení. Takový už Theo prostě je. Je přesvědčený o tom, že dívku medvěd rozhodně nezabil a také o tom, že určitě nebude jediná...

    No, jádrem celé knihy je pátrání po někom či něčem co zabilo Theovu bývalou studentku a také o neustálém dokazování policii, že případ není zdaleka tak jednoznačný, jak se zdá. Theo Cray se neoblomně snaží dokázat, že za smrtí ženy je mnohem víc, než jen napadení divokým zvířetem. Policie mu ovšem nevěří. Nevěří mu vlastně téměř celou knihu a tak se z příběhu stává takový velký osobní boj o nalezení pravdy a dedukování na bázi vědeckého uvažování.

     Kniha se čte velmi svižně a to hlavně díky krátkým kapitolám. Nemohla jsem se ovšem zbavit dojmu, že "vědecká" dedukční linka děje přehlušuje potenciál samotné Šelmy, která vlastně dostala prostor jen díky Theovým "objevům". Rozum vám zůstane stát nad slepotou policejních složek a také nad činy samotného profesora. "Naturalismus" se snaží být podstatnou hlavou i patou příběhu, ovšem stále je to literatura, která je tak trochu nadnesená. Dá se říct, až nepravděpodobná a přitažená za vlasy. Co se konce týká, byl uspěchaný, rozuzlení proběhlo na pár stránkách a stala se z toho slušná kovbojka, která celému konceptu moc neslušela a vlastně mu ani moc neseděla. 

     Každopádně jde o celkem povedené čtení, které odsýpá a díky zvědavosti vlastně i baví. Jen to není taková pecka, jakou jsem si představovala.
Hodnocení: 60%

Anotace knihy: 


Profesor bioinformatiky Theo Cray nemá nejlepší ráno. Automat na led nefunguje, a navíc se mu do motelového pokoje dobývá policie. Že je hlavní podezřelý z brutální vraždy své bývalé studentky, se však dozví, až když je jeho účast na otřesné události vyloučena. Zdá se totiž, že mladou dívku v montanských lesích rozsápal medvěd. Jenomže profesor Cray je díky svému povolání zvyklý vidět vzorce tam, kde ostatní nacházejí jen chaos. A tak si všimne něčeho, co ostatní přehlédli. Něčeho nepřirozeného. Něčeho zjevně provedeného lidskou rukou.
Theo pochopí, že tohle zvěrstvo nespáchalo žádné zvíře, nýbrž člověk, a že to rozhodně neudělal poprvé. A protože mu policie nevěří, začne mu být jasné i to, že je zřejmě jedinou osobou, která může zabijáka zastavit.
Tho je sice lépe obeznámený s digitálními kódy a mikroby než s vyhodnocováním forenzních důkazů, nyní však musí uplatnit všechno, co umí, na zcela novou oblast výzkumu. A udržet se přitom o krok napřed nebezpečně vynalézavým sériovým vrahem... v jehož existenci navíc nevěří nikdo kromě něho.


Až brutálně návykový debutový román mága a iluzionisty Andrewa Maynea, hvězdy televizního pořadu Otázky a odpovědi: Nevěřte Andrewu Mayneovi, který spolupracoval s největšími mistry svého řemesla včetně Davida Copperfielda.

7 komentářů:

  1. Šelmu jsem taky teď dočetla a jsem naopak nadšená :) Přesně mi to sedlo, až na ten přemrštěný konec :D Jinak to ale bylo dobře napínavé a bavilo mě to i číst, protože jsem studovala forenzní vědy a tak vím, že většina těch metod ve skutečnosti opravdu funguje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsi byla spokojená. Někdy se to prostě stane, někdy kniha sedne, jindy ne. Hlavní je, že ty jsi spokojená byla :)

      Vymazat
  2. Mám Šelmu doma a už jsem viděla pár nadšených i střídmých reakcí, tak jsem zvědavá, jak se mi bude ne/líbit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba budeš nadšená, přeju ti to :)

      Vymazat
    2. Zrovna včera jsem ji začala číst, jsem na straně 75 a vypadá to zatím dost zajímavě :)

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[