RECENZE: Harry Potter a Fénixův řád - J. K. Rowling

12.3.18




Pátý rok v Bradavicích

Info o knize:

  • název: Harry Potter a Fénixův řád
  • orig. název: Harry Potter and the Order of the Phoenix
  • série: Harry Potter
  • autor: J.K. Rowling
  • žánr: pro děti a mládež, fantasy
  • rok vydání: 02/2018
  • nakladatelství: Albatros
  • počet stran: 800
     Již páté dobrodružství Harryho, Rona a Hermiony. Opět jsem se do knihy začetla v jejím novém kabátku, který je, podle mého názoru, bezkonkurenční. 

     Rowlingová díl od dílu přitvrzuje a není to na škodu. Sice s každým dílem pociťuji více strachu a také ztrátu dětskosti, ale příběh je třeba dále vyvíjet, stejně jako se vyvíjejí naši hrdinové... Přestávají být dětmi a proti Pánu zla musejí bojovat jak nejlépe dokáží. 

     Mozkomorové jsou zpět a to i přesto, že podléhají ministerstvu kouzel. Správnou otázkou teď je, měl by být Harry po právu vyloučen ze školy, když použil kouzlo v přítomnosti mudlů? Harry má oprávněné obavy, ale nešlo jinak. Zůstává opět trnem v oku mnoha lidem, obzvlášť, když stále tvrdí, že On se vártil - vy-víte-kdo...

     Harry je zpět v Bradavické škole a musí se potýkat se spoustou nepříjemností a hlavně s růžovou vyslankyní ministerstva, Dolores Umbridgeovou. Nikdo mu nevěří, nevěří, že Pán zla je zpět.

     S Harrym se dějí podivné věci, má pocit, že je s Voldemortem nějakým způsobem propojený. 

     Pátý díl série o Harrym Potterovi nijak nezaostává za předchozími díly, ba naopak, velmi vyčnívá, protože se dozvídáme spoustu nových informací o vy-víte-kom. Fénixův řád je nadupaný falší, zradou a hlavně nedůvěrou, což našim hlavním hrdinům dost ztrpčuje život.

     Na začátku píši, že Rowlingová přitvrdila a je tomu skutečně tak. Nebojí se děsit, zastrašovat, lekat a také rozplakat. Pomalu se nám z dětské knihy stává hororová kniha pro odrostlejší čtenáře. Příběh neztrácí na šmrncu a přesto, že může děsit svou obsahovou stránkou a množstvím popsaných stránek, nemusíte se ničeho bát. Kniha se čte jedním dechem. Příběh je propleten a promyšlen do nejmenších detailů. Těžkosti se stupňují a hranice strachu budou několikrát pokořeny.   

     Na celou sérii už bylo napsáno mnoho recenzí, takže je těžké přijít s něčím novým. Já vám svůj dojem mohu popsat pouze jako čtenář, který knihy čte poprvé. Pro mě je čtení neskutečným zážitkem i přesto, že už dávno nejsem dítě a ani odrostlejší dítě. Jsem dospělá žena, která dokonale propadla Potterománii a jsem na to neskonale pyšná! Fénixův řád mě ohromil a dává mi jasně najevo, že pořádná jízda ještě přijde!
HODNOCENÍ: 100%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Anotace knihy:


Pátý příběh z Bradavic v novém vydání

Do Bradavic přišly temné časy. Po útoku mozkomorů na bratrance Dudleyho Harry ví, že Voldemort udělá cokoli, jen aby ho našel. Mnozí jeho návrat popírají, ale Harry přesto není sám: na Grimmauldově náměstí se schází tajný řád, který chce bojovat proti temným silám. Harry se musí od profesora Snapea naučit, jak se chránit před Voldemortovými útoky na jeho duši. Jenže Pán zla je den ode dne silnější a Harrymu dochází čas…

2 komentáře:

  1. No tak dobře, já si jí teda koupím :))) Když to říkáš ty, tak je to jasná volba :)) První dva už mám, začnu postupně doplňovat další :) :-*

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám od albatrosu zatím 4 knížky s novým vydáním a doufám v páté.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[