RECENZE: Harry Potter a ohnivý pohár - J.K. Rowling

13.12.17





Harryho čtvrtý rok v Bradavicích

Info o knize:

  • název: Harry Potter a ohnivý pohár
  • orig. název: Harry Potter and the Goblet of Fire
  • série: Harry Potter #4
  • autor. J. K. Rowling
  • žánr: romány, fantasy, pro děti a mládež
  • rok vydání: 11/2017
  • nakladatelství: Albatros
  • počet stran: 784
     Moje čtvrté setkání s Harrym! Chápete to, už čtvrté a pořád to strašně moc prožívám. Omlouvám se teď za svůj dětinský projev, ale je to tak!

     Vše již bylo několikrát napsáno i řečeno, tato série je na světě již několik let a četlo ji na sta tisíce čtenářů. Bylo vydáno již x té vydání jak ve světě, tak u nás. Bylo napsáno nespočet recenzí a já přicházím s další a asi vás ani nijak nepřekvapí, že bude pozitivní. Ale kdy naposledy jste četli recenzi očima čtenáře a recenzenta nad třicet? Hmmm?


     Všichni víme, že na Harryho Pottera není pozdě nikdy a můj a Harryho čas nastal právě teď.

     Čtvrtý díl nese název HP a ohnivý pohár. S Harrym se ocitáme opět v Bradavicích a to již ve čtvrtém ročníku školy čar a kouzel. Líbí se mi, jak rok co rok Harry roste, zraje a z malého kloučka se pomalu stává dospívající chlapec. Díl od dílu nám děj nabírá na vážnosti i gradaci napětí a dá se říct, tedy alespoň tak na to koukám já, jako matka... už se z těchto knih pomalu stává dětský thriller. Nebezpečí, které na Harryho číhá už není jen takové "plácání se", ale už jde vážně do tuhého.
     Naši malí hlavní hrdinové rostou, dospívají a také se u nich projevují další vlastnosti hodné dospělákům. Rowlingová neztrácí nic ze svého šmrncu a dokáže i nadále překvapovat.

     S Harrym se opět setkáváme o něco dříve, než nastoupí do školy. S polečně s Weaslovými navštíví velké famfrpálové mistrovství. Jásavou atmosféru však naruší neblahé znamení zla! A jak se dá tušit, tím všechno začíná. Letošní rok se v Bradavicích koná Turnaj tří kouzelnických škol, kterého se vždy za každou školu zúčastní jeden žák z té dané školy. Žáci se mohou zúčastnit dle daných podmínek a jednou z nich je i věk. Naši přátelé mají bohužel smůlu, jsou moc mladí. Kouzelný pohár hlídá jednotlivé hlasy a zabraňuje jakékoli falši. Je tedy velmi podivné, když se na konci výběru zjistí, že pohár vylosoval místo tří lístečků lístečky čtyři. To se ještě nikdy nestalo. Na čtvrtém lístku bylo Harryho jméno.

     Kdo lístek s Harryho jménem do poháru hodil nikdo netuší. V dějinách školy se ještě nic podobného nestalo. Všem je jasné, že Harry v tomto turnaji nemůže uspět, protože ještě není dostatečně kouzelnicky zdatný. Zdá se, že i v tomto roce někdo bude usilovat o Harryho život. Jaké to překvapení...

     Co ještě více dodávat, kdo sleduje moje recenze a vnímá, jak jsem z těchto knih nadšená ví, že u tohoto dílu by to nebylo jiné. Je to prostě tak, Harrymu jsem naprosto a beze studu propadla. Skvělé čtení, které přišlo v pravý čas a končeně série knih, na které se nikdy nezapomene. Jsem moc ráda, že mám možnost si celou tuto sérii pořídit v novém krásném vydání od Albatrosu. Velmi povedené a dech beroucí obálky.
Hodnocení: 100%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Anotace knihy:

Čtvrté dobrodružství v Bradavicích.

V Bradavicích se bude konat Turnaj tří kouzelníků. Zúčastnit se ho smí jen studenti, kterým už bylo sedmnáct let, a tak Harry Potter zatím alespoň sní o tom, že turnaj jednou vyhraje. Jenže když o Halloweenu Ohnivý pohár vyřkne své rozhodnutí, Harry s úžasem zjistí, že je mezi vybranými. Čekají ho smrtící úkoly, draci a temní čarodějové, ale s pomocí svých nejlepších přátel Rona a Hermiony to Harry možná… přežije.

2 komentáře:

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[