RECENZE: Šest vran - Leigh Bardugo

7.9.17


Jedna vrána, druhá vrána, třetí...
a krkavec!

Šest lidí s pochybnou minulostí, šest lidí a polovina z nich se nemůže vystát...
a přesto si mají vzájemně krýt záda!

Info o knize:

  • název: Šest vran
  • orig. název: Six of Crowns
  • série: Šest vran
  • autor: Leigh Bardugo
  • žánr: dobrodružné, fantasy, pro děti a mládež
  • rok vydání: 09/2017
  • nakladatelství: Fragment
  • počet stran: 384
     Jednu část přístavního městečka Ketterdam opravdu nechcete poznat a je to ta horší část. Spousta vykřičených domů (zvěřinců), casino vedle casina kam vás lákají spoře oděné ženy, ale i muži, kteří jsou tam jen volavkou. Jedno doupě hned vedle druhého. Když se ale tak zamyslím, tak těch částí tam je vlastně i víc a každé vládne někdo jiný. Pátemu přístavu vládne Kaz Brekker

     Kaz je všechno, jenom ne slušný člověk. Je to vychytralý podvodník, lump a zločinec. Kdysi to tak ovšem ale nebývalo. Tohle město mu zasadilo tvrdou ránu a on byl nucen si svoje místo na slunci těžce vybojovat. A tak kráčí ulicemi přístavu opírajíc se o svou hůl jejíž rukojeť připomíná hlavu krkavce. Chrání si své území.

     Jednoho večera se ale stane něco, co ani on sám nečeká. Vždy se mu snažilo ze všeho vyklouznout, ale ten večer nebyl opatrný. Byl lapen, ale nebyl vězněm. Osoba, která jej nechala chytit po něm chtěla jistý úkol, nesplnitelný úkol. Vloupat se do Ledového paláce a osvobodit člověka, který vytvořil drogu, po které se Grišům jejich schopnosti několikanásobně zvyšují. Pokud by se droga dostala do nesprávných rukou došlo by k neskutečné válce, ve které by žádný smrtelník nepřežil. Jurda paremdroga, jež z Grišů dělá mocné smrtící zbraně, ale také závislé loutky. 
     
     Tučná odměna je lákavá a samotný úkol je výzva hodna jen těm nejlepší a tak Kaz pomalu, ale jistě, sestavuje bandu, která by to snad i mohla dokázat. Šest lidí, kteří se vydají na nedotknutelné místo, možná se tam dostanou, ale možná se už nikdy nevrátí zpět. Šest vran se chystá přelstít každého, koho potká. Šest vran putuje na cestu, jež pro ně může být smrtící. Všichni jsou užiteční, ale úplně jiným způsobem. Každý ovládá svoje "řemeslo" nejlépe ze všech. Kontrast nemohl být větší. Šest lidí, kteří nevěří nikomu, jen sobě samým a přesto se na pár dní musí spolehnout jeden na druhého. I přesto, že mezi některými panuje nenávist až k smrti!

Můj dojem:  

     Vítejte opět ve světě Grišů. Mnoho z vás jistě četlo Grišu, což je další z autorčiných knih. Zatímco Gřiša byla takovou fantasy romancí, tak Šest vran je úplně jiným soustem. A to rozhodně lépe propracovaným. Svět je stejný, ale mnohem lépe propracovaný. Pro nás, co jsme četli už Grišu je i tím pádem více známý a přehledný. Musím říci, že přečtení první knihy autorky bylo přínosné.

     Kniha mi občas připadala jako Dannyho parťáci ve fantasy kabátku. Máme tu šest gaunerů a každý vyniká v jiném oboru (výbušniny, střelné zbraně, špiónství...). Všichni se nějakým způsobem znají, ale jsou tam i tací, kteří se na smrt nenávidí. To se mi moc líbilo. Po celou dobu čtení si totiž dáváte pozor, kdo, co a jak jedná a nemůžete svým způsobem věřit ani jednomu. Vychytralost! To je jedna z nejlepších věcí, která tuto knihu vystihuje. Tou další je nápaditost.

     Musím říci, že tato kniha si zaslouží mnohem lepší hodnocení než Griša, ale bohužel, mě tady chyběla ta milostná linka. Jsem si ale vědoma toho, že kdyby tu byla, pak by kniha byla další tuctovkou na trhu. A to v žádném případě díky příběhu a nápadu není!

     Skvěle propracovaný svět i charaktery všech postav, do nejmenších detailů. Každá kapitola je vyprávěna jinou postavou, ale příběh plyne plynule dál a pokračuje i přes toto střídání. Každou osobu poznáte do hloubky, ale přesto si nebudete jistí jejím charakterem. Autorka si s námi velmi dobře pohrává. Tím, že se jedná o zločince, si otevřela mnoho vrátek a s notnou dávkou nebojácnosti je otevírá. Klobouk dolů. Šest vran je opravdu povedený kousek, který si může přečíst i mužské čtenářské publikum. Je to akčně nabitý příběh, který dokáže ohromit!

     Právě dnes (7. 9. 2017) je ten den, kdy tato kniha míří ve své finální podobě na pulty českých knihkupectví. Docela lituji toho, že jsem si objednala reading copy, protože finální verze je dokonale vyšperkovaná a rozhodně vaši knihovnu dokonale zpestří. Černé předsádky, černé hrany stránek... skvost! Tu černotu si kniha zaslouží a to myslím v dobrém.

     Knihu vřele doporučuji, pokud svět Grišů ještě neznáte, nebojte se. Leigh Bardugo vás jím provede po lehoučku a věřte mi, dlouho se ztrácet nebudete. Toto je velmi originální fanasy, která si české čtenáře získá bez zaváhání!
Hodnocení: 80%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Anotace knihy:

Úspěchy ověnčená fantasy od současné hvězdy young adult literatury Leigh Bardugo!
Za peníze se dá koupit všechno! Nebo aspoň to platí v Ketterdamu, ve kterém se nikdo nevyzná lépe, než Kaz Brekker, fenomenální podvodník a zloděj. A když se objeví neodolatelná zakázka? Je čas sehnat si pomocníky. Zloděj, trestanec, hazardní hráč, černá ovce rodiny, špionka a kráska-zabiják – šest nebezpečných psanců, kteří se pokusí dostat se do nejstřeženější pevnosti světa. Podaří se jim vyváznout se zdravou kůží?

11 komentářů:

  1. Tak tuhle knihu nutně, ale opravdu nutně potřebuji! :-D
    Krásně napsáno :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad se ti bude líbit, tě romantiky tam moc není a mě to tedy chybělo, ale jinak super. :-)

      Vymazat
  2. Mám teď jistý plán na Humbook, že si jí tam seženu.. Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna jsem přemýšlela, zda vůbec někdy máš i míň hvězdiček. Ty jsi nadšenec :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale dávám, spíš si vybírám dobře a nevidím důvod, když se mi něco líbí, dávat míň. Spíš bych měla po tom procentuálním hodnocení,to je lepší 😉

      Vymazat
  4. Opět super, Míšo! Vcelku jsi mě navnadila, začínám silně přemýšlet nad tím, že bych si knihu pořídila :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Jani. Zkus ji a uvidíš. Je to jiné, každopádně, tohle je spíše akční než romantické, tak to ber na vědomí :-)

      Vymazat
  5. Tu jsem si včera koupila a hrozně se na ni těším, teď čtu druhý díl Hunger Games a upřímně se nemůžu dočkat, až tu sérii dočtu a vrhnu se na tuhle. ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Jelikož nedokážu číst knihu bez muziky, přikládám sem perfektní písničku, která padne přímo na Kaze - Burry me face down by Grandson

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[