RECENZE: Letní dny a noci - Stephanie Perkins

10.8.17




Krátké lásky... 
Věčné lásky... 
Letní románky...
...spousta políbení...


Info o knize:

  • název: Letní dny a noci
  • orig. název: Summer Days and Summer Nights: Twelve Love Stories
  • autor: Stephanie Perkins (kolektiv autorů)
  • žánr: povídky, dívčí romány, pro děti a mládež
  • rok vydání: 07/2017
  • nakladatelství CooBoo
  • počet stran: 406
     Znáte ten pocit, když se pro něco hodně nadchnete a pak přijdete na to, že to za to nadšení nestálo? Bohužel to se mi stalo s touto povídkovou knihou, která srší milióny sluncí a letní pohodičkou. 

     Možná je to tím, že nejsem povídkový typ. Mám ráda rozvětvené příběhy a pár stránek je pro mě prostě žalostně málo. Další lehké zklamání přišlo také po té, co jsem zjistila, že povídky jsou poskládány z různých žánrů. Já si pod letní romantikou představuji to klasické pohodové klišé. Ale to je jen můj názor a osobní pocit.

     Letní dny a noci obsahují dvanáct povídek od různých autorů. Já jsem znala pouze Leigh Bardugo, Cassandru Clareovou, Stephanii Perkinsovou a Veronicu Rothovou. Ostatní autoři pro mě byli velkou neznámou, ovšem musí se jim nechat, psát rozhodně umí!

     Nebudu zde složitě zabíhat do detailů a popisovat jednotlivé povídky každou zvlášť. Všechny jsou skutečně o lásce a to v mnoha různých podobách. Najdete tu i tématiku homosexuality, typické letní lásky a také lásky opředené fantazií. Dvanáct prázdninových políbení, dvanáct příběhů ze kterých sálá léto a slunce. 
     
     Nebudu se tajit tím, že některé povídky mi vyloženě nesedly, bohužel. Některé jsem horko těžko dočítala, ale našly se tu povídky, které za přečtení opravdu stály a tu pravou letní náladičku ve mě vyvolaly během chvilky. Nejvíce mě oslovila poslední povídka od Leva Grossmana - Mapa perfektních maličkostí  a také povídka Setrvačnost od V. Rothové. 

     Většina povídek ve mě ovšem vzbuzovala zvláštní pocity absurdity a přehnanosti. Letním láskám nesluší prvky sci-fi a fantasy v podobě, ve které jsou v této knize. Rozhodně jim nesluší démoni a jiné příšery. 

     Udělala jsem chybu, když jsem ke knize přistupovala s velkým očekáváním. Čekala jsem romantické klišé. Moje slova berte ovšem s nadhledem. Opravdu mi povídkové knihy moc nevyhovují a tentokrát se prostě stalo, že mi kniha příliš nesedla. Což se samozřejmě nemusí stát právě vám.

     Chválím obálku a zpracování knihy, které se opravdu povedlo i když použitý žlutý odstín uvnitř je na můj vkus příliš agresivní. Ale i tak je to krásný letní kousek plný sluncí. 
 
     Dvanáct prázdninových povídek stvořených létem a polibky. Dvanáct letních dní a letních nocí, dvanáct příběhů, které sice možná nevymyslel sám život, ale dokážou okouzlit třeba právě vás.
Hodnocení: 59%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

Ukázky z knihy:


Anotace knihy:

Možná za to můžou ty dlouhé a líné dny, nebo je to možná to teplo, co lidi dohání k šílenství. Ať tak či tak, léto je tím správným časem na lásku. Letní dny a noci vám přináší 12 kouzelných prázdninových políbení od těch nejznámějších young adult autorů. Vytáhněte svou plážovou stoličku a nasaďte si sluneční brýle, máte před sebou dvanáct příběhů, ze kterých sálá letní nálada a do kterých se zamilujete.

4 komentáře:

  1. Mám to stejně, ani já nedokážu ocenit povídkovou knihu... Naprosto tě chápu :) Ale poprala ses s recenzí se ctí! :-) Pěkná, pěkná! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jé a to já bych si zase dala říct :-) I to grafické zpracování vypadá moc hezky :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[