RECENZE: Otolína a žlutá kočka - Chris Riddell

1.12.16

Seznamte se s Otolínou Brownovou, která bydlí v mrakodrapu s názvem Pepřenka.
Zvláštní název, nemyslíte? 😉


  • název: Otolína a žlutá kočka
  • autor: Chris Riddell
  • žánr: Sci-fi a fantasy, Pro děti a mládež
  • rok vydání: 2016
  • nakladatelství: Ella & Max, Presco Group
  • počet stran: 172

...Recenze...

     Jistě jste všichni postřehli, že mi nedávno přišel balíček od společnosti Presco Group. Do teď na ten moment rozbalování nemůžu zapomenout, protože, za prvé, byla to pastva pro oči a za druhé, balíček byl plný nádherných věcí, které udělali radost nejen mě, ale i mému synovi. Co z toho pro začátek plyne? Že společnost Presco Group si zakládá i na oslovení svého zákazníka prostřednictvím milých dárečků a hlavně na velmi kvalitním balením zboží. Jsou to takové ty malé drobné detaily, kterých si všimnete, až když se vám dostanou pod ruku. Škoda, že to takhle nefunguje všude!
     
     Otolína není jen tak obyčejné dítě. Je velmi zvídavá, chytrá a hlavně velmi srdečná. Sice jsem teď vyjmenovala celkem všední vlastnosti každého milovaného dítěte. Jenže, to, že je Otolína neobyčejná se dozvíte záhy, když se začtete do jejího příběhu.
     
  Otolína žije ve velkém mrakodrapu, kterému se říká Pepřenka, asi nebude těžké uhádnout proč, jelikož jeho vizuální stránka opravdu připomíná pepřenku. Její rodiče hodně cestují a rádi svojí milované holčičce posílají pohlednice z různých míst. Otolína už má pohlednic celou velkou sbírku, její druhou vášní ve sbírání jsou boty. Trošku zvláštní, že? A to ještě není všechno. Tato malá holčička našla zálibu ve sbírání botek, jednu vždy nosí a tu druhou do páru schová do své velké sbírky. Takže ano, Otolína má každou botku jinou 😄. Společně s ní žije také pan Moura. Pan Moura je malé a vlasaté "cosi", co nesnáší kartáčování vlasů, ale přesto si to od Otolíny nechá líbit. Otolína a pan Moura jsou nerozlučná dvojka. A v naší knize spolu ruku v ruce musí vyřešit jednu zapeklitou záhadu. Holčička, která je mistryně převleků a vlasatý, nemluvný, ale milý pán, který nejí nic jiného než ovesnou kaši.

     Společně s panem Mourou a Otolínou budeme muset přijít na kloub ztrátám domácích mazlíčků a také šperků. Toť k příběhu. Teď ale ke skutečné funkci a podstatě této knihy.


...Můj dojem...

     Můžeme bez otálení říci, že dětských knih je jako máku, Naučných, tvořivých a funkčních ale o dost méně. Tato kniha v sobě nese od každého trošku.

     Jistě mi dáte za pravdu, že jako maminka, předčítající své ratolesti knihu, se musíte potýkat s množstvím otázek, dodatků a vysvětlení. Tato kniha je dokonale vytvořena k tomu, abyste své dítko zaměstnali a zodpověděli mu veškeré otázky, dokonce svoji ratolest můžete zapojit i samotného čtení. 
     
     Abych to lépe vysvětlila. V knize je samozřejmě samotný příběh, ale díky překrásné ilustraci a doplňkovým textům dostáváte mimo jiné i spoustu důležitého navíc. To je podle mě největší přednost této knihy. Děti mohou prstíčkem ukazovat a pracovat s příběhem díky chytrým a vtipným textovým doplňkům. 
     
     Knihu jsem otestovala na svém sedmiletém synovi, kterému se příběh moc líbil. Nebyl totiž ani příliš těžký na chápání. Větná jednoduchost byla dalším plusem. Musím říci, že díky zpracování knihy bylo těch otázek méně, ale zase se o to více dítě zapojilo do četby se mnou.

     Chválím Presco za nápaditost, protože tyto knihy jsou opravdu skvostem na trhu. Více takových knih a spoustu dalších zajímavých příběhů!
     Další velkou poklonu smekám před grafickou stránkou knihy a nádhernou vyšperkovanou obálkou. Možná bych obrázky více zpestřila barvou, ale to je asi jediná a minimální výtka.
Rozhodně doporučuji!
Hodnocení: 95%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:
💰 Knihu můžet koupit po kliknutí na obrázek 💰

...Anotace...

Hlavními hrdiny úspěšné, mezinárodně oceňované a mnohokrát vyznamenané knižní série jsou tak trochu zvláštní holčička jménem Otolína a její nerozlučný kamarád – malý vlasatý tvor z norských močálů zvaný pan Moura.

Otolína vášnivě sbírá nejrůznější věci a miluje všechny druhy počasí, zejména však déšť, neboť se ráda čvachtá v kalužích. Obývá apartmá číslo 243 ve dvacátém čtvrtém patře mrakodrapu, který vypadá docela jako pepřenka, takže není divu, že mu také Pepřenka všichni říkají… Otolínini rodiče jsou sběrateli a neustále cestují po celém světě. O Otolínu je v jejich nepřítomnosti ovšem skvěle postaráno, nikdy se necítí osamělá. Společnost jí přece dělá pan Moura a kromě něj holčičce se vším, co je potřeba, pomáhá celá řada dalších neobyčejných společníků. Díky nim se nikdy nenudí! Otolína navíc miluje záhady, stejně jako pan Moura. Oči má pořád otevřené a uši nastražené pro případ, že by se setkala s něčím neobvyklým nebo zajímavým. Její zápisník by mohl vyprávět! Ráda řeší zapeklité případy, vymýšlí chytré plány a přichází věcem na kloub – ostatně, má pro to speciální nadání…

U jejích nevšedních dobrodružství, jako je například řešení záhady série loupeží na Třetí ulici, které přináší knížka Otolína a žlutá kočka, se rozhodně nebudou nudit malí ani velcí čtenáři!

Knihy jsou bohatě ilustrované, nápadité a propracované obrázky srozumitelné dětem se plynule prolínají s textem, což činí z četby velkýzážitek – ať už se do ní ponoří děti, anebo dospělí..

10 komentářů:

  1. Taky jsem ji četla a souhlasím. Je to opravdu moc milá knížka, pro děti naprosto ideální :)

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto souhlasím, knížka je skvělá. A i ty ilustrace se mi líbily, právě proto, že jsou černobílé (či černočervenobílé :)). Moc hezká recenze Míšo a jsem ráda, že jste si knížku se synem užili :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mně se kniha strašně líbí a všem dětem ji doporučuji. Černobílé ilustrace se mi líbí, protože si je můžu vytisknout a s dětmi vybarvovat. :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
  4. Ty ilustrace jsou nadherne a ja si obcas detske knihy s chuti prectu :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle je už třetí recenze na tuhle knihu, kterou jsem přečetla a jen jsem se utvrdila v tom, že si tuhle knížku musím přečíst. Nikdy bych neřekla, že mě dětská kniha takhle zaujme...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[