RECENZE: Kulka - Mary Louise Kellyová

8.8.16

Čtyřiatřicet let je ve vašem těle skryto zlo nebo spíše jeho smrtelná část.
Kulka!
Kulka, která má na svědomí smrt i život!


  • název: Kulka
  • orig. název: The Bullet
  • autor: Mary Louise Kelly
  • žánr: Literatura světová, Thrillery
  • rok vydání: 08/2016
  • nakladatelství: Knižní klub
  • počet stran: 336
...Anotace...
     Když profesorku francouzské literatury Caroline začne pobolívat zápěstí, ani v tom nejdivočejším snu by ji nenapadlo, že preventivní magnetické rezonance odhalí kulku v oblasti krčních obratlů… Šokovaná Caroline se následně dozvídá, že je adoptovaná, protože její biologické rodiče zastřelili v Atlantě, když jí byly tři roky. Ona sama byla postřelena také, ale přežila. Pachatel nebyl nikdy dopaden.
Caroline tedy vyhledá novináře, který o vraždě kdysi psal. Ten jí navrhne, že s ní udělá interview, což by mohlo přitáhnout pozornost veřejnosti, aby se o své minulosti mohla dozvědět více. A opravdu, Caroline se začínají ozývat pamětníci – bývalí sousedé, policista, jež případ vyšetřoval či otcův kamarád. Jenomže i vrazi čtou noviny…
...Recenze...
   
     Představte si, že 34 let žijete v blažené nevědomosti o tom, co jste jako dítě ve třech letech prožili. Že jste přežili! Caroline Cashionová vede celkem poklidný život profesorky francouzské literatury. Vlastně by se dalo říct, že vede nudný profesorský život, který je plný literárních hrdinů a slaninových kišů a bagelů. Má milující rodiče, dva bratry a i přesto, že je ve svých skoro 38 letech stále sama, je spokojená.

     Poslední dobou má však Caroline drobné zdravotní problémy, které se zdají být z počátku celkem neškodné. Pobolívá ji zápěstí, možná z přepracovanosti.... Bolest ovšem neustupuje a naopak se ještě stupňuje, až Caroline pomalu ruku nemůže ani používat v běžných činnostech. Prevence je základ  a tak Caroline podstoupí několikero vyšetření včetně RTG, kde se s hrůzou dozvídá, že má vzadu u krčních obratlů jakousi divnou věc. Téměř to vypadá jako kulka, ale kde by se tam pro boha vzala? Magnetická rezonance zlou předtuchu potvrdí!
     Caroline Cashionová, profesorka francouzské literatury, obyčejná ženská....s kulkou v krku!
     V lékařských zprávách není ani zmínka, nemá žádnou jizvu, tak jak se tam ta kulku mohla dostat? Jako malá s bratry ráda střílela po plechovkách, že by ji snad jeden z bratrů omylem střelil? To by si přeci pamatovala. Jenže tahle kulka není a nevypadá tak neškodně jako nějaký malý brok. Jedinou odpověď ji mohou dát její rodiče. Rodiče, kteří jsou jí od narození oporou a vším.
     Stačí jediná zmínka a výraz v jejich tvářích Caroline naznačí vše....Oni to vědí! Oni to sakra celou tu dobu vědí a nikdy jí nic neřekli! Jak se to vlastně stalo a proč ji v sobě pořád ještě má? Co se to proboha kolem ní teď děje... Tohle vysvětlení s sebou ale přinese i další odhalení a tím je fakt, že je Caroline adoptovaná. Těžko říci, jak by se s tím každý z nás popral a jak by se k tomu po tolika letech postavil. Vědět, nevědět? Pro Caroline se tím najednou vše obrací vzhůru nohama. Má dojem, že se vůbec nepoznává, že vlastně nepoznává ani svoji rodinu. Najednou vidí ty patrné nesrovnalosti v podobě její a jejích bratrů, vidí povahové rysy, které vlastně ani neví, po kom teď má. Nastává neskutečný kolotoč myšlenek a tápání, pláče a pochyb. Jedno je ovšem jisté, rodiče i bratři jí opravdu milují a pokrevní pouto pro ně není důležité. Caroline se cítí být podvedená, protože to věděla celá rodina, dokonce i její bratři...jen ona ne. A do toho všeho ta kulka!
     Kulka, která je jediným pojítkem s jejím původním životem. Jako tříletá byla Caroline vážně zraněná a stala se jediným svědkem vraždy svých biologických rodičů. Tři roky, hrůzný zážitek a paměť prázdná.  
Zdroj
     Co byste dělali na jejím místě vy? Chtěli byste znát pravdu, chtěli byste si vzpomenout na ten osudný den, kdy se její skutečná rodina rozpadla a nezbylo nic? Chtěli byste znát vraha svých rodičů, vraha, který na místě neštěstí nechal smrtelně zraněné tříleté dítě a možná si dál žije spokojeným životem? Caroline je žena a jako správná žena, chce vědět odpověď na všechny ty otázky, které se jí najednou v hlavě nakupily. A tak se vydává po stopách minulosti a na místo, kde to všechno začalo. Vrací se domů, kde vyhasly dva nevinné životy a téměř i ten její. Vlastně i ten její, ten původní, ten starý o kterém neví vůbec nic...

...Můj dojem...
     Kulka je první kniha, která od této autorky vyšla v ČR. Rozhodně to mělo důvod. M. L. Kelly je skvělá vypravěčka! Díky tomu má vlastně na půl vyhráno. Ačkoli jsem od knihy očekávala mnohem více, tak jen díky jejímu skvělému vypravěčskému stylu, jsem knihu s chutí dočetla až do samého konce. Název i anotace knihy vybízí k mnoha domněnkám. Tou hlavní je, že to bude určitě skvělý thriller. Jestli je to ovšem skutečnost, to mi nepřísluší soudit a každý čtenář si svůj závěr musí udělat sám. Ovšem svůj dojem vám samozřejmě přiblížím. Nebylo to vůbec špatné čtení, ale také to nebylo nic extra, ačkoli se s daným tématem dalo dost slušně pracovat. Hlavní hrdinka nebyla žádná Barbie, ale ani super žena, takže se vlastně od ní ani nemohlo nic moc očekávat, ale stejně musím přiznat, že jsem něco málo očekávala, že tam někde v ní dřímá ten "ďáblík". Trošku toho čertíka jsem ale dostala.
     Tři čtvrtě knihy jsem nedočkavě čekala na to, až se to pořádně rozjede, protože kniha k tomu prostě vybízela, ale bohužel. Sice jsem dostala trochu té akce, ale stále mi to přišlo dosti vlahé. Jenže já jsem čtenář, který od thrilleru opravdu očekává grády. Obzvláště pak od těch, které se pyšní plackou bestseller!
     Hlavní hrdinka byla zřejmě vášnivou milovnicí televizních kriminálek, takže teoreticky měla dost věcí odkoukáno, ale i tak tomu chyběla šťáva! Konec byl dle mého názoru velmi průměrný, ačkoli jsem dost dobře chápala, kam tím autorka míří a že se opravdu snaží čtenáře dostat! Ale.
     Knihu hodnotím 4/5* a považuji ji za průměrnou, ale přesto v celku zdařilou! Své čtenáře má téměř v kapse! Ale pozor by si měli dát náročnější čtenáři, doporučuji přístup bez velkých očekávání. S Kulkou dostanete dobře psaný román, který vás ve výsledku bavit bude.

 Za poskytnutí recenzního e-booku děkuji nakladatelství Euromedia
a e-shopu www.bux.cz

Knihu v pevné vazbě koupíte ZDE!

9 komentářů:

  1. Tak nějak mi přijde, že je spoustu skvělých knih poslední dobou, ale taková ta pověstná třešinka tomu chybí. Měla jsem v případě Němého křiku. Pěkná recenze, Míšo, knihu mám na seznamu, tak snad si ji jednou přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, mám stejný dojem, pak je mi kolikrát líto, když recenzi odesílám, že se diví tomu, když pak knihu takto ohodnotím. Ale proč lhát? Prostě to trhák není. Marketing chápu, ale čtenář by měl vědět co je mu nabízeno a to popravdě. Poslední dobou, moc štěstí nemám. Vždy je to jen průměr a žádná rádoby pecka.

      Vymazat
    2. Přesně tak, taky vždy napíšu, jak to je. A trhák jsem teď za poslední měsíc rovněž žádný neměla, no snad se k nám zase štěstí natočí čelem :)

      Vymazat
  2. Hezká recenze. Ale asi knížku nechám teď být, recenze slušné, ale nějak mě zatím moc neláká. :-)
    Zato Stopy v krvi mě dostaly! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je spousta jiných knih, musím to v tomto případě potvrdit. Já jsem teprve na začátku, ty už máš dočteno?? :-) Tak to se těším o to víc. Poslední dobou nějak nestíhám a mám útlum :-)

      Vymazat
    2. Dočítám poslední stránky! Mně Stopy v krvi sedly a jsem ráda, ze je můžu recenzovat! Jelikož máme podobný vkus na knihy, tak myslím, že budeš spokojená. ;-)

      Vymazat
  3. Skvěle napsané! :)
    Do knihy se asi pouštět nebudu. Připadá mi jako takový ''poklidnější'' román se špetkou tématu rodinných záhad a to pro mě moc není :/ Každopádně věřím, že mnoho čtenářů z ní budeš nadšených :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, rozhodně je tohle kniha, která bude obdivována velmi vyváženě :-)

      Vymazat
  4. podprůměrná kniha, nuda, hodně slabě napsáno, bez jiskry. hodnocení tak 4-

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář :-)

Autorská práva

Vyhrazuji si plné právo na své osobní a soukromé myšlenky, hodnocení a celkový popis knihy. Kopírování vlastního textu je zakázáno. Použité obrázky obálek knih pocházejí buď ze serveru goodreads.com, bux.cz nebo databazeknih.cz. Pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Použité úryvky či citace z knih, jsou vždy označené kurzívou a jsou ohraničeny uvozovkami, nevyhrazuji si na ně tedy žádná práva. Ta, podle zákona, náleží autorům knih.

© Knižní deníček. Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Knižní deníček. Optimalizováno pro Firefox.
[